Ekonomi

Borsa haftayı kazançlı kapattı! 20 Ocak Borsa İstanbul BIST 100 endeksi ne oldu?

Borsa, haftanın son işlem gününde yatırımcılarına yüzde 1,25 oranında kazanç sağladı. Gün içerisinde en çok kazandıran sektör endeksi bankacılık sektörü oldu. İnşaat endeksi ise kaybettirdi.490,34 puandan kapattı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftanın son gününde yüzde 1,25 değer kazanarak günü 5.490,34 puandan kapattı. Gün içerisinde sektör endeksleri arasında en çok bankacılık sektörü kazandırırken, en çok kaybettiren ise inşaat endeksi oldu.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 67,97 puan artış gösterdi. Toplam işlem hacmi ise 104 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Haftanın son işlem günü bankacılık endeksi yüzde 5,62 ve holding endeksi yüzde 1,34 oranında prim yaptı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık endeksi olurken, inşaat endeksi ise yüzde 2,77’lik kayıp ile en çok kaybettiren oldu.

Piyasa çevreleri, küresel çapta resesyon riski ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını vurgularken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksinin ise yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışmaya devam ettiğini ifade etti.

DOLARA MB FRENİ

Dolar TL kurundaki hareketlilik üzerine bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankaların zorunlu karşılık yükümlülükleri haricinde yurt içinde tutacakları yabancı para cinsinden hesaplara yüzde 4,5 faiz ödeyeceğini kamuoyuna duyurdu. Bu açıklamaların ardından banka hisselerindeki yükselişin ivme kazandığını söyleyen uzmanlar, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5 bin 500 seviyesinin direnç, 5 bin 200 puanın destek konumunda bulunduğunu dile getirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Uzmanlara göre, gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde'ın açıklamaları, Japonya Merkez Bankası (BoJ) toplantı tutanakları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı tutanakları yakından takip edilecek. Aynı zamanda Merkez Bankası’nın açıklayacağı yılın ilk enflasyon raporu da yine piyasaların odağında olacak.

HANGİ VERİLER İZLENECEK?

Piyasaların yakından takip edeceği veri gündeminde ise şunlar yer alıyor:

-Yurt içinde tüketici güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi.

-Yurt dışı piyasalarda ise ABD'de büyüme, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, kişisel gelir ve harcamalar yakından izlenecek. Ayrıca Euro Bölgesinde tüketici güven endeksi, dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), başta olmak üzere yoğun veri gündemi de para piyasalarının radarında olacak.