Ekonomi

Borsa yatırımcıları kayıplarını kaç günde telafi edecek? BIST 100 endeksinde kısa vadede kritik seviyeler nerede?

Borsa İstanbul 2023 yılına kötü bir performans ile başladı. 23 Ocak’ta başlayıp tam 8 işlem günü aralıksız değer kaybını sürdürdü. 2008 küresel ekonomik krizinden bu yana yaşanan en uzun soluklu düşüşün ardından şimdi bu düşüşlerin nasıl telafi edileceği merak ediliyor.Geçen yılı yüzde 200’e yakın primle 5 bin 509 puandan tamamlayan borsa, 2 Şubat’ta 4 bin 480 puanın altını görmüştü

Borsa İstanbul, geçtiğimiz ay 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik krizden bu yana en kötü aylık performansa imzasını attı. Geçen yılı yüzde 200’e yakın primle 5 bin 509 puandan tamamlayan borsa, 2 Şubat’ta 4 bin 480 puanın altını görmüştü. Böylece BIST 100 endeksi 31 Aralık-2 Şubat tarihleri arasında yüzde 18,67 değer kaybetmiş oldu.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, endekse yaşanan sert geri çekilmelere ve önümüzdeki aylardaki seyrine ilişkin beklentilerini aktardı. Endekste yaşanan sert geri çekilmenin hisseler bazında çok daha ağır kayıplara neden olduğuna değinen Korcan, bu düşüşün nedenlerine ilişkin piyasa çevrelerinin somut bir gerekçe öne süremediğini belirtti. Ancak Korcan’a göre, piyasanın iç dinamiklerinde yaşanan gelişmeler son geri çekilmeleri bir miktar açıklıyor. Bunlar; kredili ve robot işlemlerdeki yükseliş, son aylarda artan yeni yatırımcı sayısına bağlı olarak bu kitlenin geri çekilmelerde paniklemesi ve yabancı yatırımcının azalmasıyla yerli büyük yatırımcıların etkinliğinin artması olarak sıralanıyor.

YUKARI ADIM KURALI

Borsa İstanbul’da yılbaşından bu yana yaşanan ikinci sert satış dalgasının son iki işlem gününde hız kestiğini yazan Korcan, özellikle Borsa İstanbul’un perşembe akşamı aldığı karar sonrası BIST 100 Endeksinin haftanın son işlem gününü yüzde 5.16’lık primle güçlü bir kapanış yaptığını vurguladı. Sözkonusu kararla, Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nin yüzde 3 veya üzerinde düşmesi halinde açığa satış yapılan hisselerde yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik olarak uygulanacak.

KAYIPLAR KAÇ GÜNDE TELAFİ EDİLİR?

Korcan, köşe yazısında; geçmiş dönemlerde Borsa İstanbul’da yaşanan sert düşüşlerde kayıpların kaç günde telafi edildiğini de inceledi. 2023 yılında 2 büyük satış dalgası yaşandı.  Birincisi; 3-12 Ocak tarihleri arasında yaşanırken, ikinci satış dalgası ise 23 Ocak’ta başladı ve 8 gün devam etti.

23 Ocak 2023 tarihinde 5 bin 569 puandan başlayan düşüş 2 Şubat’ta 4 bin 479 puanda durdu ve endeks o günü yükselişle kapattı. Küresel ekonomik krizin derinleştiği 9 Ocak 2008’de de 11 günlük bir kaybın yaşandığını hatırlatan Korcan, 11 günde yüzde 20 değer kaybeden BIST 100 Endeksi’nde bu kaybın telafisinin tam 498 gün sürdüğünü belirtti.

Korcan’a göre, 23 Kasım 2000 tarihinde de benzer bir durum yaşandı. 8 günde endeks yüzde 36,5 gerilerken, yaşanan bu sert kaybın telafisi 99 gün sürdü. Yine 2 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşen 8 günlük aralıksız yüzde 10’luk düşüşün telafisi ise 35 işlem gününü buldu.

BORSA İSTANBUL’DA KRİTİK SEVİYE NEDİR?

Ufuk Korcan, köşe yazısında; BIST 100 Endeksinin önümüzdeki günlerdeki seyrine ilişkin destek ve direnç noktalarına ilişkin öngörülerini de paylaştı. Bu hafta içerisinde endeksin ilk direnç noktası 5 bin 23 puan olarak öne çıkarken, endeksin 4 bin 761 puan seviyesinin üzerinde tutunması halinde inişli çıkışlı bir seyir bizleri beklese de şu an için trendin yukarı olduğu yorumunu yaptı. Ancak 4 bin 761 puan desteğinin altına inilirse teknik görünüm yeniden bozulabilir. Olası yukarı hareketlerde ise haftalık bazda 5 bin 580 puan seviyesi yatay direnç noktası. Korcan, bu noktanın üzerinde ise trend desteği olması açısından 6 bin 284 puan seviyesine dikkat çekti.