Ekonomi

Borsa yatırımcısının gözü yıl sonu karları ve temettülerde

BIST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana yüzde 180 artış gösterdiği Borsa İstanbul'a yatırımcı ilgisi sürüyor. Yatırımcılar yeni yılda yıl sonu karlarını ve temettü dağıtımını takip edecek.Borsada oluşan yüksek primler, reel getiri arayışındaki yatırımcıları borsaya yönelttiğini ifade eden Aktaş, seçim sürecinde Borsa İstanbul'un canlı seyrini sürdürdüğünü kaydetti

Milliyet Gazetesi Yazarı Zeynep Aktaş, yeni yılla birlikte Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler yıl sonu karları ve temettülerin borsaya yatırımcı ilgisini artıracağını belirtti. Borsada oluşan yüksek primler, reel getiri arayışındaki yatırımcıları borsaya yönelttiğini ifade eden Aktaş, seçim sürecinde Borsa İstanbul'un canlı seyrini sürdürdüğünü kaydetti.

Geçmiş dönemdeki seçim süreçlerinde de borsanın seçim öncesi ve sonrasında hareketlilikler yaşandığını bu dönemde de aynı hareketliliğin gözlemlendiğini kaydeden Aktaş, borsaya yönelenlerin kısa vadeli beklentiye girmesinin ve yanlış hisse tercihlerinin önemli bir sorun olduğunu ifade etti.

GÜÇLÜ ŞİRKETLER TERCİH EDİLMELİ

Yatırımcının borsaya gelirken güçlü ve istikrarlı büyüyen şirketleri tercih etmesi gerektiğini ifade eden Aktaş, hisse senedi fonlarına olan ilginini de arttığını belirtti. Eylül ayı ile birlikte hisse senedi fonlarına ilginin arttığını kaydeden Aktaş, hisse senedi fonlarında yatırımcı sayısının yüzde 60 oranında artarak 399 bin 814 kişiden 637 bin 533 kişiye yükseldiğini belirtti. Bu yatırımcıların 349 bininin yerli, 175 bininin yabancı, 113 bin katılımcının ise endeks hisse senedi fonlarında olduğunu ifade eden Aktaş, borsada yükselişin 7 haftadır aralıksız devam ettiğini kaydetti. İşlem hacminin 140 milyar lira olduğunu yabancı payının ise yüzde 29.60 ile yüzde 30'un altına düştüğünü dile getiren Aktaş, BİST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana yüzde 180 arttığını, BIST 30 Endeksinin ise yüzde 175 oranında arttığını kaydetti.

YENİ YATIRIMCI NELERE DİKKAT ETMELİ?

1 - Yeni yatırımcı, borsadaki kazanç seyrine ve getirilere bakarak kredi kullanarak işlem yapmamalı, riskleri düşürmeli.

2 - Yüksek getirilerin oluştuğu finansal ortamda oluşabilecek yeni gelişmelerin fiyatları etkileyebileceği ve faizin seyrinin borsada ana değişiklikleri yapacak önemli bir faktör olduğu unutulmamalı.

3 - Yıllık kârlar ile birlikte temettü ödemeleri, sermaye artırımları gündeme geleceği için temettü verimliliği yüksek şirketler tercih edilmeli.

4 - Yetersiz bilgi ya da kısıtlı zamanları olanlar için yatırım fonlarının alternatif bir seçenek olduğu unutulmamalı.