Genel

Borsa İstanbul'da yeni üssün temeli atıldı!

Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank’ı tek çatı altında buluşturulacağı, 36.500 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan “Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi”nin temeli atıldı.

İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması yolunda öncü kuruluşlarından biri olan Borsa İstanbul, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank’ı, Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi Projesi kapsamında bir araya getiriyor.


Toplam 36.500 bin metrekare kapalı alana sahip olacak olan Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi’nin temel atma töreni AK Parti Kütahya Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan ile Takasbank Genel Müdürü ve Merkezi Kayıt Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ulus, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdür Yardımcıları ile Takasbank Genel Müdür Yardımcılarının katılımıyla bugün Borsa İstanbul’da gerçekleştirildi.


Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan, temel atma töreninde yaptığı konuşmasına, toplam 36 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi’nin Türkiye ekonomisine hayırlı olmasını temenni ederek başladı.

İbrahim Turhan, temeli atılan Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi projesinin esasında 1970’lerde gündeme geldiğini ve 1999’da yaşanan deprem felaketinin ardından bir anlamda zorunluluk olduğunu belirterek şunları dile getirdi:


“Göreve geldiğimiz tarihten itibaren böyle bir renovasyona anlam yüklemek istedik. Dolayısıyla inşa edilecek yerleşke kapsamında MKK ve Takasbank’ı bir araya getiriyoruz. MKK’nın 250 ve Takasbank’ın da 300 personeli için ofisler inşa edeceğiz.


Ayrıca geçtiğimiz Mayıs ayında açılışını gerçekleştirdiğimiz Birinci Veri Merkezi’nin talepler doğrultusunda yetemeyeceğini öngörerek inşa edeceğimiz A Blok’un hemen altında 3.600 metrekare alana sahip olacak İkincil Veri Merkezi’ni inşa edeceğiz. Hem yatırım kuruluşlarının hem de başka borsaların bilgi işlem merkezleri teknolojilerinin yer alabileceği bir finans merkezi oluşturacağız.


Borsa İstanbul olarak en başından beri sürdürülebilirliği esas alıyoruz, sürdürülebilirliğin de esasında kesintisizlik olduğunu biliyoruz. Bunun için yerleşke kapsamında inşa edeceğimiz güç merkezi, veri merkezlerinin ve bloğun yanı sıra otomasyon merkezi ve yerleşkenin tüm teknik ihtiyaçlarının tam otomatik olarak işlev görmesini sağlayacak. Kuracağımız enerji merkezi ile minimum kesinti hedefliyoruz. Enerji merkezimiz sayesinde Birincil ve İkincil Veri Merkezi’nin 7 MW kurulu gücü olacak.


Borsa İstanbul’u bir mükemmeliyet merkezi haline getirecek çalışmalarımız var. Tüm bu operasyonları her anlamda hassas çalışan Haldız İnşaat ile sonlandıracağız. Haldız İnşaat ile birlikte tüm bu operasyonu 400 gün içinde, yani Ağustos 2015’te tamamlayacağız.”


Rakamlarla Borsa İstanbul Finans ve Teknoloji Yerleşkesi


Toplam 36.500 bin metrekare kapalı alana sahip olacak proje kapsamında;  Takasbank için üç kattan oluşacak A Blok ve güç merkezi için oluşturulacak bağlantı binasının birinci bodrum katı,  MKK için de yine üç katan oluşacak B Blok ve güç merkezi için oluşturulacak bağlantı binasının zemin katı inşa edilecek. Borsa İstanbul adına C Blok inşa edilecek ve hâlihazırdaki sosyal tesisler de ofise dönüştürülecek.


Proje kapsamında inşa edilecek 3600 metrekare kapalı alana sahip üç katlı Güç Merkezi ile Borsa İstanbul, bugünkü güç merkezindekine oranla kapasitesi iki katına çıkarılarak toplam sekiz jeneratör ile şebeke elektriğine bağlı olmadan 24 saat sistemlerine enerji sağlayabilecek.


finansgundem.com