Ekonomi

Borsa İstanbul'da rekor yükseliş: TCMB faiz kararı etkili oldu! 20 Temmuz'da BİST'te en çok yükselen hisseler! 

20 Temmuz Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklenenin üzerinde bir faiz artış kararı açıkladı. Bu karar, yatırımcıların güvenini kazanarak Borsa İstanbul'u hareketlendirdi.Faiz oranlarının artırılması, yatırımcıların güvenini kazanarak Borsa İstanbul'da rekor bir yükseliş yaşanmasına neden oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yaptığı faiz kararı açıklamasıyla piyasa beklentilerini karşılayamadı ve Borsa İstanbul'da yükseliş etkisi yarattı. Faiz oranlarının artırılması, yatırımcıların güvenini kazanarak Borsa İstanbul'da rekor bir yükseliş yaşanmasına neden oldu. Ancak, küresel piyasalardaki doların güçlenmesine rağmen Türk Lirası, dolar karşısında 27 TL'nin altında seyretmeye devam etti.

Onedio.com'un haberine göre; 20 Temmuz Perşembe günü Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi, yüzde 1,69 oranında, 110,83 puan artarak 6.682,11 puandan tamamladı ve kapanış rekorunu yeniledi. İşlem hacmi yaklaşık 145 milyar TL olarak gerçekleşti. Günü en yüksek yükselişle tamamlayan sektörler arasında sanayi (XUSIN) endeksi yüzde 1,89 ve bankacılık (XBANK) endeksi yüzde 0,27 oranında artış kaydetti.

BİST 100 endeksinde tavan yapan hisseler arasında Eczacıbaşı Yatırım (ECZYT), TSKB (TSKB), Astor Enerji (ASTOR), Odaş Elektrik (ODAS) ve Gen İlaç (GENIL) öne çıktı. Öte yandan, değer kaybeden hisseler arasında yüzde 4 ile Europen (EUREN), yüzde 2,04 ile Borusan Yatırım (BRYAT) ve yüzde 1,81 ile QUA Granit (QUAGR) dikkat çekti.

En yüksek işlem hacmine sahip olan hisseler arasında Türk Hava Yolları (THYAO), Astor Enerji (ASTOR) ve Akbank (AKBNK) yer aldı.

Altın ve döviz piyasasına baktığımızda ise ons altının gün sonunda 1.969 doları gördüğü, gram altının ise 1.699 TL'den işlem gördüğü görüldü. Kapalıçarşı'da gram altının 1.735 TL'den işlem gördüğü, Borsa İstanbul'da altın sertifikasının 18,45 seviyesinden ve Brent petrolün ise gün sonunda varil başına 79,88 dolar fiyatından işlem gördüğü belirtildi.

TCMB'nin faiz kararının döviz kurlarına etkisi ise dolar/TL paritesinde görüldü. Gün sonunda bankalararası piyasada dolar/TL kuru 26,82 TL'den işlem gördü, ancak Kapalıçarşı'da bu oranın 27,26 olduğu görüldü. Vadelide Ağustos dolar kontratları 27,63 TL'den, euro/TL ise 29,97'den ve euro/dolar da 1,1149 seviyesinden işlem gördü.

Geleceğin meslekleri belli oldu! TM-SAY için yüksek maaşlı meslekler listesi! En çok para kazandıran meslekler neler?
DEPREM Mİ OLDU? En son deprem nerede, ne zaman, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 20 Temmuz 2023 depremler!
Şehirlerarası otobüs biletine yüzde 40 zam: Uçak bileti fiyatına otobüs bileti! 20 Temmuz 2023 otobüs bileti fiyatları!
Altını olan dönüp bir daha baktı, bunu gören inanamadı! İşte 20 Temmuz 2023 altın fiyatları...
1 doları bile olan acilen baksın! Bugün euro, dolar, sterlin ne kadar? 20 Temmuz 2023!