Ekonomi

Borsada 2020'den sonra en kötü ilk çeyrek!

BIST 100 endeksi, 2023 yılının Ocak-Mart döneminde yüzde 12'nin üzerinde bir düşüş kaydederek, 4.900 puanın altına geriledi. Bu, pandemi sürecinden bu yana borsanın en kötü ilk çeyrek performansı oldu. Önceki 10 yılın ilk çeyrekleri için ise borsa genellikle yüzde 3,2 getiri sağlamıştı. Ayrıca, ilk çeyrekte ödenen temettüler ve sermaye artırımı sonrası hisse senetlerinde yaşanan oynaklık da ilk çeyrek performanslarını etkilemiştir

Geçtiğimiz yılın rekor yükselişlerinin ardından Borsa'da yaşanan düşüşler ve gerek seçim öncesi bekleme dönemi gerekse yatırımcıların alternatif yatırım araçlarına yönelmeleri, bu düşüşlerde etkili olmuştur. Ayrıca, ilk çeyrekte ödenen temettüler ve sermaye artırımı sonrası hisse senetlerinde yaşanan oynaklık da ilk çeyrek performanslarını etkilemiştir.

BloombergHT'den Ebru Usta'nın haberine göre, pandemi döneminin başladığı 2020 yılında Borsa'da sert satışlar yaşanmıştı ve yılın ilk çeyreği yüzde 21,6'lık bir kayıpla başlamıştı. Ancak ikinci çeyrekte kayıplar telafi edilerek yüzde 30'luk bir yükseliş gerçekleşmişti.

2021 yılında ise Borsa'da yüzde 5,7'lik bir düşüş yaşanmıştı. Ancak BIST-100 endeksi, yılın tamamında yüzde 25,8 kazançla yılı tamamlamayı başarmıştı.

GEÇEN YIL TÜM ÇEYREKLERDE KAZANÇ VARDI!

2022 yılında, küresel piyasalardan farklı olarak, Borsa İstanbul yüksek enflasyon ve negatif reel faiz ortamında yüksek getiri arayan yatırımcıların ilgi odağı haline gelmişti. BIST-100 endeksi, 2022 yılı boyunca yaklaşık yüzde 200 artış kaydederken, ilk çeyrekte yüzde 20'lik bir kazanç elde etmişti. Borsa İstanbul tüm çeyreklik dönemlerde pozitif kapanışlar yaparak, ikinci çeyrekte yüzde 7,7, üçüncü çeyrekte yüzde 32 ve son çeyrekte yüzde 73 prim elde etmişti.

Ancak 2023 yılında, aylık bazda bakıldığında Borsa İstanbul, ilk ayı yüzde 9,7 kayıpla tamamladı. Ardından, deprem felaketinin yaşandığı, Borsa İstanbul'un geçici olarak kapatıldığı ve ardından birçok tedbirin alındığı Şubat ayını yüzde 5,2 primle tamamladı. 10 yıllık ortalama getirilerine bakıldığında ise, Ocak ayındaki yüzde 3,8 prim, Şubat ayındaki yüzde 1,3 kayıp ve Mart ayındaki yüzde 0,7'lik primin aksine, 2023 yılındaki aylık getiri/kayıpların ters bir resim çizdiği görülmektedir.

SEKTÖRLER VE HİSSELER BAZINDA GETİRİ VE KAYIPLAR!

BIST-100 endeksinin yıl başından bu yana yüzde 12 kayıp yaşadığı ilk çeyrekte, depremin ardından pozitif ayrışan sektörler arasında çimento sektörü ilk sıraya yerleşti. Bu nedenle, ilk çeyrekte en yüksek getiriyi yüzde 50'nin üzerinde getirisiyle Oyak Çimento elde etti. İkinci sırada, gıda enflasyonu beklentilerinin etkisi altında olan Migros yer alırken, geçen yılın getiri şampiyonlarından Girişim Elektrik de üçüncü sırada yer aldı. En çok kazanç sağlayan dördüncü hisse, Stellantis anlaşmasının ardından gelen alımların etkisiyle Tofaş Türk Otomobil Fabrikası oldu. Tofaş, ilk çeyrekte yüzde 15'ten fazla getiri sağladı.

Geçen yılın en yüksek artış gösteren şirketleri arasında yer alan enerji şirketleri, bu yılın ilk çeyreğinde negatif ayrışan şirketler arasında ilk sıralarda yer aldı. En yüksek kayıpla yüzde 45 oranında kayıpla ilk sırada yer alan Aydem Yenilenebilir Enerji'yi Odaş Elektrik izledi.

BANKACILIK SEKTÖRÜ DE İLK ÇEYREKTE NEGATİF AYRIŞAN SEKTÖRLER ARASINDA!

Ekonomi yönetiminin getirdiği düzenlemeler ve kredi-mevduat faiz makası arasındaki negatif fark nedeniyle banka hisseleri baskı altında kalmıştır.

Yılın ilk çeyreğinde bankacılık endeksi yüzde 11'lik bir kayıpla tamamlarken, hisseler arasında yalnızca İş Bankası C hissesi sınırlı bir kazanç olan yüzde 3'lük artışla pozitif ayrışmıştır.

HALKA ARZ HİSSELERİNDE KAZANÇLAR REKOR SEVİYELERDE!

Bu yılın ilk çeyreğinde 10 şirket halka arz edildi ve bireysel yatırımcıların talebiyle birlikte halka arzlara büyük ilgi gösterildi.

Oncosem hissesi yılın ilk günlerinde halka arz edildi ve ilk çeyrekte yüzde 700'ün üzerinde getiri sağladı. Astor hissesi ise yüzde 300'ün üzerinde getiri sağlarken, SDT Uzay Savunma hissesinde de getiriler yüzde 300'e yaklaştı.

Borsa, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 10'luk bir kayıp yaşadı ve son dönemde işlem hacminde önemli bir düşüş yaşandı, ancak yatırımcı sayısı rekor seviyelere ulaştı. Aralık ayında görülen zirveden bu yana borsada işlem hacmi önemli ölçüde azalmış durumda.

A101'den ayçiçek yağına kuyruk oluşturacak çılgın indirim! Fiyatını duyan mağazalara akın etti!
PTT'den 2 bin liralık yardım açıklaması! Parayı duyan PTT'de yığılmaya neden oldu!
SON DAKİKA: Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde deprem oldu!