Borçlar Kanunu, kiracıların canını sıkacak!
1 Temmuz'da yürürlüğe giren Borçlar Kanunu'nda konut kirası artışları enflasyona endekslenmişti. Enflasyonun eksi çıkması durumunda kiranın artırılıp artırılmayacağı kanunda yer almadı. Enflasyonda yaşanan aşırı oynaklık da kiracıların işini şansa bırakıy
Yeni Borçlar Kanunu ile yapılan düzenlemeye göre; 1 Temmuz 2012 ’den itibaren, konut kira artışları, son bir yıllık süre içinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üretici fiyat endeksindeki (ÜFE) artış oranını aşamayacak. Örneğin, kira sözleşmesi Haziran 2012’de dolmuşsa, yıllık kira artışında Haziran 2012 tarihinden geriye doğru son 12 aylık enflasyon artışı dikkate alınacak. Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Taraflar anlaşamazsa kira tespiti için mahkemeye başvuracak.
Kiracının şansına kaldı
Bundan böyle konut kiralarında artışının bir önceki kira yılındaki enflasyon oranını aşamayacağı hükmü Borçlar Kanunu’nun 344’üncü maddesinde yer alıyor. Fakat enflasyonun son 12 aylık dönemde eksi çıktığında artışın nasıl yapılacağına ilişkin yasaya herhangi bir hüküm konulmaması belirsizlik yarattı. Ayrıca yıl içinde enflasyonda sert dalgalanmalar yaşanıyor ve bu da kiracıları zor durumda bırakabiliyor. Örneğin, kiracının kira artış dönemi Ocak olsaydı yüzde 11, Haziran olsaydı yüzde 6.4 artışı yapılacaktı.
Enflasyonun önümüzdeki dönemlerde negatif çıkması kiracıyla ev sahibini karşı karşı karşıya getirecek gibi görünüyor. Çünkü ev sahibi kira artırımı isterken kiracı eski enflasyon nedeniyle artış yapmak istemeyecek ya da indirim isteyebilecek. Kamunun bu konudaki uygulaması ise enflasyonun eksi çıktığı dönemlerde artışa gitmeme yönünde. Maliye Bakanlığı üç yıl önde yayınladığı bir genelge ile enflasyonun eksi çıktığı aylara denk gelen kira yenileme dönemlerinde artış yapılmaması gerektiğini bildirmişti.
Posta