Kent Haberleri

Bolu Yeni Sanayi Sitesi projesi tanıtıldı!

Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve TOKİ işbirliği ile ilk etap’ta 600 dönümlük arazi üzerine yapılması planlanan Yeni Sanayi Sitesi projesi, Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleştirilen toplantı ile esnafa tanıtıldı.

Bolu’da uzun süredir yılan hikayesine dönen ve ne olacağı merak konusu olan Yeni Sanayi Sitesinde sona gelindi. Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve TOKİ işbirliği ile ilk etap’ta 600 dönümlük arazi üzerine yapılması planlanan Yeni Sanayi Sitesi projesinin inşaatlarını TOKİ yapacak. TOKİ tarafından 15 Ağustos tarihinde başlatılan Yeni Sanayi Sitesi için talep başvuruları 30 Eylül 2016 tarihinde son bulacak. Proje kapsamında 4 tip olarak planlanan dükkanlara sahip olmak isteyen sanayi esnafı, 30 Eylül tarihine kadar Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne müracaat ederek talep başvuru belgesini alacak ve her bir dükkan için 4 Bin TL ihale bedelini Halk Bankası Bolu Merkez Şubesinden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hesabına yatıracak. Ancak yeni Sanayi Sitesi projesine karşı daha önceden BESOB’u mahkemeye vererek açtıkları davaları kazanarak projeden çekilen sanayi esnafının bu yeni projeye katılamayacak. Bu proje ile ilgili Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantı gerçekleştirilerek yeniden revize edilen Yeni Sanayi Sitesi projesi esnafa tanıtıldı. Toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, TSO Başkanı Türker Ateş, BESOB Başkanı Tahir Gayret, Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Çetinkaya, MHP Meclis Üyesi Ercan Üsküp ve sanayi esnafı katıldı. Projenin ayrıntılarını Proje Uzmanı Nilüfer Taşan, TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Albayrak, Bolu İmar Müdürü Mehmet Özen ve TOKİ Uzmanı Murat Sırt anlattı.


“BAŞVURU SAYISI İSTER 100 İSTER 500 OLSUN BU PROJE YÜRÜYECEK”


Yeni Sanayi Sitesi Projesinin Bolu için çok önemli olduğunu vurgulayan Bolu Valisi Aydın Baruş, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Uzun yıllar Bolu’nun gündeminde olan bir konuyu nihayete erdirmek için toplandık. Yaklaşık bir yıl önce büyük sanayi sitesinin taşınması ile ilgili toplantı yapmıştık. O toplantıda hazırlanan projedeki maliyetlerin esnafımıza yüksek gelişi, gerekse faaliyet gösterdikleri yerle ilgili kafalarında soru işaretlerinin olması nedeni ile tekrar proje üzerinde çalışılması kanaatine varmıştık. Geçen zaman sonunda hem projenin esnafımızın ödeyeceği uygun hale getirilmesi hem de sahip oldukları dükkanların değerlendirilmesi ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Mevcut yerle ilgili belediyemizin çalışmaları da nihayete erdirilmiş durumda. Yeni yerle ilgilide orada yapılacak dükkanların maliyeti ile ilgilide çalışmalar yapıldı. Proje revize edildi. Bunun sonucunda da bu işi nihayete erdireceğiz. Ben şuna inanıyorum ki Bolu çok güzel bir il ve bu ilin şehirleşmesini bu ile yakışır şekilde yapmamız lazım. Şehir merkezine çok yakın bir yerde sanayinin olması Bolu ilinin mevcut yerleşim alanlarının iyi değerlendirilmesi bakımından olumsuzluk içeriyor. Tabi burada faaliyet gösteren esnafımızın da bu iş yerlerinden sağlıklı bir şekilde ve geçimlerini devam ettirecek şekilde projenin devam etmesidir. Bu ikisini bir araya getirerek nihayete erdirilen proje sayesinde TOKİ Başkanlığı ihaleye çıkacak. 15 Ağustos-30 Eylül tarihleri arasında Büyük Sanayi Sitesi ile ilgili talep toplanacak. Bu proje Bolu’nun geleceği için çok önemli. Bunu artık el birliği ile sonlandırıp bir noktaya taşımamız gerekiyor. Bu son noktayı tüm esnafımız değerlendirsin. İleride esnafımız için ben niye böyle hareket etmedim diye pişmanlıklar oluşmasın. 30 Eylüle kadar bu süreci tamamlayacağız ve TOKİ yapım aşamasına başlayacak. Başvuru sayısı ne olursa olsun ister 100 ister 500 olsun bu proje yürüyecek. Göreceksiniz ki hiç biriniz pişman olmayacaksınız. Sahip olacağınız dükkanlar ileride daha fazla değer kazanacak” diye ifade etti.


“MAKSİMUM SAYIDA DÜKKAN YERLEŞTİREREK, MALİYETLERİ BU ANLAMDA AŞAĞIYA ÇEKTİK”


Vali Aydın Baruş’un konuşmasının ardından projenin yapı detayları hakkında bilgi veren Proje Uzmanı Nilüfer Taşan şu bilgileri aktardı; “Sizlerden gelen talepler üzerine yeniden projenin mimari özellikleri ve yapısal alanları alan bazında değiştirilerek daha makul daha erişilebilir bir proje elde etmeye çalıştık. Bolu Merkezin hemen yanında yaklaşık 5 km doğu kanadında seçtiğimiz proje alanında yapılan imar çalışmaları sonrasında parseller belirlendi. Bu parselasyona göre ada paftalar belirlendi, ihalede bu ada parsellere göre yapılacak. Ara ve köşe dükkanlardan oluşan bir yerleşim planı ortaya çıktı. 757 adet ara dükkanımız 160 adet köşe dükkanımız olmak üzere ve bunlara servis verecek çok sınırlı sayıda ticari birimlerden oluşan proje alanı elde ettik. Maksimum sayıda dükkan yerleştirerek, maliyetleri de bu anlamda aşağıya çekmeye çalışarak bu projeyi tamamladık.


Yapısal olarak baktığımızda 4 tipten oluşuyor alanımız.


Tip 1 ara dükkanlarımız. Ara dükkanımızla ilgili olarak daha önceki bölümlerden farklı olarak asma katları kaldırdık maliyetleri artırması sebebi ile. Dükkanlarımızın hacimlerini küçülttük bu sayede yangın kaçışlarını da ortadan kaldırmış olduk. 127 metre kare brüt alanlı dükkanlarımız var. En basit düzeyde bina yapıyoruz. Binalarımızı prefabrik sisteme döndürdük. Daha önce konvansiyonel olarak düşünülmüştü binalar. Dükkanların arkasında bir lavabo ve mutfak bulunuyor. Tabiri caizse 4 duvardan oluşan bir yapımız var. Sade yalın bir yapımız var. Hiçbir detay yok. O yüzden maliyetler bu şekilde minimize edildi. Binalarımızın yüksekliği 6 buçuk metre. Bina yüksekliğini artırmak maliyeti artırıyor.


Tip 2 dükkanlar köşe dükkanlar olduğu için açık cam alanları var. Tip 2 dükkanla iç mekan olarak Tip 1’in özelliklerini taşıyor.


Tip 3  dükkanlar yaklaşık 50 metre karelik ticari birimlerden oluşuyor. Lokantalar, sizlerin ihtiyaç malzemelerini satan dükkanlar olacak. Sınırlı sayıda dükkanlarımız olacak. Son derece yalın binalar. Kullanıcı kendi isteklerine göre bir takım değişiklikleri yapabilecek.


Tip 4 ise bizim büfe dediğimiz dükkanlar. Yaklaşık 16 metre kare olacak. İçlerinde bir lavabonun olduğu alanlar olarak tasarlandı.”


“İHALE SADECE DÜKKANLARI KAPSIYOR”


Son olarak Taşan; “Hiçbir sosyal alan proje içinde yer almıyor. İdare tesisi, düğün salonu, sağlık ocağı, cami, itfaiye bunların hiçbiri proje içinde yer almayacak. İhale sadece dükkanları kapsıyor. Size yaptığımız ilk sunumlarda bu alanlarda proje içinde idi. Maliyetleri artırmaması için projenin ihale sürecinden bu alanları bugün itibari ile çıkarttık” dedi.


“İHALE KIRIM ORANINA GÖRE TAHMİNİ RAKAMLAR DÜŞECEK”


Büyük Sanayi Sitesinin satış koşulları hakkında açıklamalar yapan TOKİ Uzmanı Murat Sırt, tahmini rakamların ihale kırım oranına göre düşebileceğini söyledi. TOKİ Uzmanı Murat Sırt’ın açıklamaları şöyle; “Nilüfer Hanımın anlattıkları özellikler üzerinden satış fiyatları hakkında bilgi vermek istiyorum. Nilüfer Hanımın daha önce anlatmış olduğu tip 1, tip 2,tip 3 ve tip 4 fiyatları biz belediyeye yazılı olarak ilettik. Ben fiyatları sizlere anlatmak istiyorum. Tip 1, 127. 48 metre kare. Bu dükkanlardan 757 tane var ve yaklaşık 180 bin lira. Tip 2 köşe dükkân 160 tane var ve fiyatı 190 bin 500 lira. Tip 3 ise 92.70 metre kare. 51 adet var ve 149 bin 500 lira tahmini fiyatı.  Tip 4 ise 16 tane dükkân var 25 metre kare. Fiyatı ise 45 bin 820 lira olarak tahmin ediliyor. Satış koşullarımız her dükkân için yüzde 7 ve yüzde 10 peşinat olmak üzere 120 ay 160 ay ve 180 ay taksitlerle satışa sunulacaktır. Başvurular yapıldıktan sonra gelecek talebe göre inşaatlar başlayacak ve daha sonra sözleşmeler imzalanma aşamasında peşinatlar alınacaktır.”


“ÖNCEDEN ALMIŞ OLDUĞUMUZ PEŞİNATLAR BORÇTAN DÜŞÜLECEKTİR”


Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ercan Albayrak da daha önce esnaflar tarafından bulunulan talepler ve bu taleplerin yerine getirilerek projelerdeki isteklerin ne şekilde olduğu ile ilgili bir konuşma yaptı. Albayrak, “Murat beyin verdiği fiyatlar yaklaşık maliyet fiyatlarıdır. 127 metre karelik bir iş yeri 144 bin TL gibi bir rakam, 92 metre karelik bir iş yeri 120 bin ve 25 metre karelik bir iş yeri ise 34 bin TL olabilir.  Tabi bu rakamların artısı olabilir eksisi de olabilir. Önceden almış olduğumuz 4 bin lira peşinatlar ise borçtan düşülecektir. Sadece kalan bedeli ödeyecektir. Bloklar arası 39 metre mesafe olacak şekilde düzenlenecektir” dedi.


“PROJEYİ SABOTE EDENLERLE İŞİMİZ BİTMİŞTİR”


Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise yaptığı konuşmada, tüm esnafların projeden yararlanmasını arzu ettiklerini söyledi. Yılmaz, Yeni Sanayi Sitesi Projesi’nin 600 dönümlük bir alan üzerine kurulacağını belirterek, “Gelecek teklifler bunun tamamını doldurursa bizim 400 dönümlük bir alanımız daha var. Ayrıca 80 dönüm civarında bir alanı da şuan almış durumdayız. Benim gönlümden geçen herkesin bu projeden istifade etmesidir.  Çünkü yarın zor durumda kalacaklar, ‘keşke’ diyecekler ama imkânları olmayacak. Başka yerde de sanayi yapabilme şansları olmayacak. Problem yaratanları almak istemiyoruz. Projeyi sabote edenlerle işimiz bitmiştir” diye konuştu.


Sunumlar sonunda soru cevap bölümüne geçildi.  Bu bölümde de esnaflar merak ettikleri hususları iletirken Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ile sunumu gerçekleştiren ekip soruları cevaplandırdılar.




Bolu Olay