Ekonomi

Borsa İstanbul’da yükseliş potansiyeli!

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin yükseliş potansiyeli, beklentileri aşmış olan bilançolar ve küresel merkez bankalarının da "ultra şahin" para politikalarının yavaşlayacağı ile ilgili beklentilerle devam ediyor. İşte detaylar…Küresel bazda önemli merkez bankalarının artan resesyon endişeleri ile birlikte "ultra şahin" para politikalarında yumuşamaya gideceği ile ilgili beklentiler görece riskli varlıklara olan talebi de artırırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki hafta alacağı faiz kararının ardından konu i,le ilgili yapacağı yönlendirmeler büyük önem arz ediyor

BIST 100 endeksinde rekorlar ile geçtiğimiz hafta üç haftanın ardından bu hafta sınırlı bir düzeltme olmuş olsa da piyasa beklentileri pozitif şekilde kalmaya devam ediyor.

Küresel bazda önemli merkez bankalarının artan resesyon endişeleri ile birlikte "ultra şahin" para politikalarında yumuşamaya gideceği ile ilgili beklentiler görece riskli varlıklara olan talebi de artırırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önümüzdeki hafta alacağı faiz kararının ardından konu i,le ilgili yapacağı yönlendirmeler büyük önem arz ediyor.

Bununla birlikte, yurt içinde yoğunlaşan bilanço zaman diliminde beklentileri geride bırakan şirket karlılıklarının ardından yatırım kurumları hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize etmişken, bu durum BIST 100 endeksinde yükseliş potansiyeline destek veriyor.

BIST 100 endeksi, sene başından bu güne yaklaşık olarak yüzde 110 getiri ile küresel pay piyasalarından oldukça pozitif şekilde ayrışırken, görmüş olduğu en yüksek seviyeyi 4.015,62 puana taşıdı.

Ekim başından itibaren de yüzde 20'den fazla değer kazanan BIST 100 endeksinde, bütün sektör endeksleri de yükseliş kaydetti.

Bu arada, dolar bazlı bakıldığı zaman yüzde 50'den fazla yükseliş göstererek 210 sent seviyesine çıkan BIST 100 endeksi, bununla birlikte 510 sent olan zirvesinin oldukça uzağında bulunmakta.

NoorCM Menkul Değerler Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahmet Uluhan, konu ile ilgili AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, "Hızlı bir ralli süreci ile 4.000 sınırına kadar gelen borsanın cazibesinin mevcut koşullar neticeisnde devam edeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

2022 yılı genelinde pozitif ayrışan ve uzun süreli trendini 4.000 puana kadar da genişleten BIST 100 endeksinde iyi bir üçüncü çeyrek bilanço dönemi geçeceğini düşündüğünü söyleyen Uluhan, özel olarak bu bilanço döneminde sektörel olarak bankacılık, hava yolu, aracı kurum, enerji, turizm ve aynı şekilde gıda gibi sektörlerin ön plana çıkacağını, üçüncü çeyrek bilançolarında bu sektörlerdeki karlılıkların artan maliyetlerine rağmen de iyi bir performans yansıtacağını kayıtlara geçirdi.