Ekonomi

Borsa İstanbul ne zaman açılıyor? Borsa İstanbul’da hangi önlemler alındı?

Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan deprem felaketlerinin ardından Borsa İstanbul’da işlemler durdurulmuştu. Piyasa çevrelerinden hasar tespitleri tamamlanmadan hisselerin işleme açılmaması önerisi gelirken, şimdi en fazla borsanın ne zaman açılacağı merak ediliyor.Daha sonra kamuoyundan ve piyasa çevrelerinden gelen tepkiler üzerine 8 Şubat Çarşamba gününden itibaren işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul tarafından açıklanmıştı

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan ve toplam 10 ilimizde büyük yıkımlara ve can kayıplarına sebep olan deprem felaketlerinin ardından Borsa İstanbul iki gün açık almış. Daha sonra kamuoyundan ve piyasa çevrelerinden gelen tepkiler üzerine 8 Şubat Çarşamba gününden itibaren işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul tarafından açıklanmıştı.

Borsa İstanbul’dan KAP’a yapılan açıklamada, Pay Piyasası ile Vadeli İşlemler ve Obsiyon Piyasasındaki  pay ve pay endeksi türev pazarlarının 5 iş günü kapatılmasına ve bugünkü işlemlerin iptaline karar verildiği kaydedilmişti.

BORSA 5 İŞ GÜNÜ KAPANMIŞTI

Borsa İstanbul AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'ndaki açıklamasında, şu bilgilendirmeye yer verilmişti.

"Deprem felaketi sonrasında yaşanan volatilite artışı ve olağan dışı fiyat hareketlerinden dolayı borsamız piyasalarının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işleyişini sağlamak için Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası bünyesindeki pay ve pay endeksi türev pazarlarının 8 Şubat 2023 tarihinde saat 11.00 itibarıyla 5 iş günü süreyle yani 14 Şubat 2023 akşamına kadar kapatılmasına karar vermiştir.”

BORSA İSTANBUL’DAN YENİ ÖNLEMLER

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, halka açık şirketlerden hasar tespitleri tamamlanmadan hisselerin işleme açılmaması çağrısı geldi. Ancak yapılan son açıklamaya göre, Borsa İstanbul’da işlemlerin 15 Şubat Çarşamba günü saat 09.40'ta yeniden başlaması bekleniyor.

Öte yandan Borsa İstanbul tarafından KAP’a yapılan açıklamada, borsanın işleyişine ilişkin bilgilendirme yapıldı. Buna göre, Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasındaki Pay ve Endeks Türev Pazarlarında emtia sertifikaları hariç olmak üzere Pay Piyasasında açılış seansı uygulanan bütün sermaye piyasa araçlarında ve Vadeli İşlemler ve Obsiyon Piyasası’nda işlem gören sözleşmelerde, açılış seansında emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmeyecek.

Alınan önlemler kapsamında, VİOP ve Pay Piyasası seans sonu saatlerinin uyumlaştırılması amacıyla  VİOP'ta işlem gören bütün vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin seans sonu zamanı 5 dakika kısaltılarak tam iş günlerinde 18.10, yarım işgünlerinde 12.40 olarak belirlendiği bildirildi.

Diğer yandan geri alım yapan şirketler üzerine yeni bir endeks hesaplanacağı belirtilerek Borsa gözetim faaliyetleri kapsamında devam etmekte olan yatırım aracı bazındaki tüm önlemlerin ise kaldırılacağı kaydedildi.