Ulaşım

Boğazlardan geçiş ücreti 5 kat artıyor! İşte geçişlerde ödenecek yeni rakam!

Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türk boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınacak vergi ve harçlara esas ücret güncellemesi yapıldı. Uygulama 7 Ekim 2022 tarihi itibariyle uygulanacak. İşte detaylar... 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Türk boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınacak vergi ve harçların fiyatlarında güncelleme yapıldığını ilan etti. 

Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türk boğazlarından uğraksız geçen gemilerden alınacak vergi ve harçlara esas ücret güncellemesi yapıldı.  1983 yılında yapılan düzenlemeden sonra 0,8063 dolar olarak belirlenen ücret 7 Ekim 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 4,08 dolar olarak güncellendi. İşte Bakanlık tarafından yapılan açıklamanın detayları...

3 KALEMDEN ÜCRET TALEP EDİLİYOR

Posta'nın haberine göre, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 2’nci maddesi, Türk Boğazları’dan uğraksız geçen gemilerden alınacak vergi ve harçları düzenliyor. Böylece, Türk Boğazları’ndan uğraksız geçecek gemilerden fener hizmeti, sağlık denetimi hizmeti ve tahlisiye hizmeti olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınıyor. Bu ücretlerin hesaplanmasında, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi hükümlerinde belirtilen "Altın Frank" biriminin esas alınması gerekiyor. Öte yandan Sözleşme’nin Ek-1’inde "Türk Hükümetinin bu vergilerde ve harçlarda kabul edeceği indirimler, bayrak ayırımı gözetilmeksizin uygulanacaktır" hükmü de bulunuyor.

1983'DA İNDİRİM YAPILMIŞTI

1983 yılında Türkiye tarafından alınan karar ile Türk Hükümeti’ne verilen indirim yetkisi doğrultısunda ücretlerde yüzde 75’lik bir indirim yapılmış ve o gün belirlenmiş olan indirimli "Altın Frank" değeri 2022 senesine gelinceye kadar kullanıldı. Aradan geçen uzun süre zarfında, indirimli "Altın Frank" değerinin güncellenmesine yönelik herhangi bir güncelleme yapılmadı. Nitekim Türk Boğazları’ndan geçecek gemilerin ödeyeceği fener hizmeti, sağlık denetimi hizmeti ve tahlisiye hizmeti ücretlerine esas olacak "Altın Frank" değerinin güncellenmesi kararı verildi.

ÜCRETLER 5 KAT ARTTIRILDI!

Bu kapsamda, 1983 yılında "1 indirimli Altın Frank: 0,8063 Amerika Birleşik Devleti Doları" şeklinde belirlenen değer 2022 senesinde, 7 Ekim’den itibaren uygulanmak üzere 4,08 dolar olarak yeniden güncellendi. Bu bağlamda halihazırda uğraksız geçen gemilerden alınmakta olan fener hizmeti ve tahlisiye hizmeti ücretleri 5 kat arttırıldı. Bundan sonra "Altın Frank"ın değeri her sene Haziran ayı sonunda Ulaştırma Bakanlığı tarafından güncellenecek.

Benzinden sonra motorin ve LPG'ye dev indirim! Yarı yarı fark edecek

Kanal İstanbul projesinde şok gelişme! TOKİ, Kanal İstanbul güzergahındaki projeleri için yeniden ihaleye çıkıyor!

Yuki PONY X elektrikli, üç tekerlekli motosikletin fiyatı ne kadar? İşte 29 Ağustos 2022 fiyat listesi!