10 / 05 / 2024

Borsacılar gayrimenkul hisselerini takibe aldı!

Borsacılar gayrimenkul hisselerini takibe aldı!

Faizlerdeki düşük seyir, doların bir bant içerisinde dalgalanması borsayı cazip hale getirdi. Alım yönündeki tavsiyeler artarken, gayrimenkul hisseleri izlenmeye başlandı



Borsada banka hisseleri ile başlayan yukarı hareket gözlerin yeniden hisse senetlerine çevrilmesine neden oldu. Gayrimenkul hisselerindeki iskontonun yüksek olması bu sektördeki hisseleri öne çıkarıyor. Emlak sektörü zaman zaman daralma gösterse de orta ve uzun dönemli hep göz önünde oldu.

Barınma ihtiyacı temel ihtiyaçların başında geldiği için emlak sektörü vazgeçilmez sektörler arasında yer alıyor. Bir de Türkiye gibi genç ve hızlı büyüyen bir nüfus yapısı olunca durum biraz daha fazla önem kazanıyor. 1999 depremi ve 2001 krizi ile ertelenen talepler 2003 yılından itibaren kendini göstermeye başlayınca emlak sektörü faizlerdeki düşüşün de etkisiyle çok gösterişli bir canlılık yaşamıştı.

Marka projeler cazip
Talebin doyurulması ve 2008"deki küresel krizin etkisiyle fiyatlarda gerileme ve satışlarda durgunluk görülmüştü. Bu durgunluk sürecin atlatılması ve faizlerin tekrar düşmeye başlamasıyla birlikte konutta tekrar canlanma sinyalleri geldi. Ancak bu defa seçicilik öne çıkmış durumda. Marka projeler ve İstanbul başta olmak üzere bazı bölgeler tekrar cazip hale gelmeye başladı.
Faizler düşük kaldığı veya düşmeye devam ettiği sürece bu ilgi ivme kaybetse de devam edebilir. İMKB de bu ilgiden etkilenmiş görülüyor.
Önce Torunlar GMYO, sonrasında Emlak GYO gibi iki büyük tutarda halka arz gerçekleşti ve İMKB"de bir süredir işlem görmeye devam ediyor. GMYO hisseleri artık İMKB"de daha yakından izleniyor. Portföy işletmeciliği yapan GMYO şirketlerinin karlılıkları kadar Portföy Değeri ve Net Aktif Değerleri gibi rasyolar üzerinde değerlendirme yapılıyor. Bu çerçevede bakıldığında İMKB"de işlem göre 20 GMYO şirketi arasında Martı GMYO, Reysaş GMYO, Atakule GMYO, İş GMYO dikkat çeken hisseler olarak görülüyor. Borsadaki gayrimenkul şirketleri değerlendirilirken Piyasa Değeri ile Net Aktif Değeri oranı en çok kullanılan rasyoların başında geliyor.

Borsada 68 bin puan önem kazandı
Borsa endeksi kritik bir seviyede. Endeks için 68 bin seviyesi önem kazandı. Sadece Türkiye"de değil gelişen ülkelerde borsalarda oynaklık sürüyor. Global Menkul değerler yayınladığı raporda İMKB"de 68.000-72.000 bant içerisinde hareket etmeye başladığımızı, yükselişin ralli hareketine dönüşemediğini belirtirken 68.300 desteğinin korunması ve endeksin 69.000"in üzerinde kapanması durumunda 70.800"e doğru hareketin devamını beklediklerini vurguladı. Kısa vadede 68.000 desteğinin üzerinde kalındıkça yukarı hareket sürecektir.
Milliyet/Zeynep Aktaş


Geri Dön