Ekonomi

Borsa ocak ayında yatırımcısını üzdü! Borsa İstanbul ne zaman yeniden yükselişe geçecek?

Borsa İstanbul BIST 100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 5,77 oranında değer kaybına uğradı. Küresel borsalardaki pozitif havaya rağmen Borsa İstanbul ocak ayında satış ağırlıklı bir seyir izledi. Peki yılın geri kalanına ilişkin beklentiler neler? BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 5,77 oranında geriledi

Borsa İstanbul geçen yıl gösterdiği başarılı performansın ardından 2023 yılının başından bugüne kadar geçen süreçte yatırımcılarını üzdü. BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 5,77 oranında geriledi. Ocak ayı boyunca satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da endeks 3 Ocak’ta 5 bin 704 puanla tarihi zirvesini gördü. 12 Ocak tarihinde ise 4 bin 601 puana kadar geriledi.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan'ın, 'Paranın Rotası' adlı köşe yazısına göre, endeksteki bu tarihi düşüş çok sayıda hisse senedine daha büyük kayıp olarak yansıdı. 12 Ocak 2023 tarihindeki dip seviyeden başlayan tepki alımları ile endeks 5 bin 569 puana kadar ulaştı. Korcan, yazısında, ancak bu yükselişin devamının gelmediğini, satışların yeniden hızlandığına işaret etti.

ENDEKS NEDEN DÜŞÜYOR?

Korcan, ocak ayında Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nde yer alan hisselerin 11’inin yatırımcısına getiri sunarken, 19 hissedeki değer kaybının endeksin altında kaldığını belirterek, 38 hissede ise son 1 aylık kaybın üzde 15’in üzerinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Peki genel olarak borsadaki bu düşüşün nedenleri nedir?

Aslında yaşanan gelişmelere bakıldığında borsadaki yükseliş trendinin devamını engelleyen somut bir gelişme olmadığına dikkat çeken Korcan, düşüş trendinin daha çok borsanın kendi iç dinamikleriyle açıklanabileceğini, geçen yıl yaşanan hızlı çıkışın ardından yükselişin hız kesmesinin normal olduğunu savundu. Borsadaki düşüş eğiliminde, geçen yıl üç haneli rakamlara yaklaşan enflasyonda baz etkisiyle de olsa yönün aşağıya dönmesinin de etkili olduğunu dile getiren Korcan, “Ayrıca yükselişten yararlanmak isteyenlerin artan kredili işlemlerinin yüksek boyutlara ulaşması yüzünden, geri çekilmelerde kredilerin kapatılma çabası da düşüşleri derinleştiriyor” diyor.

VADELİ İŞLEMLER ETKİSİ

Korcan’a göre, döviz ve sabit getirili enstrümanlara oluşan enflasyonun altındaki getiriler nedeniyle borsaya yönelen yeni yatırımcıların, düşüşlerde paniğe kapılmaları da borsada düşüşün derinleşmesine sebep oluyor. Diğer yandan; Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) kaldıraçlı işlemlerde artan hacimler de yine spot piyasa üzerinde geçmişe göre daha etkili. Dolayısıyla yatırımcıların borsaya uzun vadeli bakarak bu tür hareketlerden etkilenmemesi büyük önem taşıyor. Korcan, borsanın geçmiş yıllardaki performanslarına bakıldığı zaman 5 yıl vadede anaparasını kaybeden yatırımcı olmadığını belirtiyor.

DESTEK VE DİRENÇ NOKTASI NEDİR?

Korcan, BIST 100 endeksinde bu hafta için destek noktasının 5 bin 23 puan seviyesi olduğunu belirtirken, şu tespitlerde bulundu:

“Bu nokta aynı zamanda 4 bin 984 puan seviyesinde bulunan yatay destek seviyesine yakın olması nedeniyle önemli. Bu destek noktasının altına inilmesi halinde ise 4 bin 761 puan desteğinin test edilme riski artabilir. Bu seviyelerin üzerinde kaldığı sürece endekste inişli çıkışlı bir fiyat seyri de olsa trendin yukarı olduğunu söyleyebiliriz.”

Korcan’a göre, özellikle 4 bin 761 puan desteğinin altına inilmesi durumunda ise endeksteki olumlu teknik görünümün bozulma riski artabilir. Olası yukarı hareketlerde bu hafta için 5 bin 580 puan seviyesi yatay direnç noktası olarak görünüyor. Borsada hisse seçiminin önemine işaret eden Korcan, 2022 son çeyrek bilançolarının açıklanmaya başlamasıyla borsada hisse bazlı hareketlilik öne çıkacağını, seçim sürecine kadar da endekste dalgalanmaların olabileceğini belirtti.