Ekonomi

Borsa İstanbul’da ‘deprem’ şoku! 6 Şubat BIST 100 endeksi ne oldu? İşte, yükselen ve değer kaybeden hisseler!

Borsa İstanbul, haftaya moralsiz bir başlangıç yaptı. BIST 100 endeksi, Kahramanmaraş depreminin ardından haftaya kayıplarla başladı. Endeks gün sonunda 67,45 puan değer kaybetti.10 ilde birden hissedilen, binlerce binanın yıkımına ve can kaybına yol açan deprem moralleri bozarken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de güne değer kayıplarıyla başladı

Ülke genelinde haftaya Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi ile başlarken, depremin etkileri borsada da hissedildi. 10 ilde birden hissedilen, binlerce binanın yıkımına ve can kaybına yol açan deprem moralleri bozarken, Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de güne değer kayıplarıyla başladı.

Çok sayıda yaralı ve hayatını kaybeden vatandaşımızın olduğu 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından  Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde açılış seansında önemli geri çekilmeler yaşandı. Saat 11.35 itibarıyla kayıpların yüzde 4'ün üzerine çıktığı belirtildi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günlük yüzde 1,35 değer kaybederek günü 4 bin 930 puandan kapattı. Endeks, önceki kapanışa göre 67,45 puan azalırken, toplam işlem hacmi 20,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

Hangi sektörler kazandırdı, hangileri kaybettirdi?

HANGİ SEKTÖRLER KAZANDIRDI?

Gün içerisinde sektör endeksleri arasında tek kazandıran sektör taş, toprak endeksi olurken, en çok kayıp finansal kiralama ve faktoring sektör endeksinde yaşandı. Taş, toprak sektör endeksi yüzde 7,69 oranında prim yaparken, finansal kiralama ve faktoring endeksindeki kayıp yüzde 4,29’u buldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,18 ve holding endeksi yüzde 1,34 oranında değer kaybına uğradı.

PİYASALARDA FED ENDİŞESİ

Uzmanlar, ABD'de geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ülke merkez bankasının şahin para politikalarının beklenenden daha uzun süre devam edebileceği endişelerini artırdığını dile getirdi.

Türkiye genelinde ise Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaşanan gelişmeler, ülke gündeminin odağına yerleşti. Uzmanlar, piyasalar açısından bu akşam Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının kritik olduğunu belirterek yakından takip edileceğini ifade etti.

BORSADA KRİTİK SEVİYE

Yarın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları piyasaların odağında olacak. Uzmanlar, yarının veri gündeminde ise yurt içinde Hazine nakit dengesi verilerinin açıklanacağını belirtirken, yurt dışında ise ABD'de dış ticaret dengesi, Almanya'da sanayi üretiminin ön plana çıkacağını dile getirdiler.

Uzmanlar, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5 bin 100 ve 5 bin 150 seviyelerinin direnç, 4 bin 800 puanın ise destek konumunda bulunduğunu ifade ediyor.

EMTİA FİYATLARINDA DÜŞÜŞ

Geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı açıklamalarla bazı emtia gruplarında pozitif bir seyir görülmüştü.

Öte yandan geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz artışının ardından emtia piyasalarında da aşağı yönlü hareketler gözlendi. Fed, politika faizini 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,50-4,75 aralığına çıkarmıştı.