Ekonomi

Bor rezervinde lider! Türkiye'nin ilk ve tek bor karbür tesisinin açılış tarihi belli oldu!

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi 19 Mart 2023 tarihinde Balıkesir'in Bandırma ilçesinde faaliyete başlayacak. Tam kapasite çalıştığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, senede bin ton bor karbür üretileceği öğrenildi. Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile 19 Mart 2023 Pazar günü açılacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, dünya bor rezervinin yüzde 73'üne sahip olan Türkiye'de, Eti Maden geçen yıl 1 milyar 321 milyon dolar tutarındaki satış geliri ile rekor kırdı.

Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisinin gücüne güç katacak Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile 19 Mart 2023 Pazar günü açılacak.

Tam kapasite çalıştığı zaman 279 kişinin istihdam edileceği tesiste, senede bin ton bor karbür üretilecek. Elmas ve kübik borun ardından en sert üçüncü madde olan bor karbür, başta savunma sanayisi olmak üzere pek çok alanda kullanılıyor.

İşte konuya ilişkin detaylar...

Diğer taraftan, Kütahya'nın Emet ilçesinde yıllık 5 bin ton kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi kurulmasıyla ilgili çalışmalar devam ediyor.

BOR CEVHERİNDEKİ KATMA DEĞER ARTACAK

Konuya ilişkin yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin, son dönemlerde borda attığı adımların meyvelerini toplamaya başladığını ifade ederek, "Bor cevherini borik asite ve atıklarını da lityuma dönüştürüp satıyoruz. Bunun haricinde kullanım alanlarını da çoğaltıyoruz. Nitekim bu attığımız adımlar bize yeni rekorlar sağlıyor. 2 sene üst üste bor ihracatında rekor kırmış olduk. Yeni rekorlar için yeni tesisler ve katma değerli ürün portföyünün yükselmesi gerekiyordu. Bu tesisle bunu da yapacağız" dedi.

Borun işlenmesi ile cevherin değerinin daha da artacağını vurgulayan Bakan Dönmez, "Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde yedi misline, bor karbür gibi ürünlerde 300 misline, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin misline, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin misline çıkmış oluyor” şeklinde konuştu.

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Milyonların göze bu haberde!

Ev fiyatları son 6 yılda 7 kat arttı! Türkiye konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında zirvede!

Türkiye’de meydana gelen tüm depremleri ayrıntılı bir şekilde takip edebileceğiniz ‘Sismik Harita’ paylaşıldı!