Ekonomi

Borsa İstanbul’da ‘deprem’ tartışması: Borsa neden kapatıldı? Borsa neden açık kalmalı? Hangi kesim haklı?

Kahramanmaraş merkezli yaklaşık 7,7 büyüklüğünde gerçekleşen ve toplam 10 şehrimizi etkileyen deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul’da işlemlerin 5 iş günü durdurulmasının ardından tartışmalar sürüyor. Borsanın kapatılması veya açık olması konusunda piyasa oyuncuları ikiye bölünmüş durumda.17 Ağustos’ta yaşanan depremin ardından da borsada işlemler kapatılmıştı

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ilçesinde 6 Şubat Pazartesi günü sabah saatlerinde yaşanan 7,7 büyüklüğündeki deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul’daki sert satış dalgaları üzerine işlemler 5 iş boyunca durduruldu. 17 Ağustos’ta yaşanan depremin ardından da borsada işlemler kapatılmıştı. Ancak borsanın kapatılma kararını savunanların yanı sıra bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünenler de var.

 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde bu tartışmalı konuyu gündeme taşıdı. Korcan’a göre, sadece ülkemizi değil, tüm dünyayı yasa ve üzüntüye boğan deprem felaketinde herkes enkaz altından kurtarılacak binlerce insana kilitlenirken, böyle bin zamanda piyasalarda rakamlardan, paradan bahsetmek anlamsız. Ancak gündemdeki gelişmeleri, tartışmaları okuyuculara, yatırımcılara yansıtmak da işimizin bir parçası.

BORSA NEDEN KAPATILMALI?

Hafta başı yaşanan deprem felaketinin ardından Borsa İstanbul’da işlemler 2.5 işlem günü sürdü. Dün Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin ikinci kez çalışmasının ardından Borsa İstanbul, işlemlerin tamamen durdurulduğunu açıkladı. Piyasa oyuncularının borsanın deprem sonrası hemen kapatılıp kapatılmaması konusunda ikiye bölünmüş durumda olduğunu belirten Korcan, geçmişte yaşanan benzer felaketleri hatırlattı.

11 Eylül saldırılarında da ABD’de piyasalar açılmadığını, 17 Ağustos 1999 depreminde de Borsa İstanbul’da işlemler ilk günden itibaren durdurulduğunu kaydeden Korcan, asıl tartışmanın da burada başladığına dikkat çekiyor. Borsanın kapatılmasını savunanlar, ‘100 yılın felaketi’ olarak adlandırılan  bu son depremde ‘borsa kapanmayacaksa ne zaman kapanacak?’ görüşünü savunurken, deprem felaketinin yaşandığı illerdeki 381 bin 463 yatırımcının işlem yapamamalarının borsanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtiliyor. Ayrıca depremin ardından bölgede yer alan şirketlerin hisse sıralarının kapatılıp yatırımcıları koruma altına alınmaması da bir diğer eleştiri konularından birisi.

BORSA NEDEN AÇIK KALMALI?

Borsanın deprem sonrasında açık olmasını savunanlar ise piyasanın doğası gereği işlemlere her koşulda devam edilmesi görüşünü belirtiyor. Borsanın bir fiyatlama mecrası olduğunu belirten piyasa oyuncuları, kurum olarak borsanın gücünün ise her durumda fiyat oluşumu ve likidite sağlamasında olduğunu savunuyor. Korcan’ın yazısına göre, borsanın açık kalmasını savunanların 17 Ağustos depremiyle yapılan karşılaştırmalara cevabı şöyle : “17 Ağustos depreminden etkilenen bölgenin Türkiye ekonomisi içindeki payı yüzde 50’ydi. Ayrıca o dönem hem borsa hem de aracı kurumların merkezinde görevli çok sayıda kişi depremden etkilenmişti.”

Diğer yandan Korcan, depremin ardından ilk işlem günü nakit ihtiyacı olanların işlem yapabilmesi için açık olması sonraki günlerde kapatılması gerektiğini düşünenlerin sayısının da oldukça fazla olduğunu kaydetti.