Ekonomi

Borsada alım zamanı mı? Hangi sektörlerde yükseliş potansiyeli yüksek? İşte uzmanından öneriler…

Borsa uzun bir aranın ardından yeniden 5 bin puanın üzerinde seyrediyor. Uzmanlar, hem yurt içi hem yurt dışı dinamikler nedeniyle endekste geri çekilmeler olsa bile yıl genelinde umutlu. Borsaya yatırım yapmayı düşünenler ise alım için fırsat kolluyor. Haftaya yüzde 3,4’lük yükseliş ile başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi sabahki açılışta 5 bin 110 puanın üzerine çıktı

Borsa İstanbul haftanın ikinci gününe de yükseliş ile başladı. Haftaya yüzde 3,4’lük yükseliş ile başlayan Borsa İstanbul BIST 100 endeksi sabahki açılışta 5 bin 110 puanın üzerine çıktı. Piyasa çevrelerine borsanın seyrinde seçim belirsizliklerinin yanı sıra küresel pay piyasalarında, ABD'de yarın açıklanacak enflasyon verileri de yön arayışında etkili olacak.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Soner Kuru, ‘Piyasanın İçinden’ adlı köşe yazısında, geçen haftayı pozitif bir hava ile kapatan endeksin yükselişinde; THY, Turkcell, Sasa ve Bimaş gibi hisselerin pozitif katkı sağladığını, Kardemir, Ereğli ve Kordsa gibi hisselerin ise baskı tarafında başı çektiğini ifade etti. İşlem hacminde ise ciddi geri çekilmeler yaşandığını kaydeden Kuru, günlük ortalama işlem hacminin 68 milyar lira olduğunu, hacimdeki geri çekilmede Ramazan ayının etkili olduğunu dile getirdi.

GÖZLER ABD VERİLERİNDE

Kuru, köşe yazısında, bu hafta yurt içi ve yurt dışında açıklanacak veri takvimine de dikkat çekti. 12 Nisan Çarşamba günü ABD’de enflasyon verileri açıklanacak. Dün açıklanan işsizlik verilerinin ardından yurt içinde sanayi üretimi ve cari denge verileri de piyasalar tarafından yakından izleniyor.

Bu hafta içerisinde endeksin 5 bin ortalamalarda fiyatlanmaya devam etmesini beklediklerini dile getiren Kuru, bu seviyenin altına sarkmaların alım için uygun olduğunu, bu seviyenin üzerinin ise satış için fırsat anlamına gelebileceğini, vadesi yıl sonu olan yatırımcı açısından ise bu seviyelerin giriş için ve maliyet yapmak için makul seviyeler olarak gördüklerini ifade etti.

HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKIYOR?

Peki, sektörel olarak bakıldığında borsada hangi sektörler öne çıkıyor? Sektörel dağılıma bakıldığı zaman deprem sonrası ciddi satışların yaşandığı iletişim sektöründe bir toparlanmanın gözlendiğini kaydeden Kuru, herhangi negatif bir gündem olmaz ise bu toparlanma sürecinin devam edeceğini öngörüyor.

İlk çeyrek itibariyle bakıldığında otomotiv sektörünün başarılı bir ilk çeyrek geçirdiği gözlenirken, ilk çeyrek bilançolarının da daha önceki tahminlere kıyasla daha güçlü gelmesi bekleniyor.

Diğer yandan perakende ve ticaret sektörlerinin de enflasyonist ortamdan pozitif etkilendiğine işaret eden Kuru, enflasyonda baz etkisine rağmen beklendiği gibi sert bir geri çekilme olmadığını, bu ortamın ikinci çeyrekte de devam etmesinin beklendiğini, özellikle market, gıda ve tekstil için önümüzdeki dönemin güçlü olacağı tahmininde bulundu.