Ekonomi

Borsa ile ilgili şok iddia: Borsa İstanbul deprem felaketinin ardından neden hemen kapatılmadı?

Borsa İstanbul, deprem felaketinin ardından işlemlere kapatılma kararından önce 4 bin 186 puandan işlem görüyordu. Borsanın kapatılması çağrılarına rağmen işlemlerin neredeyse 3 gün durmaması tepkilere yol açtı. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem sonrasında günün ilk saatlerinden itibaren satış ağırlıklı bir seyir izledi

Haftanın ilk gününde gerçekleşen Kahramanmaraş depremi, para piyasalarını da sarstı. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem sonrasında günün ilk saatlerinden itibaren satış ağırlıklı bir seyir izledi. Piyasa çevrelerinden ‘1999 Gölcük depreminde olduğu gibi işlemlerin durdurulması gerektiği’ ne ilişkin tepkiler gelirken, Borsa İstanbul üçüncü günde işlemlere kapatıldı.

Karar Gazetesi’nin haberine göre, bu süreçte Borsa İstanbul’daki toplam kayıp yüzde 20’ye yaklaştı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, kapatılma kararından önce 4 bin 186 puandan işlem görüyordu. Haberde, yapılan çağrılara rağmen işlemlerin neredeyse 3 gün durmamasının tepkilere yol açtığı belirtilirken, ‘Bırakın küçük yatırımcıları depremzedelerin bile kaybına kayıp katıldı” yorumuna yer verildi. Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara depreminin ardından o zamanki adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlemler 7 iş günü durdurulmuştu.

BORSA KONUSUNDA TECRÜBELİ

Haberde, Hazine Bakanı Yardımcısı olan Murat Zaman’ın da bu süreçte dikkat çeken isimlerden biri olduğuna işaret edilerek borsa konusunda derin geçmişi ve tecrübesi olmasına, yıllarca aracı kurumlarda görev yapmasına rağmen neden bu konuda zamanında harekete geçmediği eleştirildi.

DW Türkçe’nin haberinde de, iktidar içinden bazı isimler ve özel aracı kurumların, borsa işlemlerinin devam etmesi durumunda anayasaya göre fırsat eşitsizliği yaratılacağı görüşünü savunduğu belirtildi. Ayrıca bunun vicdani açıdan uygun olmayacağı da vurgulandı.

KAPATMA TALİMATI GELMEDİ

Konuya ilişkin haberde şu iddialara ve yorumlara yer verildi:

“Sermaye Piyasası Kurulu yetkilileri, kendilerine bununla ilgili talimat gelmediğini söylemesi üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye ulaşıldı. Bakan Nebati’den Borsa İstanbul’un kapatılması gerektiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarması talep edildi. Ama Bakan Nebati konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarmakta çekimser kaldı.”

YÜZDE 10’LUK KESİMİ İLGİLENDİRİYOR

Haberde, Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, deprem bölgelerindeki şehirlerde hisse senedi yatırımcısı sayısının 381 bin 463 olduğu belirtildi. Bu veriler dikkate alındığında toplamda 3 milyon 969 bin 945 yerli yatırımcı göz önüne alındığında neredeyse hisse senedi yatırımcılarının yüzde 10,32’si deprem felaketinden etkilenen şehirlerde bulunuyor.