Eğitim

Bomonti-Dolmabahçe Tüneli yıl sonuna kaldı

Temmuz ortalarında trafiğe açılması planlanan ancak eylül ayına ertelenen 2 bin 400 metrelik Bomonti-Dolmabahçe Tüneli'nin açılışı yine ertelendi

Okullar açılmadan hizmete girmesi planlanan tünelin, ihale sürecinin uzaması sebebiyle yıl sonunda açılması bekleniyor.  
 
Mart ayında yapılan ilk ihale, başvuru olmadığı için iptal edilmişti. 9 Haziran'da yapılan ikinci ihale süreci de geçtiğimiz günlerde sonlandırıldı. Bu yüzden aksayan çalışmalara yeniden hız verildi. Ancak, tünel, bitiş tarihi olarak verilen ve güzergâh trafiğinin yoğunlaşacağı okulların açılışına da yetişmeyecek. Bomonti-Dolmabahçe Tüneli'ni 2009 yılı sonuna kadar yetiştirmeye çalıştıklarını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Müdürü Mücahit Demirtaş, açılışın 2010'a sarkmayacağını söylüyor. Demirtaş, ihale sürecinin uzamasından dolayı yaşanan gecikmeden dolayı, daha hızlı bir tempoyla çalıştıklarını belirtiyor. Şu anda elektromekanik sistemler ile güvenlik kameraları, havalandırma unsurlarının kurulmasına çalışıldığını dile getiriyor. Bomonti-Dolmabahçe tüneli bittikten sonra normal trafik şartlarında 5-6 bin araç tüneli kullanabilecek. Yoğun dönemlerde de 12 bin araç tünelden geçiş yapabilecek. Büyükşehir'in bir başka tünel projesi olan 4.560 metre uzunluğundaki Sarıyer Merkez-Çayırbaşı tünelinde kazılar tamamen bitti. Yer ve kaplama betonlarının yapılmasına da devam ediliyor.

İSTANBULLULARI BİRÇOK TÜNEL BEKLİYOR

Sarıyer Merkez-Çayırbaşı Tüneli: 4.560 metre (inşaatı devam ediyor). Fulya-Levazım Sitesi Tüneli: 4.450 metre. Dolmabahçe-Fulya Tüneli: 2.027 metre. Levazım-Zincirlidere Tüneli: 2.940 metre. Levazım Sitesi-Akatlar Tüneli: 6.720 metre. Akatlar-Derbent. Derbent-Çayırbaşı: 5.300 metre. Harem-Üsküdar- Beylerbeyi Tüneli: 8.640 metre. Eyüp-GOP Tüneli: 200 metre. Armutlualtı-Ayazağa Tüneli: 4.600 metre.

Tünelle trafik hızlanacak

Kazılarına 2006 yılında başlanan ve bitme aşamasına gelen Bomonti-Dolmabahçe tüneli, Dolmabahçe Stadı'nın kuzeyinden başlayarak sırasıyla Taşkışla, Hilton Oteli, Harbiye Orduevi, Pangaltı ve Feriköy'ü alttan geçerek Bomonti'den çıkacak. Tünel ile TEM Otoyolu, Sütlüce ve Alibeyköy ile Taksim ve Beşiktaş trafiğinin rahatlatılması düşünülüyor. Uzunluğu 2 bin 390 metre. Yol genişliği emniyet şeridi ile birlikte 9 buçuk metre, yüksekliği ise 7 metre 33 cm. 150 metrede bir ve 'Acil Durum İstasyonu' olarak yangına 120 dakika dayanıklı ses, sıcaklık, su ve toz yalıtımlı, camlı kapılar imal edildi. Tünel, yol kaplaması tamamen yangına dayanıklı ve ışık yansıtması yüksek özellikli beton ile kaplandı. Böylelikle tünelin yangın anında asfalt kaplamasına göre çok daha dayanıklı olması sağlandı. 
Zaman/Hüseyin Keleş