04 / 05 / 2024

Bor Karma OSB, altyapısını güçlendiriyor!

Bor Karma OSB, altyapısını güçlendiriyor!

Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Sanayi Bölgesi'nde bulunan sanayicilerin, ihtiyaçları doğrultusunda OSB'ye basınç düşürücü istasyonlar ve OSB içi dağıtım şebekesinden oluşan yaklaşık 5 milyon TL maliyetle doğalgaz dağıtım tesisi kurulacak.



Niğde Bor Karma Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin temelleri, 1995 yılında Bor-Ankara Karayolu 9'uncu kilometresinde 297 hektar alan üzerinde atıldı. 314 parselde Deri Organize Sanayi olarak kurulmasının ardından, dericilerin kapasitelerinin yetersiz kalmasından dolayı bölgenin atıl kalmaması için 2002 yılında Deri İhtisas ve Karma OSB olarak iki bölgeye ayrıldı. Enerji nakil hattı ve elektrik şebekesi, iç yollar, kullanma suyu gibi altyapı hizmetleri tamamlanıp 2008 yılında sanayicilerin hizmetine sunuldu. 2013 yılında atık su arıtma tesisi faaliyete geçti. 


Niğde Bor Karma ve Deri İhtisas Sanayi Bölgesi'nde bulunan sanayicilerin, ihtiyaçları doğrultusunda OSB'ye basınç düşürücü istasyonlar ve OSB içi dağıtım şebekesinden oluşan yaklaşık 5 milyon TL maliyetle doğalgaz dağıtım tesisi kurulacak. Bölgenin artan elektrik enerjisi ihtiyacının sorunsuz ve daha düşük maliyetle tedarik edilip sanayiciye sunulabilmesi amacıyla, 50+50 MWA'lık trafo indirici merkezi TEİAŞ Genel Müdürlüğü 2015 yatırım programına alındı. Proje, Bor OSB ve TEİAŞ koordinasyonu ile 2015 yılı içinde tamamlanarak, hizmete sunulacak. 


Ulaşım avantajlarına sahip 

Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Yeni Teşvik Yasası'nda 5'inci Bölge'de yer alıyor ve SGK İşveren Payı ve Vergi Desteği olarak 6'ncı Bölg£ teşviklerinden faydalanıyor. Bölge, Mersin Limanı'na 160 kilometre uzaklıkta yer alıyor ve limana otobanla bağlı. Demiryolu, bölgeye 8 kilometre uzaklıkta. Başbakan'ın kısa süre içinde yapılacağını belirttiği Hasandağı Hava Limanı, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi'neyaklaşık 40 kilometre mesafede inşa edilecek. 

Bölgede, imar planı tadilatı yapılarak, sağlık koruma bandı 200 metreden 50 metreye düşürülmesiyle oluşan alanda, petrol istasyonu, otel, tır parkı ve dokuz adet güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere parseller oluşturuldu. Ayrıca bölgede toplam 213 adet sanayi parseli bulunuyor. 63 firma burada faaliyet gösteriyor. 29 firma inşaat, 11 firma ise proje aşamasında. Faal firmalarda yaklaşık bin 500 kişi istihdam ediliyor. . % Söz konusu avantajlarından dolayı bölgenin cazibe merkezi haline gelmesi, doluluk oranını yüzde 90'ın üzerine çıkardı. Bu nedenle ilave OSB alana ihtiyaç duyuldu. 400 hektar ilave OSB alanı mera vasfından çıkartüarak bakanlığa yapılan müracaat sonucu 29.04.2015 tarihinde yer seçim komisyonumuztoplandı ve ilave OSB alan olarak onaylandı. 


Deri, yemlik çinko ve tarım ilaçları ihraç ediyor

Bölgede, başlıca beton mamulleri üretimi, organik toprak düzenleyiciler, bims üretimi, plastik bahçe hortumları üretimi, ferforje iletimi, tekstil ve geri dönüşüm tesisleri, metal geri dönüşüm tesisleri, zirai ilaç formülasyon dolum tesisi, orman ürünleri imalatı, şekerleme üretim tesisi, deri imalathaneleri hizmet veriyor. Bölgede imal edilen ürünlerden deri, yemlik çinko ve tarım ilaçları ise ihraç ediliyor. 


Dünya Bölge


Geri Dön