Ekonomi

Borsada bahar havası sona mı erdi? BIST 100 Endeksi 2023’de nasıl bir seyir izleyecek?

Borsa İstanbul bu haftaya güzel bir başlangıç yaptı ama geçen hafta yaşanan sert düşüşler akıllardan çıkmadı. Uzmanlar, bu düşüşlerin nedenlerini sorgularken, BIST 100 endeksinin önümüzdeki dönemde nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor.Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de 2022 yılında sergilediği başarılı performans ile yatırımcılarının yüzünü güldürmüştü

Geçen yıl faiz ve dövizde umduğunu bulamayan ve birikimlerini enflasyona karşı korumak isteyen milyonlarca yatırımcı hisse senedine yönelmişti. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de 2022 yılında sergilediği başarılı performans ile yatırımcılarının yüzünü güldürmüştü. Ancak bu yılın başından itibaren endeksin izlediği seyir ve yaşanan sert düşüşler ‘Acaba işler tersine mi dönüyor’ sorusunu akıllara getiriyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Ufuk Korcan, bugünkü ‘Borsada para kaybetmekten kazanmaktan daha zor!’ başlıklı köşe yazısında, Borsa İstanbul’un 2023 yılına ilişkin beklentileri ele aldı ve geçen hafta yaşanan düşüşün nedenlerini analiz etti.

BAHAR HAVASI SONA MI ERDİ?

‘Borsada bahar havası sona mı erdi?’ sorusuna yanıt arayan Korcan, aslında bu sorunun yanıtının kişiden kişiye değişebileceğine değindi. Çünkü herkesin yaptığı yatırıma yüklediği vade süresi birbirinden farklı. Kimisi birkaç hafta gibi daha kısa vadeli olaya bakarken, kimisi ise 2-3 ay veya 3-5 gibi daha uzun perspektiften bakıyor. Doğal olarak bu süreler sonunda farklı getiriler oluşabildiği gibi yatırımcıların bazıları mutlu bazıları da mutsuz oluyor.

BORSA GEÇEN HAFTA NEDEN DÜŞTÜ?

Ufuk Korcan’a göre, geçen hafta yaşanan sert kayıpların nedeni ile ilgili piyasada aslında somut bir gerekçe ortaya konulamadığına dikkat çekiyor. Düşüşün ardından seçimlerin erkene çekilebileceği haberlerinin etkili olduğuna yönelik yorumlara değinen Korcan, ancak bu beklentinin borsada büyük bir satış baskısı yaratmasını çok mantıklı bulmuyor.

Ufuk Korcan’ın köşe yazısında şu ifadelere yer verildi:

UZUN VADELİ BAKAN KAZANIR

“Geçen yıl yüzde 200’e yakın artan bir yatırım aracında ara ara düzeltmelerin yaşanması ve bunun boyutunun yüksek olması normal karşılanabilir. 5 bin 700 puanda gelen kar satışlarıyla başlayan gerilemeye yüklü kredili işlemlerin kapatılma çabası eklenince gerileme derinleşti. Buna bir de panik ve hisse senedi fonlarının yatırımcıların çıkışlarıyla yaptıkları satışlar eklediğimiz zaman kartopu şeklinde başlayan gerileme resmen çığa dönüşmüş oldu. “

YÖNÜ TAHMİN ETMEK PEK KOLAY DEĞİL

 Borsada kısa vadede yani günlük ve haftalık bazda yönü kestirmenin pek kolay olmadığını belirten Korcan, kısa vadeli yerine, yatırımını 3-5 yıl gibi uzun vadede bakan bir yatırımcının hisse senedinden zarar etmesinin pek mümkün olmadığını savundu.