Genel

Bolşoy Tiyatrosu restorasyonla Türk oteline benzemiş!

Baş balet Nikolay Tsiskaridze, Bolşoy Tiyatrosunun restorasyonunu 'Türk oteline benzemiş' diyerek eleştirdi: "Tarihi anıta barbarlık yapılmış, orijinal kaplamalar yerine kartonpiyer kullanılmış, bir de altın sarısına boyanmış!"

Dünyanın en önemli opera ve bale sahnesi olarak kabul edilen 186 yıllık tarihi Bolşoy Tiyatrosu 6 yıl süren ve 500 milyon Euroya (1 milyar 200 bin lira) mal olan restorasyondan sonra dün perdelerini açtı. Ancak açılış sevincine Bolşoyun baş baleti Gürcü asıllı Nikolay Tsiskaridzenin sözleri gölge düşürdü.

Restorasyonu tarihi bir anıta yönelik barbarlık diye niteleyen Tsiskaridze, Zavtra gazesine yaptığı açıklamada Bolşoyun yeni hali bana bir Türk otelini hatırlattı. Sorun artık tiyatroyu tanıyamamamız. Orijinal kaplamalar yerine kartonpiyer ya da plastik kullanmışlar. Bir de bunları altın sarısına boyamışlar. Bir bronz şamdan bile bırakmamışlar dedi.

Öte yandan dünkü görkemli gala gecesinin şeref konukları Rusya Cumhurbaşkanı Dmitriy Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin oldu.

Bir bilet, bir servet

Bu açılışa katılanlar 105 bin liraya varan fiyatlar ödedi. YouTube ile yapılan anlaşmayla gala gecesi özel bir internet kanalı üzerinden 36 ülkede naklen yayınlandı.

6 yıldır tadilatta

Bolşoy temelinin Moskovada bir yeraltı nehrine çökeceği uyarısının ardından 2005te kapatılmıştı. Müteahhit firma Summo Grup ise tiyatroyu aslına uygun şekilde hiçbir masraftan kaçınmayarak yenilediklerini açıkladı.

Nerdun Hacıoğlu / HÜRRİYET