Ekonomi

Borsa İstanbul’da neler olacak? Hisseler normale dönüyor mu?

Borsa İstanbul tarihine geçecek olan ve yaklaşık 1.5 ay süren süreç nihayet kısmen tamamlandı. Öte yandan normal trende yeniden dönebilmek için elimizde kalan ise sadece yeniden başlayacak olan bilanço beklentileri.RİSK DAHA TAMAMEN BİTMEDİPeki, risk neden bitmedi? Sonuç olarak İş GYO’da ne seviyede hisse teminatı alındığı açıklanmamış olsa da yaklaşık milyar liraya yakın bir hisse Takasbank’ta kredi karşılığı teminata geçirilmiş durumda

Ucuz kalmış banka hisselerinin üzerinden yapılan spekülasyonlar, vadeli piyasadaki durumları nedeniyle batan yatırımcılar, bu yatırımcıları yanlış işlemleriyle batıran birkaç oyuncunun köşeye sıkışmasıyla birlikte, beraberinde aracı kurumların da çok riskli bir pozisyona getirmesi ve de tüm borsa şirketlerinin üzerinde oluşan büyük baskı… 

Takasbank formülünün devreye alınmasıyla devamında kabusa dönüşebilecek bir likidite faciası da şimdilik yoluna koyulmuş görünüyor.

RİSK DAHA TAMAMEN BİTMEDİ

Peki, risk neden bitmedi? Sonuç olarak İş GYO’da ne seviyede hisse teminatı alındığı açıklanmamış olsa da yaklaşık milyar liraya yakın bir hisse Takasbank’ta kredi karşılığı teminata geçirilmiş durumda. 

Verilen kredinin eninde sonunda bir de vadesi de var. Yani Takasbank tarafından aracı kurumlara verilen bu krediler azar azar geri ödendikçe ödeme tutarı kadar da hisse iade edilecek. Ancak bu hisseler üzerindeki riskler de aslında devam edecek. O zamana kadar ise Şekerbank, TSKB, İş GYO gibi hisselerde piyasadaki hisselerin adedi de ciddi şekilde azalmış olacak. 

Ancak en azından sistemin tamamı üzerindeki bir risk Takasbank üzerinden konsolide edilip daha fazla tabana yayılmadan engellenmiş durumda. Geride kalan ise yatırımcıların dilinde bırakılan acı bir tat olacak. Bu tat bundan sonra da en azından bir süre daha, muhtemelen her olağan düşüşte daha da agresif duyguları harekete geçirip daha büyük panikle düşüşlerin sertleşmesine neden olabilecek türden.

FIRSAT BU FIRSAT

Şimdi ise yukarı tepkinin nereden geleceği tartışılıyor. Borsa İstanbul’un kendi dinamiklerinde bu piyasa bozucu oynaklıklara kadar yavaş yükseldiğini hatırlıyoruz. Bu trende yeniden dönebilmek için elimizde kalan ise sadece yeniden başlayacak olan bilanço beklentileri. 

Ekim ayı içerisinde bilançolar gelmeye başlayacak. İlk gelecek ise banka bilançoları olacak. Dolayısıyla ilk reaksiyonun yeniden bankalar üzerinden gerçekleşmesinin şaşırtıcı olmayacağına inanılıyor. Fakat bundan sonraki dönemde işi sağlama almak için en akıllıca görünen öneri bilanço beklentilerini hazır fiyatlar da düşmüşken bu seviyelerde, beklentisi yüksek hisselerde şimdiden satın almaya başlamak. Borsanın yukarı dönüşüne önderlik etmese bile zaten yüksek beklentiyle alınabilecek bu tür hisseler için güzel bir alım fırsatı oluştuğu ortada.