Ekonomi

Borsa İstanbul'dan yeni adım: Girişim Sermayesi Pazarı oluşturuldu!

Yatırımcılar tarafından merakla takip edilen Borsa İstanbul, henüz halka arza hazır olmayan fakat ilerleyen dönemde halka arz yapmak isteyen şirketlerin finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla  "Girişim Sermayesi Pazarı" oluşturdu.Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Borsa İstanbul nezdinde, henüz halka arza hazır olmayan fakat ileride halka arz edilmek isteyen şirketlere yönelik olan Girişim Sermayesi Pazarı ile şirketler, büyüme için ihtiyaç duymuş oldukları finansmanı, yalnızca sermaye artırımı yoluyla nitelikli ve kurumsal yatırımcılara pay senedi ihraç ederek elde edebilecek

Halka açık olmayan fakat ilerleyen dönemde halka arz planlayan şirketlerin finansman erişimini kolaylaştırmak için yeni bir adım atıldı.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Borsa İstanbul nezdinde, henüz halka arza hazır olmayan fakat ileride halka arz edilmek isteyen şirketlere yönelik olan Girişim Sermayesi Pazarı ile şirketler, büyüme için ihtiyaç duymuş oldukları finansmanı, yalnızca sermaye artırımı yoluyla nitelikli ve kurumsal yatırımcılara pay senedi ihraç ederek elde edebilecek.

Yine verilen detaylara göre, şirketlerin hazırlayacağı izahname, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandıktan sonra ihraç edeceği payları nitelikli ve kurumsal yatırımcılara satılacak. Söz konusu bu paylar Girişim Sermayesi Pazarı'nda sadece nitelikli ve kurumsal yatırımcılar arasında işlem görecek.

Paylaşılan detaylara göre, Girişim Sermayesi Pazarı'nda işlem görmeye başlayan şirketler halka açık bir hale gelerek SPK ve Borsa İstanbul mevzuatına tabi olacak.

Böylelikle bu pazarda işlem gören şirketlerin, kurumsal yatırımcıların da desteğiyle kurumsallaşmasına katkı sağlaması hedeflenirken, gerekli kurumsallaşma adımlarını tamamlamış olan ve yatırımlarını gerçekleştirerek büyüyen şirketler, halka arza hazır duruma gelerek, paylarını bu defa halka arz etmek için başvuru yapabilecek.

Söz konusu bu pazar sayesinde şirketlerin daha erken finansman imkanı bularak, büyümelerini ve kurumsallaşmalarını daha sağlıklı bir biçimde gerçekleştirmeleri planlanıyor.

Ayrıca diğer bir taraftan, son dönemlerde hızlanmış olan halka arzlarla beraber Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısında önemli bir ilerleme sağlanırken, 2021'in başında 394 olan Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısı bugün itibarıyla da 501 oldu.

Borsa günün ilk yarısında geriledi

Yatırımcılar tarafından merakla takip edilen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,14 değer kaybetti ve 4.655,17 puana geriledi.

Günün ilk yarısında dalgalı seyir izleyen BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 6,52 puan değer kaybetti ve 4.655,17'ye indi. Toplam işlem hacmi 24,3 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

Yine verilen detaylara göre, bankacılık endeksi yüzde 0,40 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,24 oranında değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 0,55 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 1,87 ile madencilik şeklinde açıklandı.

Brent petrolün varil fiyatı düştü! Brent petrol ne kadar oldu? 18 Mayıs 2023 brent petrol varil fiyatı

Demir fiyatları resmen çakıldı! Müteahhitler bayram etti! Demir fiyatları ne kadar oldu? 18 Mayıs demir fiyatları

Nakit avans çekmek isteyenlere kötü sürpriz: Bankalar kredi kartına nakit avansı kapattı!