Ekonomi

Borç yapılandırmasına ilişkin kanun yürürlüğe girdi! Hangi borçlar yapılandırılacak? İşte detayları…

Milyonlarca kişinin beklediği ‘Borçların yapılandırılmasına ilişkin kanun’ Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, SGK ve yerel yönetimlere ilişkin alacaklara yapılandırma imkanı sunuyor.‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına’ ilişkin kanun; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı getirecek

Milyonlarca kişinin beklediği borç yapılandırmasına ilişkin kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına’ ilişkin kanun; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyeler, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandırma imkanı getirecek.

Kanun kapsamından yararlanmak için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınacak. Sözkonusu kanun ile mükelleflerce çeşitli nedenlerle eksik beyan edilmiş ya da beyan dışı bırakılmış geçmiş yıl gelirlerinin belli oran ve tutarlar dahilinde beyan edilmesi sağlanacak.

Kurumlar ve Gelir Vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca tespit edilecek rayiç bedeli üzerinden defterlerine kaydedebilecek. Ayrıca bu kapsamda, 2022 yılı için matrah ve vergi artırımı imkanı sağlanacak.

PARA CEZALARI DA YAPILANDIRILACAK

‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına’ ilişkin kanun kapsamında, 31 Aralık 2022'den önce işlenen fiillere ilişkin olup yapılandırma son başvuru tarihine kadar tebliğ edilen idari para cezalarına yapılandırma imkanı getiriliyor.  

TEK SEFERLİK EK VERGİ ALINACAK

‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına’ ilişkin kanun kapsamında; Kurumlar Vergisi mükelleflerinden tek seferlik ek vergi alınması da karara bağlandı. Ancak Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerdeki vergi mükellefleri kapsam dışında olacak.

Borç yapılandırmasına göre depremde yıkılan ya da ağır hasar gören binalara yönelik de çeşitli kararlan alındı. Kanuna göre, işverenlerin, deprem felaketlerinden etkilenen çalışanlarına yardım için sağladıkları menfaatler üzerinden vergi ve prim kesintisi yapılmayacak. Ayrıca depremden etkilenenlere sahibi oldukları konutları ikamet amacıyla bedelsiz olarak kullanıma sunan konut sahipleri için emsal kira bedeli uygulanmaması karara bağlandı.

HACİZLER KALDIRILACAK

Deprem felaketinde yıkılan ya da ağır hasar gören binalar ile kullanılamaz duruma gelen taşıtlara ilişkin vergi ve katkı paylarının yanı sıra bu alacaklara ilişkin feri alacakları terkin edilecek. Ayrıca taşıtlar üzerindeki vergi daireleri tarafından konulan hacizler kaldırılacak.

Alkollü ve uyuşturucu ile araç kullanmak, drift yapmak ve ölümlü kazaya yol açmak dışında sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ceza puanlarının silinmesi kararlaştırıldı.