Ekonomi

Borsa İstanbul'da kritik rakam açıklandı! Yatırımcıları neler bekliyor? 

Borsa İstanbul kısa sürede senenin ilk 5 ayında yaşadığı kayıplarını telafi ederken, son dakika gelişmeleri merak ediliyor. İşte ayrıntılar...  Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşesinde borsadaki son durumu kaleme aldı

Borsa İstanbul'daki son durum ve tahminler, milyonlarca yatırımcı tarafından yakından takip ediliyor. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, bugünkü köşesinde borsadaki son durumu kaleme aldı. Ufuk Korcan, konuya ilişkin yazısına "Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve verilen mesajlar özellikle hisse senedi piyasasında olumlu bir hava yarattı. Piyasa dostu adımların atılacağı beklentisiyle Borsa İstanbul kısa sürede yılın ilk 5 ayında yaşadığı kayıplarını telafi etti" ifadelerini kullanarak başladı. 

Korcan, 12 Haziran tarihinde BIST 100 Endeksi'nin 3 Ocak’ta gördüğü 5 bin 705 puandaki tarihi zirvesini geçerek 5 bin 730 puana kadar yükseldiğini aktardı ve "Ancak bu seviyeden gelen satışlarla endeks haftayı 5 bin 475 puandan tamamladı" dedi. Korcan, endeksin tarihi zirvelerini aşmasının pek kolay olmadığını dile getirdi. 

Borsa İstanbul'da kritik rakam açıklandı! Yatırımcıları neler bekliyor? 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, BIST 100 Endeksi’nin geçmişte tarihi zirvelerin geçmekte zorlandığına dair İnfo Yatırım’dan Ergün Tekgül'ün bir grafik paylaştığını aktardı ve "Borsa son 20 yılda eski zirvelerini ilk hamlede kolay kolay geçememiş. Sadece 2013 ve 2021 yıllarında iki istisna yaşandığı dikkat çekiyor. Haftalık bazda grafiğe bakıldığında; 2004, 2009, 2014 ve 2019 yıllarında endeks önceki zirvelerini yükseliyor ancak satışlarla karşılaşıyor" şeklinde konuştu. 

Yeniden gücünü toplayan borsanın, sonraki denemelerinde zirvelerini geçtiğinin altını çizen Korcan, "Eski zirvenin geçilmeye çalışılmasının ardından gelen düşüş ve yeniden zirvenin testi arasında en uzun süre 2014'te yaşanıyor" açıklamasında bulundu. 

Yeni ekonomi yönetiminin ilk adımının 22 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısındaki faiz kararı olacağını vurgulayan Korcan, "Merkez Bankası’nın Perşembe günkü toplantısında faiz artırımı yapacağına tüm piyasa oyuncuları tarafından kesin gözle bakılıyor" açıklamasında bulundu ve genel beklentinin politika faizinin yüzde 20’nin altında belirlenmeyeceğine ilişkin olduğunu söyledi. 

Borsa İstanbul'da kritik rakam açıklandı! Yatırımcıları neler bekliyor? 

Konuyla ilgili "BD’li JP Morgan, Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da faizleri yüzde 25’e yükseltebileceği tahmininde bulunurken, Goldman Sachs yaptığı değerlendirmede, “"Tamamen Ortodoks karar vericiler Türkiye'de faizleri yüzde 40'a çıkarabilir" ifadelerini kullanmıştı" bilgilerine yer veren Ufuk Korcan, bazı bankacıların ise Merkez’in Goldman Sachs’ın tahmini gibi faizleri yüzde 40’a çekmesinin zor olduğu görüşünde olduğunun altını çizdi. 

Borsa İstanbul’da bu puana dikkat edilmeli

Ufuk Korcan, "BIST 100 Endeksi’ni teknik görünümüne bakalım… Haftalık bazda endeks 5 bin 700 puanın üzerinde tutunmayı başaramadı" ifadelerine yer verdiği yazısında, bu seviyeden başlayan bir düşüş trendinin olmasının bu noktayı kritik hale getirdiğini vurguladı. 

Yazısında "Bu trendin kırıldığının teyit edilmesi için 5 bin 700- 5 bin 720 puan bandının hacimli geçilmesi gerekiyor. Bu seviyenin öncesinde bir diğer önemli seviye 5 bin 572 puanda" ifadelerine yer veren Korcan, endeksin ilk olarak bu seviyenin üzerinde kalıcı olabilirse yeni tarihi zirvelerini hedefleyebileceğinin altını çizdi. 

Tersi durumda ise yani fiyatların 5 bin 572 puanın altında oluşmasının da düşüş trendinin yeniden test edilmesine sebep olabileceğini vurgulayan Korcan, "Böyle bir durumda ilk aşamada 5 bin 210 – 5 bin 220 bandına doğru bir geri çekilme riskini var. Dolayısıyla yeni pozisyon açmak için kritik seviyelerin geçilmesi beklenebilir" diyerek yazısını tamamladı. 

Yunanistan'da 3 ve 4 yıldızlı 204 adet aile oteli satılıyor: En ucuzu 500 bin Euro! 

Tüketici güven endeksi haziran ayında 6.5 düşüşle 85.1'e geriledi! 

TOKİ Kocaeli Körfez 2023 projesi için beklenen tarih resmen geldi! 446 yeni konut için bu tarihi kaçırmayın!