Ekonomi

Borsa haftalar sonra ilk kez 5 binin altına düştü, 88 binden fazla yatırımcı çıkış yaptı! Peki neden?

Geçtiğimiz yılın başından bu yana finansal yatırımcının tek adresi olan borsada rüzgar tersine döndü. Son günlerde kayıpları giderek derinleşen Borsa İstanbul BIST 100 endeksi 15 gün sonra ilk kez 5 bin puanın altını gördü. Peki borsadaki bu kötü gidiş daha ne kadar devam edecek? Borsa İstanbul’de BIST 100 endeksi, bugünkü açılışta önceki kapanışa göre 19,40 puan ve yüzde 0,38 değer kaybederek 5 bin 76 puana geriledi, sonrasında ise kayıplarını artırdı

Yatırımcının yıldızı haline gelmiş olan borsada son iki haftadır yaşanan kayıplar derinleşti. Borsa İstanbul’de BIST 100 endeksi, bugünkü açılışta önceki kapanışa göre 19,40 puan ve yüzde 0,38 değer kaybederek 5 bin 76 puana geriledi, sonrasında ise kayıplarını artırdı. Gün içerisinde 4 bin 969 puana gerileyen, endeks böylelikle 16 Ocak tarihinden bu yana ilk kez psikolojik seviye olan 5 bin puanın altını görmüş oldu.

Bugün yüksek 5 bin 83 puana tırmanan endeks, saat 14:10 itibarıyla  ise, yüzde 0,99 oranında düşüşle 5 bin 46 puan seviyesinde.

Bugünkü açılışta, Bankacılık Endeksi yüzde 0,25, Holding Endeksi yüzde 0,40 geriledi.

Konuyla ilgili Ekonomi gazetesinden Şenay Zeren’e İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Oğuz Dündar, borsaya olan ilginin halen devam ettiğini ancak yılbaşından bu yana yaşanan dalgalanmalar sebebiyle geçtiğimiz hafta 88 bin yatırımcının borsadan çıktığını bildirdi.

Bu çıkışın, geçtiğimiz yılın eylül ayından bu yana yaşanan ilk yatırımcı çıkışı olarak kayıtlara geçtiğini vurgulayan Dündar, borsada artık siyasi ve ekonomik atmosferde belirsizliklerin hissedilmeye başlandığını söyledi. Dündar, yaklaşan seçimler öncesi genişlemeci para politikası ve sektörel anlamda açıklanan desteklerin etkisinin piyasada şu ana kadar hissedilmediğini hatırlatarak, ocak ayında sıklaşan makro ihtiyati tedbirlerin de bankacılık endeksinde baskıyı artırmış göründüğüne dikkat çekti.

BİLANÇOLAR İZLENECEK

BIST 100’deki bankacılık endeksinin ocak ayında yüzde 16 civarında satıcılı bir seyir izlerken sanayi endeksinin ise aynı dönemde yüzde 6 satışla sınırlı kaldığını hatırlatan Dündar, “Bu hafta bilançolarının, bankacılık endeksinde ne kadar destekleyici olacağını izleyeceğiz” derken, bu endeksin 4100’ün üzerinde kalmasının Borsa endeksinde itici güç olabileceğini öngördü.

Dündar, diğer yandan kur korumalı mevduata yönelik düzenlemelerin mevduat faizini ön plana çıkarmasının borsaya yeni katılan yatırımcıların ilgisini dağıtmış ya da kar realizasyonlarının hız kazanmasına neden olmuş olabileceğini vurguladı.

Önümüzdeki günlerde endeksteki baskının yatay bir süreçte devam etmesinin beklenebileceğini söyleyen Dündar, “5200’ün üzerinde güçlenme olmaması halinde 5200–4600 arasında eğilim sürebilir. Bilanço dönemine girmekte olan önümüzdeki günlerde, Borsa İstanbul’da küresel anlamda pozitif ayrışan sektörler ve 2023 yılı içerisindeki belirsizliklere rağmen güçlü yatırımlarına devam eden hisseler önümüzdeki dönemde güçlü bir şekilde ayrışabilir” ifadelerini kullandı.