Ekonomi

Borsa bugün neden çakıldı? Düşüş devam eder mi?

Borsa İstanbul bugün tarihi düşüşlerinden birini daha yaşadı. Düşüşün çok sert olması nedeniye iki kez devre kesici çalıştı ve kayıp yüzde 7,37’de kaldı. Peki yatırımın yıldızı borsadaki bu düşüş neden yaşandı? İşte uzmanların yorumları... Düşüş başladıktan bir süre sonra devre kesici çalıştı ancak düşüşün sürmesi ve yüzde 7’ye ulaşmasıyla saat 17

Borsa İstanbul’da yatırımcı bugün adeta şoka uğradı.

Düşüş başladıktan bir süre sonra devre kesici çalıştı ancak düşüşün sürmesi ve yüzde 7’ye ulaşmasıyla saat 17.09’da ikinci kez devre kesici uyulaması çalıştırıldı.

RÜZGÂR TERSİNE Mİ DÖNDÜ?

Güne yüzde 0,59 artışla 5 bin 555,99 puandan başlayan endekste, öğle saatlerine doğru rüzgâr adeta tersine döndü ve gün sonuna doğru düşüşün yüzde 5’i aşmasıyla 5 bin 317 puana kadar gerileyince devre kesici çalıştı.

Peki her şeyin bir yıla yakın bir süredir güllük gülistanlık gittiği yatırımın yeni yıldızı borsada yaşanan bu düşüş niye? Üstelik hem senenin son gün hem de yeni yılın ilk günü yeri rekorlar kırılmışken, böylesine sert bir düşüş neden yaşandı?

Aslında uzmanlara göre bu düşüşün kesin bir nedeni yok. Bazı uzmanlar, söz konusu bu düşüşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimle ilgili açıklamalarının etkili olduğunu belirtirken, bazıları da piyasadaki soluksuz yükseliş sonrası böyle geri çekilmelerin normal olduğunu vurguladı.

Bazı analistler ise BIST 100’de 5 bin puanlara kadar geri çekilme olabileceği öngörüsünde bulunurken, BIST 100’de yakında yeniden bir toparlanma yaşanabileceğini ancak 6 bin puan seviyesini görmenin zor olduğu konusunda görüş birliğine vardı.

Diğer bir aracı kurumun stratejisti de beklenen düzeltme hareketinin gerçekleştiğini dile getirdi. Epey bir zamandır piyasanın bazı riskleri görmezden gelerek yükselişine devam ettiğini kaydeden uzman ayrıca düşüşlerin devam edebileceği konusunda uyardı.

“KÜÇÜK YATIRIMCI PANİK YAPTI!”

Sözcü’ye konuşan başka bir analist ise, piyasaya yeni giren yatırımcı sayısının portföy büyüklüğünün 100 bin lira civarında olduğunu hatırlatarak, bu yatırımcıların panik satışlarının da düşüşte etkili olduğunu vurguladı.

Bunun dışında, kredili işlem sayısının da çok fazla olduğunun altını çizen aracı kurum stratejisti, son 2 haftadır yatırımlarında kredi ve öz kaynak oranını yüzde 35’lere yaklaşan müşterilerine pozisyonlarını azaltmaları yönünde uyarılarda bulunduklarını bildirdi.