Bomonti'de revizyona gidildi yatırım miktarı ikiye katlandı
IC Grubu'nun 2008'in sonbaharında yapımına başlayacağı Bomonti'de yatırım maliyeti ikiye katlandı.
İstanbul Şişli'deki Bomonti Bira Fabrikası'nı 2006 yılında 60 milyon 250 bin YTL bedelle 49 yıllığına kiralayan IC Grup, yapacağı yatırım miktarında revizyona gitti. İhaleyi kazandığında Bomonti'de 170 milyon dolarlık yatırım yapılacağını açıklayan şirket, maliyet artışları ve projedeki değişiklikler nedeniyle yatırım tutarını 320 milyon dolara çekti.
Konaklama, kongre ve alışveriş merkezi gibi kompleksleri içinde barındıracak olan projenin yapımına 2009 yılında başlayacaklarını kaydeden IC Hotel Genel Koordinatörü ve Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Keleş, çalışmaların 2011'de tamamlanacağını açıkladı. Keleş, proje için ünlü İngiliz mimarlık firması Atkins ile de görüşme halinde olduklarını söyledi.
Abdullah Keleş, Bomonti'deki 29 bin metrekarelik alanda yaklaşık 90 bin metrekarelik inşaat alanı olacağını belirterek, bir adet 3 bin 500 kişilik, 2 adet de biner kişilik büyük toplantı salonuna sahip kongre merkezi kuracaklarını belirtti.
Proje kapsamında yaklaşık bin yataklı bir otel de inşa edecekleri bilgisini veren Keleş, otelin işletmesi için uluslararası zincirlerle görüşmeler yaptıklarını anlattı. Keleş dış alanlarda çarşılar ve 2 bin araçlık otopark da yapılacağını belirtti. Keleş, arazideki Tekel bira fabrikasının ise "müze" olarak korunmasının hedeflendiğini ifade etti.
Sırada şehir oteli var
Keleş, IC Grup olarak 1998'den beri her yıl inşaatlar yaptıklarını, ancak bu yıl biraz nefes almak için yeni bir projeye başlamadıklarını söyledi. Keleş, planları dahilinde olan projelerle ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: "Bomonti projemiz dışında 2009 yılında Antalya Lara'daki kendi mülkümüz olan 27 dönümlük araziye bir şehir oteli kurmayı planlıyoruz. Bu yıl Kundu Green Palace yanındaki IC Residence olarak adlandırdığınız villaları bitirdik. Genelde Rus ve Türk müşteriler yoğun ilgi gösteriyor. Antalya'daki 4 tesisimizde yatak kapasitemiz 2 bin 465 civarında. Bunu 2010'a kadar minimum 2 bin yatak daha artırma hedefimiz var. "
Geçen yıl IC tesislerinde 460 bin yatak geceleme yapıldığını ve 32 milyon YTL ciro elde edildiğini kaydeden Keleş, 2008 sonu itibarıyla 320 bin yatak geceleme ve 40 milyon dolar ciro hedeflediklerini kaydetti. Keleş, "Bu da grup olarak turizmde verimi artırdığımızın bir işareti" diye konuştu.
Turizmdeki istihdam sorununa da değinen Keleş, turizmi 12 aya yaymanın şart olduğunu dile getirdi. Tesislerin en fazla 7-8 ay dolu olması nedeniyle çalışanların kış döneminde işten çıkartıldığını kaydeden Keleş, "Bir eleman işten çıkarılınca İş-Kur'dan 6 ay boyunca 320 YTL işsizlik maaşı alıyor. Onun yerine biz çalışanın normal maaşını verelim. Devlet ise gerek İş-Kur gerekse diğer fonlardan çalışanın SSK yüklerini karşılasın" önerisinde bulundu.
TARSUS PROJESİNE 2009'DA START VERİLİYOR
Danıştay'ın Turizmi Teşvik Kanunu'nun bazı hükümlerini ''Ormanlar'' yönünden iptal kararı sonrasında TBMM'nin Anayasa'nın 169. maddesinde yaptığı düzenlemeler sonucu ''Kazanlı-Tarsus Sahil Projesi'' kapsamında yapılacak turizm yatırımlarının da önü açıldı. Tarsus'ta tahsisi bulunan IC Grup da, bu turizm projesine 2009'da start verecek. Şirket, bölgeye yaklaşık 2 bin yataklı bir tesis kuracak. Grup bünyesindeki İçtur AŞ'nin "Via" markasıyla havalimanlarında yiyecek-içecek hizmeti vermeye başladığını da anlatan Keleş önümüzdeki dönemde "Catering" hizmeti de vereceklerini söyledi. Antalya havalimanında iç ve dış hatlarda hizmet veren Via markasına 3 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, ürün fiyatlarını yüzde 30 indirdiklerini vurgulayan Keleş, 2008 sonunda 6 milyon dolar ciro beklediklerini sözlerine ekledi. Antalya'nın elektrik ihtiyacının 5 milyon kw/saat olduğunu, bunun 1.8 milyon kw/saat'inin şehirde kurulu olduğunu söyleyen Keleş "Antalya'nın enerji açığı çok fazla. Önümüzdeki dönemde şehirde bir doğalgaz çevrim santrali kurma hedefimiz var" diye konuştu.
Mehmet Ali KANTARCI / Referans