Boğaz'ın en değerli yalıları iki köprü arasında kalanlar!
İstanbul'un en değerli bölgesi olan Boğaz için hattında toplamda 660 yalı bulunuyor. Bunların 366'sı tarihi eser statüsünde. Gayrimenkulde her bölgenin bir m2 satış fiyatı bulunurken, Boğaz'da böyle bir durum sözkonusu değil...
İstanbul'un en değerli bölgesi olan Boğaz için hattında toplamda 660 yalı bulunuyor. Bunların 366'sı tarihi eser statüsünde. Gayrimenkulde her bölgenin bir m2 satış fiyatı bulunurken, Boğaz'da böyle bir durum sözkonusu değil. Çünkü her yalı bir tablo gibi kendi içinde bir değer. İki köprü arasında yer alan yalılar en hareketli ve aydınlık alanda yer almalarıyla Boğaz'ın en değerli yalıları oluyor.
İstanbul'un gözde gayrimenkul merkezlerinden biri olmasında, yalnızca son yıllarda yükselen dev projelerin katkısı yok. En az onlar kadar hatta, onlardan daha fazla kentin bu alanda ünlenmesinde Boğaziçi yalılarının etkisi çok büyüktür.
Birbirinden değerli 366'sı tarihi eser olmak üzere 660 yalının yer aldığı Boğaz'da yalıların değerleri metrekare fiyaü ile ölçülmüyor. Her dönem değerli olan bu yalılar statü sembolü olarak da kabul ediliyor.
Yalıların satışını gerçekleştirmek de sanıldığı kadar kolay değil. 33 yıldan bu yana yalı satışı gerçekleştiren Ayıkcan Emlak'ın sahibi ve çocukları ile yalıları ve yalı piyasasını konuştuk. Baba Yüksel Ayıkcan tarafından 33 yıl önce kurulan Ayıkcan Emlak'ta bugün çocukları Sinem Ayıkcan Yılmaz, Pınar Ayıkcan Tuna, Şamil Ayıkcan ve yeğeni Uğur Ayhan birlikte çalışıyorlar. Çocuklarının ve yeğeninin de yalılar konusunda ciddi birikimlere sahip olduğunu belirten Ayıkcan, sorularımıza şu yanıtlan veriyor:
Ayıkcan Emlak'ı kurma fikri nasıl doğdu?
Bundan 33 yıl öncesinde Boğaz'da Yalım Restoran'ı işletiyordum. Gelen müşteriler çevredeki yalıların satılık olup olmadığını sık sık sorarlardı.
Onlara bu konuda bilgi verirdim. Daha sonra neden bu işi yapmayayım diye düşündüm ve Ayıkcan Emlak'ı kurdum. Ardından çocuklarım ve yeğenim benimle birlikte çalışmaya başladılar. Onlar da en az benim kadar Boğaz'daki yalıları bilirler.
Sektörde oldukça iddialı olmalısınız...
33 yıldan bu yana bu işi yapıyorum. Ciddi bir birikim sözkonusu. Boğaz'da satılan her 10 yalıdan 6'sını biz satıyoruz. Boğaz'ın her iki yakasındaki yalıları da hemen herşeyleri ile biliyoruz.
Boğaz'da yılda kaç yalı el değiştiriyor?
Anadolu ve Avrupa yakasında irili ufaklı 35 yalı satışı gerçekleştiriliyor. Ancak bunların büyük çaplı olanlarının sayısı 10'u geçmez. Yalı satın almak kârlı bir iş. Özellikle son 3-4 yıl içinde yalı fiyatları enflasyonun üzerinde bir artış gösterdi. Bundan 7 yıl öncesinde 5 milyon dolara satılan bir yalı bugün 15 milyon dolara saülabiliyor. Özellikle kriz dönemlerinde çok yalı satışı gerçekleştiriyoruz.
Yalı sahipleri yalılarını neden satıyorlar?
Bir yalının satılmasının çeşitli sebepleri olabiliyor. Kimi zaman işlerin pek yolunda gitmemesi, yeni yatırım yapmak üzere nakit paraya duyulan talep bunların başında yer alıyor. Ayrıca kimi yalı sahipleri de ölümlerinin ardından çocukları arasında mal paylaşımında sorun yaşanmaması için kendileri hayattayken yalılarını da satmak isteyebiliyorlar.
Satışlar gizli, el altından gerçekleşiyor. Nasıl müşteri buluyorsunuz?
Yalıların alıcıları bellidir. Zaten bu kişiler bir yalının satışa çıktığını bir biçimde öğrenirler ve bize gelirler. Ayrıca bu konuda ciddi bir portföyümüz var. O portföydeki kişiler yalılara ilgi duyuyorlar. Yalı alma eğiliminde olan kişiler zaten Boğaz'daki yalılar ve sahipleriyle bağlantılı kişiler oldukları için de sauşlardan en önce onlar haberdar oluyorlar.
Yalılar neden prestij sembolü olarak görülüyor?
İstanbul'un en değerli hatunda mülk satın almak tabi olarak bir prestij sembolü oluyor, insanlar maddi güçleri artukça bu statüye sahip olmak da istiyorlar. Her hükümet değişikliğinde Boğaz'ın sakinleri de değişiyor. Ancak Koç ve Sabancı gibi aileler her daim Boğaz'ın sakinleri olarak kalıyorlar.
Boğaz'ın en değerli yalıları hangileri?
Boğaz'ın en değerli yeni iki köprü arasında kalan alan oluyor. Çünkü bu bölge Boğaz'ın en aydınlık ve en harekedi bölgesi. Burada yer alan yalıların manzaraları da gece gündüz hep güzel. Boğaz'ın Karadeniz'e açılan kısmı olan Sanyer'deki yalıların fiyatları ise diğerlerine göre daha düşük kalıyor. Çünkü o bölge gece karanlık olduğu için gece manzarasından yoksun.
Boğaz'ın en eski yalısı hangisi?
Boğaz'ın bilinen en eski yalısı Ali Ağaoğlu'nun kiraladığı Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı. Bu yalı Boğaz'daki en eski tarihi eser niteliğinde.
Fiyatlar hangi aralıkta?
Boğaz'daki yalı fiyatları çok değişken. 2 milyon dolara da yalı var, 200 milyon Euro'ya da. Özellikle tarihi eser statüsündeki yalılar çok değerli oluyor.
Bir yalının fiyatını hangi unsurlar belirtiyor?
Pınar Ayıkcan Tuna, Sinem Ayıkcan Yılmaz, Uğur Ayhan, Şamil Ayıkcan (Soldan sağa). Oturan Yüksel Ayıkcan Yalılar bir tablo gibi değerlendiriliyor. Yan yana bulunan iki yalının fiyatları birbirinden çok farklı olabiliyor. Çünkü yalının fıyaü belirlenirken denize cephesi, bahçe büyüklüğü, manzarayı at gözlüğünden ya da geniş açıdan görüp görmemesi gibi faktörler etkili oluyor.
En zorlandığınız müşteri profili hangisi?
Yalı satışı gizli yapılır. Bir yalı sıradan bir gayrimenkul gibi ilanla satılmaz. Burada gizlilik önemlidir. Çünkü yalı satışı satan için prestij kaybı olarak da algılanabiliyor çoğu zaman. Bir yalının saülık olduğunun ortaya çıkması o yalının prestiji için pek de iyi olmaz. Ben alıp satan müşterileri seviyorum. Koç ve Sabancı gibi aileler oturmak için yalı almayı tercih ediyorlar. Onlar yalı satmayı pek sevmezler o nedenle pek de cazip bir müşteri değiller.
Yabancılar yalı alıyor mu?
Yalıları daha çok Türk yaürımcılar alıyor. Çünkü Boğaz'ın değerini onlar daha iyi biliyorlar. Boğaz ve yalılar Avrupalılar'a çok pahalı geliyor. Çünkü o fiyatlarla Avrupa'dan şato saün almak mümkün. Bu nedenle de bu kadar parayı bir yalıya yaürmayı pek istemiyorlar.
Yalılar değerlerini ne zaman yitiriyorlar?
Yalılar değerlerini hiç yitirmiyorlar. Kriz dönemlerinde bile bir yalı gerçek değerinin alünda satılmaz. Çünkü yalının alıcısı bellidir, fiyatı da bellidir. Fiyatları kriz dönemlerinde durağanlaşabilir ancak hiçbir zaman düşmez.
Bir yalı ortalama kaç sefer satılıyor?
Boğaz'da 2-3 defe saüşını gerçekleştirdiğim yalılar var. Oysa kimi yalılar 60-70 yılda bir el değiştirebiliyorlar.
EKONOMİST MORTGAGE