Ekonomi

Borsa İstanbul yönünü arıyor! BIST 100 bayramdan sonra ne olacak? Yatırımcılar hemen bakın!

TCMB’nin faiz kararı ile TL’nin değer kaybetmesine artışla tepki veren borsada bayram sonrasında dalgalı seyrin devam edeceği öngörülüyor. İşte ayrıntılar... 5 gün açık olacak Borsa İstanbul'da tatil sonrası dalgalı seyrin devam etmesi öngörülüyor

Gelecek hafta Kurban Bayramı sebebiyle 1.5 gün açık olacak Borsa İstanbul'da tatil sonrası dalgalı seyrin devam etmesi öngörülüyor. Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ile beraber, Türk Lirası'nda beklenenden hızlı bir değer kaybı yaşandı. 

Bununla beraber, kendini oluşacak enflasyona karşı korumak isteyen yatırımcılar döviz cinsinden geliri olan, ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli şirketlerin hisselerine yönlendi. 

TL'nin değer kaybetmeyi sürdürmesi sebebiyle, kısa vadede ‘kur borsa' kardeşliği devam edebilir fakat uzmanlar bayram tatili sonrasında borsada dalgalanma ihtimalinin yüksek olacağına dikkat çekiyorlar.

Borsa İstanbul yönünü arıyor! BIST 100 bayramdan sonra ne olacak? Yatırımcılar hemen bakın!

Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre; TL'nin nerede dengeleneceğinin önemli bir gösterge olacağının altı çizilirken, bir diğer önemli konu ise bankalara uygulanan regülasyonlar oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BBDK) bankacılık sektöründe atacağı adımlar, borsanın lokomotifi olan banka hisselerinin hareketi doğrultusunda dikkatle takip edilecek. 

Merkez Bankası, 22 Haziran tarihinde 27 ay sonra ilk defa faiz artırımına gitmiş ve politika faizini 650 baz puanlık artışla yüzde 15'e çekmesine rağmen artış, beklentilerin altında olmuştu. 

Piyasaların yeterli bulmadığı artışın ardından döviz kurları ve gram altında yeni rekorlara imza atıldı. Haftanın ilk üç gününde bayram öncesi nakde geçmek isteyen yatırımcıların satışları ile baskı gören BIST 100 endeksi, TCMB kararını ardından tırmandı. 

Çarşamba gününü 5.186 puandan tamamladıktan sonra perşembe yüzde 4.6 değer kazanan BIST 100, haftanın son işlem gününde de yüzde 2.8 yükseldi. Endeks bu şekilde başladığı kritik haftayı yüzde 1.98 kazançla bitirdi. Seçimin ardından yeni ekonomi yönetiminin açıklanmasıyla 5.730 puanlık tarihi rekorunu kıran endeks, Haziran'ın başından bu güne yüzde 14 arttı. 

Borsa İstanbul yönünü arıyor! BIST 100 bayramdan sonra ne olacak? Yatırımcılar hemen bakın!

BORSA İSTANBUL'DA DALGALI SEYİR SÜRECEK

Bayram sonrasındaki dönemde borsadaki dalgalı seyrin devam edeceğini vurgulayan Ata Yatırım Statejisti Batuhan Özşahin, konuya ilişkin açıklamasında "TL'nin nerede dengeleneceği önemli bir gösterge olacaktır. Onun dışında BBDK'nın bankacılık sektöründe atacağı adımlar, mali riskleri korumaya yönelik atılacak adımlar; vergi artışları gibi bütçeye yardımcı olacak adımlar önümüzdeki dönemde piyasaların yönünü belirlemesinde önemli olacağını düşünüyoruz ifadelerine yer verdi. 

BANKACILIK ENDEKSİ TIRMANABİLİR 

Gedik Yatırım Baş Ekonomist Serkan Gönençler, faiz kararı BIST-100 endeksinin artış eğilimine destek olsa da önden yüklemeli bir faiz artışı kararına göre yükselişin daha sınırlı kalabileceğine ve yükselişi de bankacılık endeksi yerine sanayi endeksinin sürükleyebileceğine dikkat çekti. 

Açıklamasında "Mehmet Şimşek, gerekse de Hafize Gaye Erkan'dan gelebilecek mesajlar piyasalar üzerinde fazlasıyla etkili olabilir" ifadelerini kullanan Gönençler, makro ihtiyati tedbirlerin sadeleştirilmesine ilişkin kararların bankacılık endeksini yükseltebileceğinin altını çizdi. 

Çiftçiler müjde! Tarım Bakanlığı duyurdu! 1,2 milyar lira hibe desteği sağlayacak...

Yaşlılık maaşı Haziran ödemeleri hesaplara yattı mı? Yaşlılık aylığı alanlar dikkat! Hesaplara tam 3 bin 490 TL yatacak!

Bankalar yarın açık mı? Özel ve kamu bankaları 9 gün kapalı mı olacak?