Ekonomi

Borsa İstanbul önce yükseldi sonra dalgalandı

Borsa İstanbul BİST100 endeksi güne hızlı bir başlangıç yaptı. Saat 11’e kadar öncelikle bankacılık endeksi olmak üzere tüm endekslerde yüzde 1’in üzerinde yükseliş görülürken daha sonrasında tablo tersine döndü.Haftanın ilk işlem gününü pozitif kapatan BİST100 endeksi bugüne de yükselişle başladı

Borsa İstanbul BİST100 endeksinde sabah saatlerinde yükseliş yaşanırken daha sonra tablo düşüşe geçti. Haftanın ilk işlem gününü pozitif kapatan BİST100 endeksi bugüne de yükselişle başladı. Başta bankacılık endeksi olmak üzere diğer tüm endekslerde yüzde 1’in üzerinde yükseliş yaşandı. Ancak bu olumlu hava daha sonra tersine döndü.

Bankacılık endeksindeki pozitif sayı negatife dönüşürken, ulaştırma endeksindeki düşüş de BİST100 endeksinde yüzde 1.5’e varan getirinin kan kaybına yol açtı.

 

Bankacılık endeksinde hareketlilik vardı

BİST100 endeksinde şu saat itibariyle yüzde 0,6 seviyesine inen getiride en büyük katkı Turkcell hisselerinden gelirken getiriyi kısıtlayan hisse ise SASA oldu. Tüpraş ve Kardemir de BİST100'ü yükseliş yönünde desteklemeye devam ederken Koza Altın, Hektaş, THY, hisselerindeki hareketlilik yükselişi sınırladı. Tepki alımları ise özellikle ulaştırma ve bankacılık endeksine hareketlilik getirdi. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.110 seviyesinin direnç, 2.070 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu söyledi.

Bugün takip edilecek veriler arasında uluslararası yatırım pozisyonu, konut fiyat endeksi var. Yurt dışında ise Japonya Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Almanya Zew endeksi bulunuyor. Şahin konuma geçen ABD Merkez Bankası’nın ardından Japonya’dan faiz oranlarında değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Ancak karar metninde olası değişiklikler yatırımcının odağında olacak.

 

Gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi

Dünkü oturumda BIST 100 endeksine dahil hisselerin 78'i prim yaptı, 22'si geriledi. Petkim, Akbank, Türk Hava Yolları, Garanti BBVA, Kardemir (D) en çok işlem gören hisse senetleri oldu.
Analistler, bu hafta perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak faiz kararı ve karar metninde verilecek mesajların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguladı. Politika faizini kademeli olarak düşüren Merkez Bankası 2022’nin son toplantısında faizi yüzde 9’da sabit tutmuştu. Banka Kasım ayındaki toplantısında ise politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 9 seviyesine çekmişti. Merkez Bankası’nın faiz kararında mevcut durumunu koruması bekleniyor.