Bolu'da 2017 yatırımları konuşuldu!
Yatırım ve sektörel gelişmeleri değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu'nun 2017 yılı 1. dönem toplantısı, Bolu Valisi Aydın Baruş başkanlığında yapıldı.
Yatırım ve sektörel gelişmeleri değerlendirmek, sorunları ve çözüm önerilerini ele almak, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu'nun 2017 yılı 1. dönem toplantısı, Bolu Valisi Aydın Baruş başkanlığında yapıldı.
İl Özel İdaresi Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Keskin, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Çetinkaya, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı. 2017 yılının Bolu İlimiz ve İlçelerimiz için hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Vali Baruş, “2017 yılının ilimizde yapılan yatırımların başarılı olması ve hızlandırılması açısından başarılı geçmesini diliyorum. Yılın ilk ayı olması itibari ile henüz Bakanlıklarımızın yatırım programları ve ödenek durumları kesinleşmediği için bu toplantımızda daha çok 2016 yılında yapılan ve 2017 yılında devam eden yatırımların değerlendirilmesi, yaşanan sorunların ele alınarak gerekli tedbirleri alınması konuları görüşülecektir.” ifadelerine yer verdi.
Bolu İl genelindi 2016 yılında bitirilen ve halen devam etmekte olan yatırımlar hakkında da bilgiler veren Vali Baruş, 31 Aralık 2016 tarihi itibari ile İlimiz genelinde 125'i Bölge Müdürlükleri, 10'u Üniversite, 2'si Cumhuriyet Başsavcılığı, 19'u İl Özel İdaresi, 126'sı İl Müdürlükleri, 105'i Köylere Hizmet Götürme Birlikleri ve 140'ı Belediyelere ait olmak üzere 527 proje yürütüldüğünü ifade eden Vali Baruş, söz konusu projelerin toplam bedelleri 2 Milyar 305 Milyon TL, 2016 yılı ödenekleri 314 Milyon 727 Bin TL olarak gerçekleştirildiğini 2016 yılının ödeneklerinin harcamasının 270 Milyon 586 Bin TL olarak gerçekleştiğini ve parasal gerçekleşmenin %86 olduğunu belirtti. Ödeneklerin dağılımı hakkında da bilgiler veren Vali Baruş, “Bu ödeneklerin % 26'sı Ulaştırma, % 20'si Eğitim, % 19'u Diğer Kamu Hizmetleri, % 11'i Tarım, % 7'si Enerji, % 4'ü Turizm, % 4'ü İnşaat, % 3'ü Orman, % 3'ü Spor, % 3'ü Sağlık sektörüne aittir” dedi.
VALİ BARUŞ KATILIMCILARI BİLGİLENDİRDİ
Vali Baruş, 527 projeden, 63’ünün proje aşamasında, 18’inin yaklaşık maliyetinin araştırma aşamasında, 24’ünün ihale safhasında, 3’ünün ihalesinin yapıldığını ifade ederek, 2'sinin de yer tesliminin yapıldığını ve 144 projenin de halen devam ettiğini, projelerden 274’ünün 2016 yılında tamamlandığını ifade etti. Hangi sektörde ne kadar proje yapıldığını da açıklayan Vali Baruş, ”Eğitim alanında 29, enerji alnında 51, inşaat 8, madencilik 4, orman 8, sağlık 23, spor 9, tarım 35, turizm 49, ulaştırma 76, diğer kamu hizmetleri alanında 235 proje yürütülmüştür” diye konuştu.
KÖYDES KAPSAMINDA 6 MİLYON 939 BİN TL ÖDENEK AYRILDI
İlimizde yürütülen büyük çaptaki projeler hakkında da katılımcılara bilgiler veren Vali Baruş, “İlimizde 2016 yılında, KÖYDES projesi kapsamında, 6 milyon 939 bin 819 TL ödenek ayrılmıştır. Bu ödenek çerçevesinde 64 köy ve 107 mahalleye içme suyu temin edilmiş, 140 kilometre birinci ve ikinci kat asfaltlama çalışması yapılmış, 10 bin 450 metrekare parke taş döşemesi yapılmış, 5 adet de kanalizasyon fosseptik sistemi yapılmıştır” dedi.
TEKKE BARAJI İLÇELERİMİZE SAĞLIKLI İÇME SUYU TEMİNİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAK
Devam eden Tekke Barajı inşaatı ile ilgili bilgiler de veren Vali Baruş, “Diğer taraftan, bildiğiniz gibi ilimizde çok önemli ve büyük bir yatırım olarak Tekke Barajı inşaatı devam ediyor. Tekke Barajı, Gerede, Dörtpan ilçelerimizde büyük alanların sulama imkanı kavuşmasını sağlayacak. Aynı zamanda da Gerede, Dörtpan ve Yeniçağa ilçelerimize sağlıklı içme suyu temininde çok önemli bir rol oynayacak. Tekke Barajı’nın 85 Milyon TL maliyeti var. 2016 yılında ise 12 milyon 996 bin TL harcama yapıldı. Bu kapsamda, 12 bin 740 metrelik Kartalkaya Kayak Tesislerine rolekasyön yolu yapıldı. Çünkü baraj inşaatının yolu köyün içinden geçtiği için yolu köy çevresine almak gerekti. Baraj inşaatının şu andaki fiziki gerçekleşme oranı %36 civarındadır. 2017 yılında yapılacak çalışmalarla, baraj gövdesinin hızlı bir şekilde yükseleceğini tahmin ediyorum ve 2018 yılı sonu itibari ile de artık su tutulmaya başlanması ile birlikte İlimiz için özellikle de tarım ve içme suyu için çok önem taşıyan projenin gerçekleştirilmesiyle ekonomimiz önemli bir ivme kazanacaktır. Ben Tekke Barajı inşaatında çalışma yürüten çok değerli çalışanlarımıza, DSİ Bölge Müdürlüğümüz başta olmak üzere firma çalışanlarına teşekkür ediyorum. Program dahilinde çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.
750 KAPASİTELİ YURT İNŞAATI TAMAMLANDI
Yapımı tamamlanan 750 öğrenci kapasiteli yurt inşaatı ile ilgili de bilgiler veren Vali Baruş, “Diğer önemli yatırımımız, Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gölköy Kampusunda inşa edilen 750 öğrenci kapasiteli yurt inşaatıdır. Bu yurt inşaatı için 14 milyon 200 bin TL harcama yapıldı. Yurt inşaatı bitti. Geçici kabul işlemleri de tamamlanarak 2016 – 2017 Eğitim Öğretim yılı itibariyle kız yurdu olarak hizmet vermeye başladı. Yine Kredi ve Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 500 kişilik yurt projesi arsası üzerinde 2 adet yurt bloğu yeri bulunmakta olup söz konusu alan üzerine 1 adet yurt bloğu yapılması planlanmıştır. İşlem proje aşamasındadır. Bu proje çalışmaları bittikten sonra da ihale hazırlıklarına başlanarak İlimizde yurt yapımları gerçekleşecektir” dedi.
ADLİ HİZMETLERDE ÇOK ÖNEMLİ BİR RAHATLAMA SAĞLANACAK
Yapımı devam eden Adalet Binası ile ilgili gelişmeleri de paylaşan Vali Baruş, “Yatırımlardan birisi de Adalet Bakanlığı Teknik İşler Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen Bolu Adalet Binası inşaatı. Merkez ilçemiz, Gölyüzü Mahallesinde 20 bin metrekare alan üzerinde yapılmakta olan 48 milyon TL proje bedelli Bolu Adalet Binası için 10 milyon TL ödenek ayrılmış, 2016 yılında ise 12 milyon 520 bin TL harcama yapılmıştır. 2016 yılının Mart ayında yer teslimi yapılan inşaatta betonarme %95 oranında, elektrik % 17, mekanik %9 seviyesinde tamamlandı. Şuanda fiziki gerçekleşme % 37 civarında. Bu inşaatında 2017 yılında hızlanarak 2018 yılı başlarında binanın bitirilmesiyle birlikte adli hizmetlerde çok önemli bir rahatlama sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
OLİMPİK YÜZME HAVUZU İNŞAATI DEVAM EDİYOR
Karaçayır’da inşaatı devam eden olimpik yüzme havuzu hakkında da bilgiler veren Vali Baruş “Diğer büyük bir proje ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün takip ettiği, Karaçayır Olimpik Yüzme Havuzu inşaatı. İl Merkezinde Karaçayır Mahallesinde yürütülen bu çalışmanın, proje bedeli 20 milyon 100 bin TL’dir. Bu projemiz için 2016 yılında 3 milyon 87 bin TL. ödenek ayrılmış, geçmiş yıllarda ayrılan ödeneklerle birlikte 2016 yılında 4 milyon 446 bin TL. harcanmıştır. Bu projenin inşaatı devam etmekte olup, fiziki gerçekleşme oranı da %35 seviyesindedir”dedi. Vali Baruş’un konuşmasının ardından toplantının birinci bölümünde Bölge Müdürleri, ikinci bölümünde ise İl Müdürleri kendi kurumları ile ilgili Bolu’da 2016 yılında biten, 2017 yılında da yapımı devam eden yatırım ve projeler hakkında bilgiler verdiler ve kurumları ile ilgili sorulan soruları cevaplandırdılar.