Ekonomi

Borsa, günü rekorlarla tamamladı!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,57 değer kazanarak 4.570,20 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi gördüğü en yüksek seviye rekorunu 4.571,16 puana taşımış oldu.Bankacılık endeksi yüzde 1,38 ve holding endeksi yüzde 1,62 yükseldi

BIST 100 endeksi, bir önceki kapanışa göre 114,67 puan yükselirken, toplam işlem hacmi 92,4 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,38 ve holding endeksi yüzde 1,62 yükseldi.

Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 7,14 ile turizm olurken, en çok gerileyen ise yüzde 1,41 ile ulaştırma oldu.

Analistler, ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması sonucu oluşan pozitif havaya karşın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarını nerede sonlandıracağına ilişkin belirsizlik ve kripto para piyasalarındaki olumsuz seyrin küresel piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını ifade etti.

Yurt içi piyasaların pozitif ayrışmasını devam ettirdiğini dile getiren analistler, G20 toplantısından gelecek haber akışı ile Fed ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin yatırımcıların yakın takibinde olduğunu söyledi.

Peki Borsa İstanbul’un günü rekorla kapattığı günde altın, dolar ve eurodaki durum nasıl?

Dolar son dönemlerdeki durağan seyrinden vazgeçerek yönünü yukarı çevirdi ve 18,60 seviyelerini gördü.

Euro ise dünkü yükselişini devam ettirerek 19.26’ya kadar çıktı.

Gram altın ise son zamanların en istikrarlı yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Son 2 haftadır kararlı bir şekilde yükselişini sürdüren gram altın bugün 1060 seviyelerini gördü.

Gram altında beklenen zirvenin 1600 ve üzeri olduğu düşünüldüğünde yükselişin yakın zamanda daha da hız kazanması bekleniyor.

ABD’den gelen enflasyon verileri altının yükselişine hız kazandırırken altında bundan sonra aşağı yönlü bir seyir beklenmiyor.

ABD’de enflasyonun beklentilerin altında gelmesi, ABD Merkez Bankası’nın bundan sonraki faiz kararlarına etkisi yakından takip edilecek gündemlerin başında gelir. Fed, bu ayın başında 75 baz puan faiz artırmıştı. Enflasyonun beklentilerin altında gelmesi Fed’in faiz artırmaya ara verebileceğin ya da daha az artıracağı beklentisinin oluşmasına neden oldu.

Faizi artırıp enflasyonu frenleyen ABD’den sonra Türkiye’de enflasyonun faiz düşürerek nasıl durdurulacağı da merakla takip ediliyor.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Asgari ücretli çalışan ne kadar kıdem tazminatı alır?

Memur ve emekliye yapılacak ek zam hesaplandı! 1.971 lira…

ÖTV indirimine nokta konuldu! Araba almak isteyenlere kritik uyarı!