Ekonomi

Borsada bankacılık rüzgarı bitti mi, bu sene BIST’te hangi sektörler ön plana çıkacak?

Bugünlerde borsadan pek iyi haberler gelmiyor. Ancak şunu unutmamak gerek ki, hiç bir yatırım aracı sürekli kazandırmaz. İşte bu nedenle hem “Rüzgar tersine döndü!” düşüncesiyle borsadan adeta arkasına bakmadan kaçan hem de yeni girecek olan on binlerce yatırımcıya çok önemli bir tavsiye geldi.

Geçtiğimiz sene yaşanan küresel ekonomik olumsuz koşullar nedeniyle dünyanın en büyük borsalar önemli kan kayıpları yaşarken, Borsa İstanbul bundan ayrışmış ve yatırımcısına enflasyonun üzerinde getiri sağlayan yegane yatırım aracı olmuştu.

İşte bunu gören yüzbinlerce yeni yatırımcı daha sene başında borsaya girmek için otobüsler kiralayıp yatırım şirketleri ve aracı kurumların kapılarına dayanırken, maalesef pek çoğu yılbaşından bu yana umduğunu bulamadı.

Peki borsada bu sene için neler öngörülüyor, özellikle küçük yatırımcı nasıl davranmalı?

Ekonomi gazetesinden Barış Erkaya, işte bu sorunun yanıtını veren bir yazı kaleme aldı. Erkaya, 5.700 seviyelerinden yola çıkıldığında bu sene enflasyonla paralel büyüklükte bir getiri beklenen BİST için bu getiri potansiyelinin son düşüşle neredeyse yüzde 60’ları aştığını hatırlattı.

BANKA HİSSELERİ 2023’TE KAZANDIRIR MI?

Yazısında, dalgalanmalarda al-sattan uzak durmaları çağrısı yaptığı bireysel yatırımcıların önünde son bir hamle fırsatı daha bulunduğunu savunan Erkaya, bunun da 2022 yıl sonu bilançoları olduğunu vurguladı.

 

Bankaların peş peşe söz konusu döneme ait finansal sonuçlarını açıklamaya başladığını hatırlatan Erkaya, bankalar tarafından çok sağlam bilançolar açıklanmasına rağmen, yine en çok düşen kağıtların bankacılık sektöründe olmasının hiç de şaşırtıcı olmadığını vurguladı.

Erkaya, bunun nedeninin ise, “Borsada beklentiler alınır, gerçekleşmeler satılır” sözünde yattığını dile getirdi.

Bankacılık sektörünün rekor karlılıklarının bu yılın ilk çeyreğinde de devam etmesi halinde beklentinin daha tamamlanmadığını söyleyen Erkaya, ancak bu olasılıkla ilgili, bankaların kendi beklentilerinin bile parlak olmadığını vurgulayarak, “Beklenti gerçekleşmiş ve daha önce satın alınmış olan yüksek banka karları artık satışa konu olacak bir bilgiye dönüşmüş durumda” ifadesini kullandı.

DÜŞÜŞLER KOLAY ELE GEÇMEYECEK FIRSAT!

Erkaya yazısında, geçtiğimiz senenin son çeyreğinde yüksek kârlılığa devam eden ve bu yıl da bunu sürdürme potansiyeli taşıyan şirketlerin hisselerinde yaşanan düşüşlerin kolay ele geçmeyecek fırsatlar yaratmış olabileceği öngörüsünde bulundu.

 

Analistlerin, borsada koşulacak etabın uzun ve engelli bir maraton olacağını, dolayısıyla yatırımların daha uzun vadeli olması gerektiği uyarılarının yapıldığını hatırlatan Erkaya, yatırımcı için cazip sektörler hakkında da şu yorumu yaptı:

“Hem geçen senenin son çeyrek bilanço beklentilerine hem 2021 sonu hem de 2022’nin 3. çeyrek kıyaslamalarında enerji  şirketlerinin yine yüksek kar artışları sağlaması beklentisi hakim. Bunun dışında Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’nın (GYO) yapılacak yeni portföy değerlemeleriyle yine ciddi kar artışları yaratabileceği düşünülmekte. Diğer yandan zincir marketler ve çimento şirketlerinde de beklenti halen yüksek. Yatırımcılara önerilen; geçmiş senenin karlılıklarını 2023’te de sürdürmesi beklenen, değerleme rasyoları da ucuzlayan sektör ve hisselerde uzun vadeli alımlar yapıp günlük sert dalgalanmalara göre karar vermekten uzun durmaları.