30 / 04 / 2024

Borç verirken nelere dikkat edilmeli? Bunu yapan parasını geri alamıyor!

Borç verirken nelere dikkat edilmeli? Bunu yapan parasını geri alamıyor!

Borç para verirken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Eğer bazı adımları izleyerek borç para vermenin sevdiklerinizle kurduğunuz ilişkileri olumsuz etkilemesini önleyebilirsiniz. Peki, borç verirken nelere dikkat edilmeli?



Sinop Barosu avukatlarından Esat Özel, resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/turk_avukat üzerinden borç verirken dikkat edilmesi gerekenleri kaleme aldı.

turk_avukat kullanıcı adına sahip Avukat Esat Özel, söz konusu paylaşımında "Birine borç verirken ayıp olmasın diye "açıklama yazmadan" para göndermeyin." uyarısı yaparak, zira o kişi borcunu ödemek istemezse parayı geri almanız oldukça zor olduğunu dile getirdi.

Borç verirken nelere dikkat edilmeli? Bunu yapan parasını geri alamıyor!

İşte Avukat Esat Özel'in borç verirken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili paylaşımı...

-Birine borç verirken ayıp olmasın diye "açıklama yazmadan" para göndermeyin. Zira o kişi borcunu ödemek istemezse parayı geri almanız oldukça zor. (1/4)

-Çünkü yapılan havale/eft işlemlerinde açıklama yapılmaz ise hukuken borç verdiğinizi değil; daha öncesinde var olan bir borcun ödendiğini gösterir. (2/4)

-Açıklama yapılmaksızın gönderilen paranın geri alınabilmesi için parayı borç olarak gönderen şahsın ispat etmesi gerekir. Yani ispat külfeti, sizin üzerinizdedir. (3/4)

-Bu sebeple birine borç vermeniz hâlinde açıklama kısmına “şu tarihte tarafıma tekrar geri ödenmek üzere verilen borç para” şeklinde yazmanız, paranızı geri almanız hususunda kolaylık sağlar. (4/4)

- Havale yoluyla gönderilen paralarda açıklama kısmının boş bırakılması hâlinde, havale; "Borcun Ödenmesi" niteliği taşır.

- Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Esas No: 2018/527, Karar No: 2019/8504

- Bankadan yapılan havale/eft işlemlerinde açıklama yapılmaz ise var olan bir borcun ödendiğini gösterir.

- Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Esas No: 2019/32421, Karar No: 2020/2042


Avukat Esat Özel'in borç verirken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili paylaşımına gelen yorumlarda bir vatandaş borç diye yazdığı halde parasını alamadığını belirtti.

Borsaya 10 Ocak'tan itibaren yabancı akını başlıyor!

TOKİ Amasya projesi için yeni tarih açıklandı! 186 konutluk yeni proje geliyor!

Foça'da konutların metrekare fiyatı 70 bin TL'ye çıktı!


Geri Dön