Ekonomi

Borsa yatırımcısı 2023’de hayal kırıklığına uğradı! Borsada düşüş trendi ne zaman sona erecek? Kritik viraj neresi?

Seçim öncesi belirsizlikler orsa yatırımcısını tedirgin ediyor. Yıl başından bu yana endeksteki kayıp yüzde 20’ye ulaşırken, hisse bazında ise bu kayıplar çok daha yüksek seviyelerde. Endeksin seyrini ise seçim sonuçları belirleyecek. Uzmanlar ise yatırımcıları panik yapmaması konusunda uyarıyor.2023 yılında ise geçen yılki sağlanan getirilerin tam tersine yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı

Borsa İstanbul geçen yıl yüzde 200 oranındaki değer artışıyla yatırımcılarını sevindirmişti. 2023 yılında ise geçen yılki sağlanan getirilerin tam tersine yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle 14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle piyasalardaki belirsizlik katsayısının artması yatırımcıları bekle-gör moduna yönlendirdi.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, ‘Paranın Rotası’ adlı köşesinde, seçim sürecinin hisse piyasalarına olan etkisini analiz etti. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler sonrasında belirsizliklerin ortadan kalkıp kalkmayacağının net olmadığını yazan Korcan, seçimlerin birinci turda sonuçlanmaması halinde ikinci tura kalmasının ise belirsizliğin devamı olarak piyasalarda algılanacağının altını çizdi.

BORSADA DÜŞÜŞ FIRTINASI

Borsa İstanbul 2023 yılının başından bugüne kadar peş peşe yaşanan düşüşler ile dikkati çekiyor. Borsa İstanbul’da yılbaşından bugüne kadar 4 kez yüzde 15’in üzerinde gerileme yaşandığını belirten Korcan, geçmiş verilere bakıldığında benzeri bir gerilemenin veya 4 kez bu büyüklükte bir düşüş fırtınasının yaşanmadığını ifade ediyor.

Korcan, geçmiş yıllarda da bu büyüklükte çok düşüşler olduğunu ancak peşinden gelen sarsıntıların artçı sarsıntı büyüklüğünde olduğuna işaret ederek ocak, mart ve nisan aylarında yaşanan sarsıntıların her birinin ayrı bir deprem etkisi yarattığını ileri sürdü. Korcan, en sert düşüşün yüzde 25 ile 23 Ocak ile 8 Şubat arasında yaşandığını belirtirken, BIST 100 Endeksi’nin ise 3-12 Ocak arasında yüzde 20, 9 Mart- 3 Nisan arasında yüzde 15 gerilediğini dile getirdi.

SEÇİM SONUÇLARINA BAĞLI

Borsa İstanbul’da 13 Nisan’da 5 bin 198 puandan başlayan düşüş trendinde en düşük 4 bin 311 puan seviyesinin görüldüğüne değinen Korcan, bu düşüşün henüz dibinden dönülmediğini, 13 Nisan’da başlayan düşüşte ise kaybın yüzde 17’ye ulaştığını ifade etti. Ufuk Korcan, son satış dalgasının hangi seviyede duracağını seçimlerden çıkacak sonuçların belirleyeceğini kaydetti.

PANİK YAPMAYIN!

Borsada yaşanan son düşüşlerin yatırımcıları derinden etkilediğini yazan Ufuk Korcan, özellikle borsa  ile son tanışanların bakiyelerinde ciddi kayıplar olduğunu dile getirdi. Endekste 2023 yılındaki kaybın yüzde 20’ye ulaştığını ancak hisse bazında bu düşüş oranının çok daha yüksek olduğunu ifade eden Korcan, geçmiş yıllarda da benzeri kayıplar olduğunu ancak belli bir süre sonra telafi edildiğini belirtti. Borsanın kısa vadeli yatırım düşünenler için uygun bir yer olmadığına dikkat çeken Korcan, düşüşlerde panik yapmayanların, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için borsadaki paralarına bağımlı olmayanların, hisse alırken kredi kullanmayanların belli bir süre sonra artıya geçeceğini ileri sürdü.

KRİTİK VİRAJ NERESİ?

Korcan, Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi’nin 18 Temmuz 2022 haftasında başlayan yükseliş trendinin altına indiğini, Cuma günkü kapanış da 4 bin 430 ile 4 bin 450 puan bandındaki destek noktasının altında gerçekleştiğine dikkat çekti. Korcan, bu hafta bu seviyelerin üzerine doğru bir yükseliş olmaz ise düşüşün 3 bin 719-3 bin 868 puan bölgesine kadar devam etme riskinin bulunduğunu, endekste bir rahatlamadan bahsetmek için 2 Ocak 2023 haftasında başlayan düşüş trendinin üzerine çıkılmasının gerektiğini vurguladı. Korcan, bu trendin bu hafta direnç noktasının ise 5 bin 313 puan seviyesine denk geldiğini, bu çizginin yukarı doğru kırılmadığı sürece borsada yeni bir yükseliş trendinden bahsetmenin zor olduğunu savundu.