Ekonomi

Borcu olanların dikkatine! 14 milyondan fazla kişinin beklediği soru cevaplandı! İşte yapılandırma detayları

Tarihinin en büyük borç yapılandırma paketi detaylarıyla birlikte yürürlüğe girdi. Vergi borçları, trafik cezaları ve pek çok borç yapılandırma kapsamına alındı. Bazı borçlar tamamen silinirken, diğerleri ise ödeme planı dahilinde kapatılabilecek.14 milyon 600 bin vatandaş ve 3 milyon 300 bin işletmenin sigorta prim borcu ve genel sağlık sigorta borcu da yapılandırılacak

Yapılandırma düzenlemesi, öğrenim kredilerinden köprü ve otoyol geçiş cezalarına kadar geniş bir yelpazede yer alan borçları kapsıyor. 14 milyon 600 bin vatandaş ve 3 milyon 300 bin işletmenin sigorta prim borcu ve genel sağlık sigorta borcu da yapılandırılacak.

Yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin öncelikle borçlarının hangi kapsamda olduğunu belirlemeleri gerekiyor. Borç yapılandırma düzenlemesi kapsamında yer alan borçların tamamı ödenirse, borçlar tamamen silinecek. Ancak borçların tamamını ödeyemeyenler, rahat bir ödeme planıyla borçlarını kapatabilecekler.

Borç yapılandırması için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi. Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılacak. Borç yapılandırma düzenlemesinde yer alan borçlar, 2018 yılı ve öncesine ait olan borçlar da kapsıyor.

Hangi borçlar silinecek

Yapılandırma Paketi kapsamında vatandaşlar, hangi borçların bu düzenleme kapsamında olduğunu merak ediyor. 31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki tüm borçlar yeni düzenlemeyle silinecek.

Ayrıca, trafik cezaları, emlak ve taşıt vergisi, sigorta prim borçları, öğrenim kredisi, belediyelere olan borçlar, idari para cezaları, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları gibi birçok farklı borç da bu kapsamda silinecek veya yapılandırılacak.

Vatandaşlar, borçlarının silinip silinmeyeceğini veya yapılandırılacağını öğrenmek için ilgili kurumlarla iletişime geçebilirler. Bu yapılandırma paketi, vatandaşların finansal yüklerini hafifletmeyi amaçlıyor.

 

Yapılandırma şartları nelerdir?

Yapılandırma bağlamında tarihler çok önemlidir. ATV'nin haberine göre ilk iki taksitin zamanında ödenmemesi ve ödeneğin bozulmaması için bir yıl içinde en fazla üç taksitin mahsup edilmesi isteniyor. İdari para cezası borçları da%25 oranında azaltılacak. Borç 48 aya varan taksitler halinde ödenebilir. Vatandaşlar borçlarını 12, 24, 36 veya 48 ay taksitlerle ödemeyi de tercih edebiliyor.

İsteğe bağlı primin teminat süresinden hesaplanabilmesi için 12 ay içinde yapılandırılması gerekmektedir. Borçlu tarafından yapılan emeklilik başvurusu da borcun ödendiği tarihte geçerli sayılacaktır.

Yeniden yapılanma başvurusunda bulunmanın iki yolu vardır, doğrudan vergi dairesi web sitesinden başvurabilir veya şahsen başvurmak için vergi dairesine gidebilirsiniz. Ödeme kredi kartı veya havale ile de yapılabilir.

Milyonlar bu haberle yatıp kalkıyor! Yapılandırmadan yararlanmak için bu iki şarta dikkat!

SGK’dan 14 milyon kişiye dev kampanya! Borcu olanlara duyurulur! O tarihe kadar başvuru yapılması gerekiyor!

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenler dikkat! Bu detayları sakın atlamayın!