27 / 04 / 2024

Bornova Anadolu Lisesi'nin koru alanının inşaat alanına çevrilmesine büyük tepki!

Bornova Anadolu Lisesi'nin koru alanının inşaat alanına çevrilmesine büyük tepki!

İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nin koru alanının inşaat alanına çevrilmesine öğrencilerden büyük tepki geldi Söz konusu inşaat durduruldu fakat belirsizlik hala devam ediyor.



İzmir’in Bornova ilçesinde yer alan ve şehrin köklü okulları arasında bulunan  İzmir  Bornova Anadolu Lisesinin (BAL) koru alanının bir bölümü anaokulu yapılacağı gerekçesiyle kesildi. Öğrencilerden habersiz olarak başlatılan çalışmaya BAL mezunları, veliler ve öğrenciler çeşitli eylemler yaparak tepki verdi. Söz konusu tepkiler üzerine inşaat durdurulmuş olmasına rağmen koru alandaki belirsizlik ise sürüyor.

Bölgede tam olarak ne yapılacağının belli olmadığını dile getiren Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri, “Doğanın, canlıların katledilmesiyle süren inşaata BAL öğrencileri olarak önümüzdeki zorluklara rağmen direniyoruz. Direnmemiz kazı durdurulana kadar sönümlenemez, sönümlenmeyecek de” dedi.

"10 SENEYİ AŞKIN DAYATILAN BİR SORUN"

Yaptığı açıklamada ağaçlık koru alanı ve göletin senelerdir dayanışma ile korunduğunu dile getiren bir öğrenci, ayran günü, konserler, koşu gibi çeşitlik etkinlikler gerçekleştirdikleri alanın gasbedildiğini söyledi. Birgün'den Hazan Kaya'nın haberine göre söz konusu kazının başlatılmasının senelerdir planladığını dile getiren öğrenci, “İhale belgelerini biz internette aratmış olduğumuzda bile bulabiliyoruz. O zamanlar okula ilk geldiklerinde depreme dayanıklı mı değil mi öğrenmek için topraktan örnek aldıklarını söylemişlerdi. Dahası ki öğrenciler, mezunlar 2012 yılından bu yana koru alanın kazılması hakkında çeşitli yazılar yazmışlar. Yani bu son birkaç günün değil 10 seneyi aşkındır dayatılan bir sorun. 2023 yılının mayıs ayında çıkan laboratuvar sonuçlarıyla alan ihaleye çıkıyor ve inşaat şirketi ihaleyi alıyor.” dedi.  

Bornova Anadolu Lisesi nin koru alanının inşaat alanına çevrilmesine büyük tepki!

“TÜM ÖĞRENCİLER BERABER HAREKET EDİYORUZ”

Öğrencilerin bu süreçte beraber hareket ettiğini belirten BAL öğrencileri, “Kazının başlamasıyla birlikte üst sınıflardan yüzü aşkın öğrencinin dayanışma ağı kurması bir oldu. İlk gün için okulun neredeyse tüm öğrencileriyle teneffüslerde, öğle aralarında oturma eylemleri yaptık.” dedi.

 

“KAZI DURANA KADAR DİRENECEĞİZ”

 

Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri, “Zaten birkaç haftadır sınavlarımız devam ediyordu. Zor sınavlara, araya giren yılbaşına rağmen hiçbir öğrenci dayanışmanın bir parçası olmaktan geri kalmadı. Bornova Anadolu Lisesi öğrencileri olarak önümüzdeki zorluklara rağmen direniyoruz. Direnmemiz kazı durdurulana kadar sönümlenemez, sönümlenmeyecek de” dedi.


BORNOVA BELEDİYE BAŞKANI İDUĞ: İNŞAAT RUHSATI VERDİK

Yaptığı açıklamada söz konusu projenin Milli Eğitim Bakanlığı ve İzmir Valiliği tarafından yapıldığı için kendilerinden bağımsız olduğunu dile getiren Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise sunulan projeye belediye olarak inşaat ruhsatını verdiklerini dile getirdi.

Mustafa İduğ, “2022 Ekim ayında bakanlık tarafından bir müracaat geldi. İzmir’in toplamda 11 ilçesinde okul bahçelerini değerlendirmek üzere bir devlet projesi. Eski Milli Eğitim Bakanı'nın projesinin devamlılığı açısından 5 Aralık tarihinde ruhsat verdik. Ve ölçümleri yaptığımızda da 7 metrelik bir kayma olduğunu tespit ve evrakta inşaatı durdurma kararı aldık. Burada herhangi bir ağaç kesme yoktur. Koruluk alanda da inşaat yoktur. Bir ağaç bile kesilmemiştir. Sadece inşaatın yapıldığı alanın yedi metre bir kayması vardır. Bu düzeltilerek inşaat devam edecek” diye konuştu.
 

Konut, altın ve otomobil almayanlar resmen kaybetti!

Milli Emlak'tan 4 ilde arsa fırsatı!

1 milyon Türk Lirası'nın faiz getirisi ne kadar? Banka banka oranlar ve getirileri...


Geri Dön