24 / 12 / 2024

Borçlanma yetkisi müteahhitlere ödeme yapmayan belediyelere yarayacak

Borçlanma yetkisi müteahhitlere ödeme yapmayan belediyelere yarayacak

Hükümet, belediyelerin de özel şirketler gibi borçlanmasının yolunu açtı. Belediyeler bugünkünden farklı olarak 'proje belirtmeden' tahvil veya bono ihraç ederek borçlanabilecek



Hükümet, mahalli idarelerin (belediyelerin) kullanacakları projeyi belirtmeden tahvil ve bono gibi borçlanma senedi ihraç etmesinin önünü açtı. Böylece müteahhitlere olan yüklü miktarda borcunu kapatmak için uluslararası piyasalarda 500 milyon dolarlık tahvil ihraç kararı alan ancak CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin yargıya başvurması üzerine bu girişimi zora giren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, mali sorunlarını çözebilecek. Resmi Gazetede dün yayımlanan Borçlanma Araçlarının İhraç Limitlerine İlişkin Bakanlar Kurulu kararı ile belediyelerin bütçe finansmanına katkı sağlayacak önemli bir adım atıldı.

Akıllara İstanbul geldi
Karar ile mahalli idareler ile ilgili idare ve işletmeleri, kayda alma işlemini tamamlayarak borçlanma araçları ihraç edebilecek. Bu borçlanma araçlarına ilişkin ihraç limitleri, Sermaye Piyasası Kurulu'nun teklifi ve ilgili Bakan'ın onayı ile belirlenecek. Ayrıca özelleştirme kapsamına alınanlar dahil, kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından gerçekleştirilecek borçlanma aracı ihraçlarına ilişkin limitler, halka açık olan ve olmayan şirketlerin tabii olduğu hükümler çerçevesinde uygulanacak. Bu durumda belediyeler de kamu kurumları olmalarına rağmen Sermaye Piyasası Kanuna tabi özel şirketler gibi ‘planlanan yatırım programlarında kullanılacağı'nı ifade ederek  borçlanabilecekler.
Mahalli idarelerin ‘proje belirtmeden' borçlanma senedi ihracına ilişkin bu düzenleme akıllara öncelikle geçtiğimiz günlerde uluslararası piyasalardan tahvil ihracı yoluyla finansman sağlamak için tahvil ihraç kararı alan İstanbul Büyükşehir Belediyesini getirdi. Belediyenin bu girişimi CHP'li meclis üyeleri tarafından yürürlükteki Belediyeler Kanunu'nun   68. maddesinde öngörülen ‘Projenin yatırım programında yer alması' koşuluna sahip olmadığı ve  altyapısı bulunmadığı gerekçesiyle yargıya taşınmıştı.

‘Yine yargıya gideriz'
Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li meclis üyesi Hakkı Sağlam, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin girişimine destek olacağının altını çizdi. Sağlam, şöyle konuştu:
“Yerel seçim döneminde yüksek miktarda paralar harcandı ve bütçe tam takır hale getirildi.  Müteahhitlere de hâlâ paraları verilmedi ve birçok proje yavaşladı ya da durma noktasına geldi. Belediye tahvil ihraç edebilir ancak ilgili projenin önceden bütçede gösterilmesi lazım. Ayrıca bu tahvil ihracı için gerekli altyapının da oluşturulması gerekiyor. Resmi Gazetedeki bu karar ile tahvil ihracının önü daha da açıldı. Biz daha önceki girişimiyle ilgili olarak belediyeye dava açtık. Bu dava sonucunda eğer yargı bizim yönümüzde karar verirse böyle bir girişimde bulunamayacak. Bu yönetmelik doğrultusunda bir tahvil ihracı için ise yine konunun Belediye Meclisi'ne gelmesi şart. Biz böyle bir durumuda yargıya taşırız” dedi.
Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ilgili bankalarla görüşerek kendi finansmanını bulup kendi ihracını yapacağını ve Hazine'nin herhangi bir garantisinin olmayacağını belirtiyor. Yetkililer, bu düzenlemenin söz konusu Belediyeler Kanunun 68. maddesinin daha açık bir hale getirilmesini sağladığını dile getiriyor.

‘Programda gösterilmeli'
Kanunun 68. maddesine göre, belediyelerin tahvil ihracında bulunması için yatırım programında yer alması gerekiyor. Söz konusu maddede, “Tahvil ihracı, yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için ilgili mevzuat hükümleri uyarınca yapılır” deniliyor.

JP Morgan devrede
Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li meclis üyelerinin yargıya taşıdığı ihraçla ilgili olarak Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı'ndan izin aldığı belirtildi. Büyükşehir yetkilerinin konunun yargıya taşınmasından rahatsız oldukları ve bu konuda olumsuz bir karar çıkması halinde muhtemel çözüm için Ankara'da ilgili kuruluşlarla görüşmeler yaptıkları öğrenildi.
Bakanlar Kurulu kararnamesinin Resmi Gazete'de yayımlandığı gün ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri dünya genelinde çeşitli kurum ve kuruluşların uluslararası piyasalardan borçlanmasına aracılık eden Amerikan bankası JP Morgan yetkilileriyle bir araya geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konuya ilişkin olarak çeşitli reyting kuruluşlarıyla görüştükleri de belirtiliyor.
Bu arada söz konusu kararın, bir diğer başlığı ise halka açık olan ve olmayan şirketlerin borçlanma limitlerine ilişkin düzenleme oldu. Karara göre, halka açık anonim ortaklıkların ihraç edebilecekleri borçlanma araçlarının toplam tutarı, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde hazırlanmış, bağımsız denetimden geçirilmiş ve genel kurul tarafından onaylanmış son hesap dönemine ilişkin yıllık finansal tablolarda yer alan özkaynak toplamının 10 katını geçemeyecek.
Ayrıca halka açık olmayan anonim ortaklıkların ihraç edebilecekleri borçlanma araçlarının toplam tutarı, sermaye piyasası mevzuatı çerçevesinde hazırlanmış, bağımsız denetimden geçirilmiş ve genel kurul tarafından onaylanmış son hesap dönemine ilişkin yıllık finansal tablolarda yer alan özkaynak toplamının altı katını geçmeyecek.
Songül Selvi/Radikal


Geri Dön