Sektörel

Borçlanarak mülk sahibi olmak artık hayal! Kredi faizleri rekorlar kırıyor

Seçimden sonra parasal sıkılaşma için alınan kararlar, banka faizlerini rekor seviyeye çıkardı. Banka kredisiyle ev, araba alanlar veya alacaklar için faiz oranları son 21 yılın zirvesini gördü. İşte tüm detaylar...

Seçimlerin ardından iş başı yapan yeni ekonomi yönetiminin attığı parasal sıkılaşmaya yönelik adımlar faizleri rekor seviyelere çıkardı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 30'a çıkarırken, taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinde rekor seviyeler görüldü. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi ve kredi kartına yeni düzenleme sinyali verirken, tüketicilerin krediye erişimi giderek güçleşiyor. Ev, konut ve ihtiyaç kredileri son 21 yılın zirvesine tırmandı. 

BANKALAR KREDİ FAİZLERİNİ YÜKSELTTİ
Dünya'dan Naki Bakır’ın aktardığına göre, tüketici kredileri ve ticari kredilere uyguladığı faiz oranları, seçimlerin ardından yaşanan hızla yükseliş sürecinde 15 Eylül itibarıyla 21 yıl önceki rekor düzeylerine geri döndü. ‘Seçici kredi sıkılaştırması’na yönelik olmak üzere bir dizi düzenleme art arda uygulamaya konulurken, bankalar da kredi faizlerini yükseltmeye devam ediyor.

KONUT VE TAŞIT KREDİLERİ SON 21 YILIN ZİRVESİNDE
Seçimden bu yana ihtiyaç kredisi faizleri 24,61 puan, taşıt kredisi faizleri 22,02 puan, konut kredisi faizleri 23,47 puan artarken, en fazla artış 27,05 puanla ticari kredi faizlerinde gerçekleşti.

Bankalarca açılan kredilere uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarına ilişkin veri setine göre, seçimlerin ardından geçen yaklaşık dört ayda yıllık faizler ihtiyaç kredisinde yüzde 34,19’dan yüzde 58,80’e, taşıt kredisinde 25,56’dan yüzde 47,58’e, konut kredisinde 18,22’den yüzde 41,69’a ve ticari kredide yüzde 15,87’den yüzde 42,92’ye yükseldi.

15 Eylül itibarıyla yıllık ortalama faiz oranları ihtiyaç kredisinde 2002 sonundaki düzeyinin ise 29,4 puan, taşıt kredisinde 22,7 puan, konut kredisinde 21,7 puan ve ticari kredilerde 28,9 puan üzerine çıktı.

KREDİ VE KREDİ KARTI FAİZLERİ ARTIYOR
Merkez Bankası faiz kararlarıyla kredi faiz oranları da yükseldi. Kredi kartı gecikme faizi başta olmak üzere yeni faiz oranları 1 Ekim itibariyle geçerli olacak. Bu tarihten sonra kredi kartı borcunu aksatanlar yeni faiz oranıyla borcunu geri ödemek zorunda kalacak.

Referans faiz oranı yüzde 2,71'e yükselirken kredi kartı gecikme faizi yüzde 3,11'den yüzde 3,56'ya yükseliyor. Nakit çekimlerde kullanılacak azami gecikme oranı da yüzde 3,87'den yüzde 4,32'ye yükseldi. Ticari kredi faizlerinde de üst limit, 1,8'lik kat sayıya göre yüzde 56,3’ten yüzde 69,3'e yükseldi. İhracat ve yatırım kredileri için de sınır yıllık oran olarak yüzde 43,8’den yüzde 53,9’a yükseldi.

KREDİ KARTINA YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEMDE
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından kredi ve kredi kartlarına yönelik verilen sinyalin ardından gözler ekonomi yönetiminin atacağı yeni adımlara çevrilmişti. Geçen hafta bir yayında Bakan Şimşek, "1 Eylül itibarıyla, yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız" demişti. Şimşek, miktarsal sıkılaşmaya gidilebileceğini özellikle taşıt kredilerinde çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahip olduklarını kaydetmişti. Bu açıklamaların ardından bankacılık sektörü uzmanları, kredi kartlarında asgari ödeme oranında artışa gidilmesi, limitlerde bir değişiklik yapılması, taksit sayısının ve nakit çekme sayısının azaltılması önlemlerinin alınabileceğini dile getirdi.