29 / 04 / 2024

Borçka Camili Vadisi'ndeki HES yapımı durduruldu!

Borçka Camili Vadisi'ndeki HES yapımı durduruldu!

çevre ve Orman Bakanlığı, Artvin Borçka'da Camili vadisindeki ormanlık alanı HES Projesi'ne tahsis etti. Vadisine sahip çıkan çevreciler, bu kararın iptali için dava açtı. Bitki zenginliğiyle zengin vadiyi hukuk da korudu...  



çevre ve Orman Bakanlığı, Artvin Borçka'da Camili vadisindeki ormanlık alanı HES Projesi'ne tahsis etti. Vadisine sahip çıkan çevreciler, bu kararın iptali için dava açtı. Bitki zenginliğiyle büyülediği dünyanın koruma altına aldığı vadiyi hukuk da korudu. Camili vadideki HES yapımı durduruldu

KAMUYA FAYDASI YOK
Artvin Borçka'daki Camili (Macahel) vadisi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından Dünya Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilerek koruma altma alınmıştı. Camili vadisinde yapılması planlanan 'HES '(Hidroelektrik Santrali) Projesi' hakkında çevre ve Orman Bakanlığı ormanlık alanların tahsisine karar verdi. Bunun üzerine çevreciler ve köylüler, Rize İdare Mahkemesi'nde kararın iptali için dava açtı. Mahkeme, ormanlık alanların HES'lere tahsis edilmesinde kamu yararı, mevzuat ve hukuka uygunluk olmadığına hükmetti. Bu kararla bölgede HES yapımının önünü kesti.

BURADA HES'E GEçİT YOK
Mahkeme, çevre ve Orman Bakanlıgı'na da çevre Kanunu'nun ilgili maddelerini ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları da hatırlattı. Camili vadisinin endemik bitkiler zenginliğiyle Uluslararası çevre Koruma Örgütü (CI), Dünya Bankası (WB) ve Küresel çevre Fonu (GEF) tarafından tehlike altındaki ekolojik bölgelerden biri olarak tanımlandığı belirtildi.
Ayrıca bölgede yapılacak HES projelerinin Türkiye'yi uluslararası anlaşmalar açısından da hukuki olarak zor duruma düşüreceği vurgulandı.
Posta/Muhammet KAçAR

 

 

 


Geri Dön