Ekonomi

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olduğu 2022'de Borsa İstanbul, resmen getiri şampiyonu oldu. İşte TSPB'den konuya ilişkin yapılan o açıklama...  TSPB'den gerçekleştirilen son dakika açıklamasında, birlik tarafından hazırlanan "Türkiye Sermaye Piyasası 2022" başlıklı raporda yer alan sonuçlar paylaşıldı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), Borsa İstanbul'un, dünyadaki organize borsalar arasında 2022'de, dolar bazında yüzde 105 ile en fazla getiri sunan borsa olduğunu açıkladı. 

TSPB'den gerçekleştirilen son dakika açıklamasında, birlik tarafından hazırlanan "Türkiye Sermaye Piyasası 2022" başlıklı raporda yer alan sonuçlar paylaşıldı. Bu kapsamda, küresel enflasyonda yaşanan artış, gelişmiş ülke merkez bankalarının güçlü parasal sıkılaşma adımları, yükselen resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler sebebiyle dünya genelinde borsa getirilerinin negatif olduğu 2022'de Borsa İstanbul, resmen getiri şampiyonu oldu.

Dünyada borsalara kote olan şirketlerin toplam piyasa değeri yüzde 18 düşerek 101 triyon dolara inerken, Borsa İstanbul, dolar bazında yüzde 105 yükseldi ve organize borsalar arasında en fazla getiriyi sunan borsa olarak dikkat çekti. 

Gelişmiş 23, gelişmekte olan 24 ülkenin büyük ve orta ölçekli şirketlerinin performansını yansıtan MSCI ACWI Endeksi, 2022'yi dolar bazında  yüzde 18, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 20 kayıpla bitirdi. Geçtiğimiz sene 91 borsadan yalnızca  21'i pozitif getiri sunarken 70 borsa yılı kayıpla bitirdi. 

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Ana endeks verilerine göre, 2022'de organize borsalar arasında dolar cinsinden en fazla getiriyi sağlayan ikinci borsa yüzde 79 ile Zimbabve olarak belirlenirken, Arjantin Borsası yüzde 40 getiriyle üçüncü, Şili Borsası ise yüzde 27 oranıyla dördüncü sırada yer aldı. 

En fazla kayıp yaşanan 10 borsadan 4'ü Afrika, 4'ü Asya ülkeleri borsaları, birisi ABD, diğeri ise Polonya Borsası olarak kaydedilirken, Sri Lanka, Gana, ABD ve Tayvan'da borsa endeksleri dolar bazında yüzde 30'lardan fazla kayıplarla seneyi tamamladı. 

Dünyada borsaların piyasa değeri 101 trilyon dolara düştü 

"Türkiye Sermaye Piyasası 2022" raporuna göre, verisi incelenen 83 borsaya ilişkin kote şirketlerin toplam piyasa değerinin, 2022'nin sonunda önceyi seneye göre yüzde 18 azaldı ve 101 trilyon dolara düştü. 

Geçtiğimiz sene dünya borsalarındaki toplam piyasa değerinde yaşanan azalışın yarısı ABD borsalarında yaşandı. Piyasa değeri açısından; New York Borsası (NYSE) önceki yıla göre yüzde 13, Nasdaq OMX ise yüzde 33 değer kaybı yaşadı. Yaşanan kayıpların etkisiyle 2022 yılının sonunda piyasa değeri 40 trilyon dolara düşen ABD borsalarındaki (New York ve Nasdaq OMX) şirketlerin, dünya borsalarından aldıkları pay da yüzde 39,6'ya geriledi. 

Bu oran 2021 yılında yüzde 41 olarak belirlenmişti. 6 trilyon dolar piyasa değeriyle Avrupa'nın en büyüğü olan ve Hollanda, Belçika, Fransa, Portekiz, Norveç, İtalya borsalarını içeren Euronext Borsa ile Uzak Doğu blokunda bulunan Japonya, Çin, Hong Kong ve Şenzhen borsaları, piyasa değeri itibarıyla ABD borsalarının ardından gelerek, dünya borsalarındaki toplam piyasa değerinin yüzde 26'lık kısmını meydana getirdi. 

Borsa İstanbul 8 sıra birden üste çıktı 

Rapora göre, New York Borsası 24 trilyon doları geçen piyasa değeriyle 2022 yılında dünyanın en değerli borsası olma unvanını korurken; Nasdaq OMX 16,2 trilyon dolarla ikinci sıraya, Şanghay 6,7 trilyon dolarla üçüncü sıraya yerleşti. 

Borsa İstanbul önceki seneye göre 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değeriyle 2022 yılında 30'uncu sırada oldu. 

Dünya borsalarının toplam piyasa değerinin ilgili ülkelerdeki GSYH'ye oranı yüzde 61 olarak belirlenirken, Borsa İstanbul'un piyasa değeri önceki yıla kıyasla 19 puan arttı ve Türkiye GSYH'sinin yüzde 36'sına ulaştı.

Borsa İstanbul 2022'nin en çok kazandıran borsası oldu: 8 sıra yükseldi ve 330 milyar dolar piyasa değerine ulaştı!

Dünyada borsalara kote şirket sayısı 57 bine yakınlaştı 

Dünyada yatırım fonları ve holdingler hariç 87 borsaya kote olan yerli, yabancı şirket sayısı 56 bin 807 olarak belirlendi. İncelenen borsalar arasında en fazla şirketin kote olduğu borsa 6 bin 655 ile Hindistan Bombay olarak belirlenirken;  onu 3 bin 871 şirketle Japonya Borsası, 3 bin 688 ile Nasdaq OMX takip etti. 

Menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve borsa yatırım fonları hariç, 462 şirketin kote olduğu Borsa İstanbul ise 87 borsa arasında iki basamak yükseldi ve 28'inci sıraya yerleşti. 

Pay senedi işlem hacmi 203 trilyon dolar oldu 

TSPB'nin "Türkiye Sermaye Piyasası 2022" raporuna göre, Dünya Borsalar Federasyonu verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, 2022 yılında  dünyada pay senedi işlem hacmi önceki seneye göre yüzde 6 azaldı ve 203 trilyon dolara düştü. 

Borsa İstanbul pay senedi işlem hacminde, dünya pay senedi işlem hacminin tersine dolar bazında yüzde 23 yükseliş kaydedildi. 

Dünyadaki yatırım fonlarının toplam büyüklüğü borsa endekslerindeki düşüşe paralel şekilde 2022 yılında yüzde 15 azaldı ve 60 trilyon dolara düştü. ABD, 29 trilyon dolarlık yatırım fonu portföyü ile dünyada ilk sıraya yerleşirken, dünyadaki yatırım fonu büyüklüğünün yüzde 48'ini meydana getirdi. 

Vergi ve operasyonel alanlarda sunduğu olanaklardan dolayı yatırım fonu ve yatırım ortaklığı gibi yatırım kuruluşlarının küresel merkezi konumunda olan Lüksemburg'un, 2022'de milli geliri 82 milyar dolar iken, yatırım fonu büyüklüğü önceki yıla göre yüzde 18 küçülmesine rağmen 5,4 trilyon dolar oldu.

Türkiye'nin yatırım fonu portföyü 2022'de dolar bazında yüzde 79 artarak 36 milyar dolara yükseldi. Türkiye, bu rakamla dünya sıralamasında 4 basamak yükselerek 31'inciliğe çıktı.

Ev sahibi ve kiracılar depozito ödemelerinde bu 4 konuya dikkat!

Gram altın 1.650 TL olacak! Altının efendisi İslam Memiş net tarihi açıkladı! Yatırımcılar hazır olun!

Buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı: Borsada son dakika rakamlar ne oldu? Çiftçiler dikkat! 

Gram altında yeni rekor! Roket gibi fırladı! Yastık altındaki altınlar kabardıkça kabardı!