30 / 04 / 2024

Bomonti, 'Küçük Manhattan' olmaya hazırlanıyor

Bomonti, 'Küçük Manhattan' olmaya hazırlanıyor

Bomonti, kültür ve sanatın yükseldiği Küçük Manhattan olmaya hazırlanıyor. Nişantaşının alışverişi Maslakın plaza silueti Bomontiye taşınıyor...



Feriköy-Bomonti Kentsel Dönüşüm Projesi, farklı bir örneğe evsahipliği yapacak. Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesinden sonra, kentsel tasarım projelerinin üçüncü etabı Bomonti bölgesinde gerçekleştirilecek. Bir tarafta tarihi bira fabrikası gibi eski yapılar ve tarihi değer taşıyan eserlerin bulunduğu bölge, diğer tarafta ise modern yapıların yükseldiği bir nokta... Bu bölgede gecekondu dönüşüm projeleri  hayata geçirilecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tünel hattının bir bölümü Bomontiden geçiyor. Tüm bu çalışmalar tamamlandığında, Bomonti, Şişli ve İstanbulun en dikkate değer semtlerinden biri haline gelecek.

KENTTE NE VARSA BOMONTİYE TAŞINIYOR

Şişlinin en eski sanayi bölgesi aynı zamanda İstanbulun da ilk sanayi bölgeleri arasında yer alan Bomontide, sanayi tesislerinin kuruluşu 1890lı yıllara kadar uzanıyor. Bölgenin en önemli tesisi, 1892de faaliyete geçen Bomonti Bira Fabrikası ihaleyle ile özel bir firma tarafından satın alınır. Kentin en seçkin ve nezih bölgelerinden birisi olarak yeniden projelendirilen Bomonti, hem İstanbulun katma değeri en yüksek semtlerinden biri, hem de kültürün ve sanatın mekanı olarak 24 saat yaşayan bir alan olacak. 

SİLUET DEĞİŞTİRECEK PROJELER

Şu an İncirlidere Caddesi olarak adlandırılan yol, yanından geçen derenin ıslahıyla modern bir bulvara dönüşecek. Derenin üzeri kapatılarak, 25 metre genişliğinde bir bulvar haline getirilecek. Yeşil alanlar, yürüyüş yolları ve bisiklet yolları bulunacak.

Sokaklar ve kaldırımlar yeniden düzenlenecek. Şu an Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesine döşenen özel granit taşlar, Bomontinin sokaklarına döşenecek. Tüm sokaklar, Avrupa kentlerinin modern sokaklar ile eşdeğer olacak.

SANATIN KALBİ BURADA ATACAK

Sanat Sokağı: Bomonti bölgesindeki bir sokak yayalaştırılacak ve Sanat Sokağı haline dönüştürülecek. Bu sokakta her hafta sanat aktiviteleri, sergiler, sokak konserleri, tiyatrolar, yazarların imza günleri gerçekleştirilecek.

Sokak Kafeleri: Özellikle tarihi binaların bulunduğu sokaklarda, bu binaların tarihi dokusu korunarak, sokak kafeleri açılacak.

Binalara makyaj: Bomontideki tarihi binaların tümü restore edilerek koruma altına alınacak.

Kültür Merkezi: Gelecek sene Şişli için düşünülen 3 kültür merkezinden birisi bu bölgede hizmete açılacak. Merkez hizmete açıldığında, bölgede oturan yurttaşların kültürel-sanatsal ihtiyaçlarını karşılayacak.

Güzel Sanatlar Fakültesi: Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin yapımı tamamlanarak, bölgeye kültürel ve eğitsel değer kazandıracak.

Organik Pazar: Türkiyenin ilk organik pazarı Bomontide hizmet vermeyi sürdürecek.
Star/Şenol Baştakar


Geri Dön