Ekonomi

Borsa çok sert düştü, düşüşün ardındaki sebep ne?

Borsa'daki sert düşüş nedeniyle devre kesici uygulanırken, Sermaye Piyasası Kurulu da bir açıklama yaparak piyasa bozucu hareketlerin yakından takip edildiğini vurgulandı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk gününü yüzde 5

Bankacılık hisselerindeki rallinin geçen hafta sona ermesinin ardından Borsa İstanbul güne sert düşüşle başladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın ilk gününü yüzde 5.26 düşüşle kapadı, bankacılık endeksinde ise kayıp yüzde 9'un üzerine çıktı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 5.26 değer kaybederek 3.199,54 puana geriledi. BIST 100 endeksi, bir önceki kapanışa göre 177,79 puan kaybederken, toplam işlem hacmi 54,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 9,32 ve holding endeksi ise yüzde 3,83 değer kaybetti. Sektör bazında bakıldığında ise bugün tek kazandıran yüzde 1,43 ile elektrik sektörü, en çok kaybettiren sektör ise bankacılık oldu.

Devre kesici uygulandı

Borsada yaşanan sert düşüş nedeniyle, Borsa İstanbul AŞ, Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesiyle pay piyasasındaki tüm sıralarda işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu duyurdu. Piyasa analistleri, enflasyonist baskılar ve resesyon riskinin artması ile geçen hafta boyunca küresel piyasalarda da etkili olan negatif seyrin, yeni haftanın başlangıcında da etkili olduğunu söyledi. Bazı çevrelerde ise Borsa'da ve bankacılık hisselerindeki düşüşte İş Bankası'nın Rus ödeme sistemini askıya almasına yol açan yaptırım baskısının etkili olduğu kaydedildi.

 

Yarın neler takip edilecek?

Piyasalarda yarın yurt içinde veri gündeminin yoğun olmadığı, yurt dışında ise Japonya'da enflasyon, Almanya'da ÜFE, ABD'de inşaat izinleri ve konut başlangıçlarının öne çıkacak. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.150 puanın destek, 3.440 ve 3.500 seviyelerinin direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

SPK'dan açıklama

Öte yandan Sermaye Piyasaları Kurulu SPK borsada spekülasyon iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Yapılan açıklamada piyasa bozucu hareketlere karşı gözetim ve denetimin sürekli olarak yapıldığı belirtildi. SPK açıklamasına, "Pay senetlerinde yapılan işlemler Borsa İstanbul tarafından anlık olarak takip edilirken, Kurulumuz da gerçek ve tüzel kişilerin piyasa bozucu hareketlerine karşı gözetim ve denetimini sürekli olarak yapmaktadır. Kurulumuz, yasalar çerçevesinde, yatırımcıların korunmasını ve sermaye piyasasının gelişimini ön planda tutmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

 

Dalgalı seyirde yatırımcı ne yapmalı? İşte 10 önemli tavsiye

Borsada düşüş başladı bundan sonra ne olacak?

Borsada düşüş alım fırsatı mı?