Ekonomi

Borsa günün ilk yarısında yine rekor seviyeyi gördü!

Yatırımcıların gündeminde düşmeyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 6.724,42 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.Paylaşılan detaylara göre, BIST 100 endeksi, 6

Yatırımcıların gündeminde düşmeyen Borsa günün ilk yarısında yine rekor seviyeyi gördü. Paylaşılan detaylara göre, BIST 100 endeksi, 6.724,42 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü ve bugün saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 24,39 puan ve yüzde 0,37 değer kazancıyla 6.706,50 puan oldu. 

Yine aktarılan detaylara göre, toplam işlem hacmi ise 58,7 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bankacılık endeksi yüzde 1,07 oranında değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,07 oranında değer kazandı. Ayrıca sektör endekslerinde en çok kazandıran yüzde 3,71 ile metal eşya, makina, en çok gerileyen ise yüzde 1,34 ile sigorta oldu.

Yine paylaşılan detaylara göre, küresel piyasalar, ABD'de devam eden bilanço sezonunda şirketlerin finansal sonuçlarından alınan karışık sinyaller ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizliklerle yön arayışına devam ediyor.

Ayrıca konu ile ilgili bazı açıklamalar yapan analistler, dün ABD'de ilk defa işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısındaki gerilemeden sonra soru işaretlerinin daha fazla arttığına değinerek, ABD'de haftalık işsizlik başvurularındaki beklenmedik düşüşün daha güçlü bir istihdam raporuna işaret ettiğini belirtti.

Yine verilen detaylar göre, yurt içinde ise Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre, kur korumalı hesaplara yüzde 15 oranında zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü de getirildi.

Yaptıkları açıklamalarda bugün yurt içi ve yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 6.700 ve 6.850 seviyelerinin direnç, 6.500 puanın destek konumunda olduğunu bildirdi.

Yatırımcılar en çok hangi hisselerden alım yapıyor?

Dünya Gazetesi yazarı Ufuk Korcan, geçtiğimiz günlerdeki köşesinde yabancıların en çok alım yaptığı hisseleri kaleme aldı. Yabancıların son 1 ayda yaklaşık 1.5 milyar dolarlık net hisse senedi alımı yaptığını belirten Ufuk Korcan, "1 Haziran’da yüzde 27.44 seviyesinde olan hisse senedi piyasasında ki yabancı payı yüzde 29.41’e çıktı" açıklamasında bulundu. 

Yazısında yapılan alım tutarı ve yabancı paynın geçen senelerdeki rakamlardan daha düşük olduğunu vurgulayan Ufuk Korcan, "Yabancıların ekonomi yönetiminde yaşanan ‘makas değişikliği’ ile ortaya çıkabilecek fırsatları kaçırmak istemedikleri ancak gelişmelere temkinli yaklaştıkları izlenimi var" değerlendirmelerini yaptı. 

Tofaş Oto hissesi zirvede 

Ufuk Korcan, kaleme aldığı yazısında bu konuyla ilgili Halk Yatırım'ın bir rapor yayımladığını belirterek, "Rapora göre son 3 ayda yabancı payının en fazla arttığı hisse senedi Tofaş Oto oldu" dedi.

18 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla Tofaş hisselerinde yüzde 44.39 olan yabancı payında son 3 ayda 11 puan, son 1 ayda ise 5 puanlık yükseliş olduğunu belirtek Ufuk Korcan,  "Koç Holding’te yabancı payı 3 ayda 6.8 puan artarak yüzde 58.74’e çıktı. 1 Temmuz’da BIST 30 Endeksi’ne dahil olan Astor’da ise yabancı payı 3 ayda 4.2 puan artarken son 1 ayda 2.2 puan azaldı" dedi.

Ayrıca, Gübre Fabrikaları, Akbank, THY, Ford Otosan, İş Bankası C, Yapı Kredi Bankası, BİM, Sabancı Holding, Petkim de yine  yabancı payı artan BIST 30 hisseleri şeklinde belirtildi.

 

Doları olanlar bu 3 aya aman dikkat! Selçuk Geçer resmen peş peşe uyardı, bunu sakın yapmayın!

7 bankada resmen arka arkaya deprem! Ziraat, Akbank, Garanti, Yapı Kredi ve 3 banka daha tek tek açıkladı! Hemen bakın

Tarımsal girdi fiyat endeksi Mayıs'ta yıllık yüzde 33,22 yükseldi!