Emlak Konut

Borsa haftayı ekside kapadı! İşte Borsa İstanbul’da en çok işlem gören hisse senetleri!

Küresel bankacılık sistemine ilişkin endişeler nedeniyle Borsa İstanbul haftanın son işlem gününde negatif bir seyir izledi. BIST 100 endeksi yüzde 0,59 oranında değer kaybederek günü 5 bin 31 puandan kapadı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 0,59 oranında gerileyerek günü 5 bin 31 puandan kapadı

Küresel piyasalara ilişkin belirsizliklerin etkisiyle Borsa İstanbul haftayı ekside kapadı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yüzde 0,59 oranında gerileyerek günü 5 bin 31 puandan kapadı. Endeks haftanın son işlem günü, önceki kapanışa göre 30 puan civarında değer kaybetti. Borsa İstanbul’da toplam işlem hacmi ise 52,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul’da gün içerisinde Avrupa ve ABD bankacılık sektörüne ilişkin endişelerle en çok kaybettiren hisseler bankacılık endeksi oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2 oranında değer kaybederken, holding endeksi yüzde 1,14 oranında değer yitirdi. Borsa İstanbul’da sektör endeksleri arasında en çok prim yapan yüzde 3,73 ile madencilik hisseleri oldu. BIST 100 endeksi içerisindeki hisselerin 45'i değer kazanırken, 53 tanesi değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri ise Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, İş Bankası (C), Koza Altın İşletmeleri ve Koç Holding hisseleri oldu.

Borsa çevrelerine göre, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde 5 bin seviyesinin destek, 5 bin 100 ve 5 bin 200 puan ise direnç konumunda bulunuyor.

Uzmanlara göre, küresel pay piyasalarında bankacılık sistemine ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle negatif bir seyir gözleniyor.

DEUTSCHE BANK ENDİŞELERİ

Almanya'nın önde gelen bankalarından olan Deutsche Bank'ın hisselerinde yüzde 10'u aşan oranlarda gerileme yaşanması, küresel piyasalarda bankacılık sektörünün sağlığına ilişkin endişelerin artmasına neden oldu. Uzmanlar ayrıca ABD Merkez Bankası Fed’in gelecek dönem para politikalarına yönelik belirsizliklerin de piyasalarda fiyatlamaları güçleştirdiğini savunuyor.

GELECEK HAFTANIN GÜNDEMİ

Piyasa çevreleri, gelecek hafta piyasalar açısından takip edilecek gündem maddeleri arasında; Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının yanı sıra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özetinin yer aldığını belirtiyor. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un Türkiye değerlendirmesi de piyasaların odağında olacak bir başka konu.

Veri gündeminde ise yurt içinde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı, ekonomik güven endeksi ve dış ticaret dengesi gibi oldukça kritik makro ekonomik veriler yer alıyor. Yurt dışında ise ABD'de ve İngiltere'de büyüme rakamları,  Euro Bölgesi'nde ve Almanya'da enflasyon verileri yakından takip edilecek. Ayrıca yurt dışında takip edilecek diğer veriler ise Çin'de sanayi karları, Japonya'da sanayi üretim verileri olarak sıralanıyor.