Eğitim

Borsa 5 bin puanda direniyor! Hangi hisseler prim yaptı, hangi hisseler değer kaybetti?

Hafta boyunca pozitif bir performans sergileyen Borsa İstanbul, bugün gelen satışlarla yüzde 0,83 oranında gerileyerek haftayı 5 bin 92 puandan kapattı. Gelecek hafta yurt içi ve yurt dışında açıklanacak makro ekonomik veriler piyasaların takibinde olacak.

Hafta başından bugüne pozitif bir seyir izleyen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününde gelen satış emirleriyle günü yüzde 0,83 oranında değer kaybıyla 5 bin 92 puandan kapattı.

Endeks, bir önceki kapanış ile karşılaştırıldığında 42,68 puan gerileme kaydetti. Borsada 48,8 milyar lira düzeyinde ise işlem hacmi gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da gün içerisinde en fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,47 ile spor hisseleri olurken, en çok yatırımcısını üzen ise ulaştırma endeksi oldu.

Spor endeksi yüzde 1,47 oranında yatırımcısına en yüksek getiriyi sağlayan endeks olurken, ulaştırma yüzde 1,90 oranında değer yitirdi. Holding endeksi yüzde 0,89, bankacılık endeksi ise yüzde 1,59 oranında gerileme kaydetti. Uzmanlar, Borsa İstanbul’da teknik açıdan endekste 5 bin 50 ve 5 bin seviyelerinin destek, 5 bin 150 ve 5 bin 200 puanın ise direnç konumunda olduğunu öngörüyor.

PİYASALARIN KAFASI KARIŞTI

Uzmanlar, ABD’de açıklanan enflasyon verileri sonrasında ABD Merkez Bankası'nın ‘şahin’ politikalara son vereceğine ilişkin beklentilerin daha da güçlendiğini belirtirken, ancak Fed üyelerinden gelen son açıklamaların ise kafaları karıştırdığını ve bu yüzden piyasalardaki belirsizlik sürecinin devam ettiğini ifade etti. Bazı Fed üyeleri, en son açıklanan enflasyon rakamlarının gelecek açısından umut verici olmasına rağmen fiyatlardaki artışın hala devam ettiğine dikkat çekmişti. Bu açıklamaların ardından Fed’in yakın zamanda faiz artırımlarını sonlandıracağına ilişkin belirsizliğin devam ettiğini savunan bazı analistler, piyasaların bu yüzden yön arayışını sürdürdüğünü ileri sürüyor.

Uzmanlar, ABD'de JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo gibi dev finans kuruluşlarının net karının bankacılık sektöründeki sıkıntılara rağmen 2023 yılının ilk çeyreğinde arttığına dikkat çekerek, “Geçen ay ülkede yaşanan banka iflasları resesyon endişelerine yol açmıştı. Ancak dev bankalarının karlılığının sürmesi ve ilk çeyrek rakamlarının iyi gelmesi, sistemik risk endişelerini hafifletti” görüşünü dile getirdi.

GELECEK HAFTANIN GÜNDEMİ

Uzmanlar, gelecek hafta piyasaları yoğun bir veri takviminin beklediğini kaydederek yurt içinde bütçe dengesi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirtti. Yurt dışında ise Fed Bej Kitap raporu ve ABD'de New York Fed imalat endeksi verileri yakından izlenecek. Ayrıca yine ABD’de açıklanacak konut başlangıçları ve inşaat izinleri de finans çevrelerinin radarında olacak. Euro Bölgesi'nde ve İngiltere'de ise gelecek hafta enflasyon verileri açıklanacak.