Borç batağındaki kulüplerin transfer harcamaları parmak ısırttı
Süper Lig kulüpleri 2022 - 2023 sezonu için transfere 108 milyon 195 bin Euro harcadılar. Finansal darboğazdaki futbol kulüplerinin bu dönemdeki gelirleri ise 104 milyon 237 bin Euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde net transfer bakiyesi ise -3 milyon 958 bin Euro oldu.Transfer gerçekleştirmeyen tek kulüp yasaklı Kayserispor oldu
2022-23 sezonunda Süper Lig’deki 19 kulübün 18’i, yaz transfer döneminde toplam 243 futbolcuyla anlaştı. Transfer gerçekleştirmeyen tek kulüp yasaklı Kayserispor oldu.243 futbolcunun 137'si yabancı, 106'sını ise Türk futbolcular oluşturdu. Böylece Süper Lig'de yabancı oyuncu oranı yüzde 46.3'e yükseldi. 55 farklı ülkeden futbolcunun oynadığı Süper Lig''de yaz sezonunda Portekiz'den 8, Bosna Hersek, Fransa ve Senegal'den 7'şer, 6' oyuncuyla da Brezilya izledi. En fazla yabancı oyuncuyu 12'şer isimle Adanademirspor ve MKE Ankaragücü transfer ederken, en az yabancı oyuncuyu 3 kişi ile Antalyaspor aldı. Dünya Gazetesi'nden Tuğrul Akşar'ın köşe yazısında ele aldığı transfer harcamaları parmak ısırttı.
Süper Lig kulüplerinin konsolide borçlarının 21 milyar TL’ye yükseldiğine, yapılandırılan kredilerin faizleri de eklediğinde bu tutarın 25 milyar TL’ye ulaştığına dikkat çeken Tuğrul Akşar, "Süper Lig kulüp gelirlerinin yaklaşık 5.5- 6 milyar TL civarında olduğu dikkate alındığında, 25 milyar TL’lik bir borç stoku ve 8,5 milyar TL düzeyinde birikimli zarar ve bunun neden olduğu toplam 6 milyar TL dolayında öz kaynak açığı ile bu kulüplerin transfere harcayacak parayı nasıl bulabildikleri ise tam bir muamma" ifadesini kullandı.
Akşar'ın aktardığına göre; transferde 19 kulüpten Galatasaray, Beşiktaş, Hatayspor, Sivasspor ve Gaziantepspor olmak üzere 5 kulüp açık verirken, 11 kulüp ise net transfer fazlası verdi. Gelir gider farkı sıfır olan ise Antalyaspor ve Ümraniye spor olurken Alanyaspor, Kasımpaşaspor, Kayserispor, Ümraniyespor ve İstanbulspor hiç transfer harcaması yapmadı.
4 büyük harcamanın yüzde 95'ini yaptı
Transfere en fazla parayı harcayan Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un transfer giderleri 99.2 milyon Euro olarak gerçekleşti. Toplam transfer harcamalarının yüzde 95'ini yapan dört büyük, aynı zamanda transferden en fazla gelir elde eden kulüpler oldu. Dört kulübün transfer geliri, toplam gelirin yüzde 74'üne denk gelen 77,9 milyon euro olarak gerçekleşti. Galatasaray ve Beşiktaş’ın net transfer açığı 22 milyon 50 bin Euro olurken bu rakam konsolide transfer açığının 5.57 katına ulaştı.
4 büyüğün harcaması 10 yılda 1 milyar euroya ulaştı
Dört büyük kulübün 2010-2022 arası transfer harcamaları toplamı ise 954 milyon Euro’ya ulaştı. Bu dönemde de 4 kulüp, toplam transfer harcamasının yüzde 91'ini gerçekleştirdi. 2010-2022 yılları arası yapılan transfer harcamalarında; Galatasaray 320 milyon Euro, Fenerbahçe 300 milyon Euro, Trabzonspor 178 ve Beşiktaş'ta 156 milyon Euro ile dördüncü oldu. Aynı dönemde 4 kulübün transfer açığı ise 361.9 milyon Euro oldu. Bu rakam da toplam açığın yüzde 85'ini oluşturdu. 2010-23 arası transfer döneminde en fazla transfer zararı yapan kulüp 147 milyon Euro ile Galatasaray oldu. Fenerbahçe 110.4 milyon Euro, Trabzonspor 61.8 milyon Euro, Beşiktaş 42.7 milyon Euro transfer zararı etti.
Akşar, Süper Lig'in transferde net borçlu liglerden biri olduğunu ve net ithalatçı konumunda olduğunu kaydetti. Transfer harcamalarının kulüplerin finansal dengesinin bozan en önemli kalem olduğunu vurgulayan Akşar, borçlanmaya dayalı bir stratejiyle faaliyetlerini devam ettiren, bu nedenle mali yetersizlikleri giderek artan, sürdürülebilir ve sağlıklı bir mali yapıyı tesis edemeyen kulüplerin, sportif anlamda da beklenen başarıya ulaşamadıklarını ileri sürdü.
Galatasaray Kemerburgaz Tesisleri'nde inşaat çalışmaları tam gaz!
Beşiktaş'ın kripto parası var mı, ne zaman çıkacak? Rain nedir?
İflasın eşiğine gelen Barcelona tarihinde bir ilk! Tarihi stadın adı ilk kez değişti