29 / 04 / 2024

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alan küçük yatırımcıların aklına takılan sorulardan biri de şirketlerin F/K oranı ve bu oranın nasıl hesaplanacağı. Borsa Filozofu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını verdi.



Borsada sıkça kullanılan terimlerden biri kısaca F/K olarak geçen Fiyat Kazanç Oranı. Hisse senedi yatırımı yapanlar için önemli konulardan biri olan F/K oranlarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri, Borsa Filozofu https://twitter.com/borsafilozofu X sosyal medya hesabından paylaştı.

F/K ORANI NEDİR, NASIL HESAPLANIR? 

F/K Oranı Yüksek Hisseyi Almam' düşüncesi bazı yatırımcılarda kalıplaşmış yatırım kuralı olmuş durumda. Peki nedir bu F/K oranı? F/K oranı bir hisse senedinin elde ettiği kâra göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.

F/K Oranı şu formülle hesaplanır:
Fiyat / Kazanç=Hisse Senedi Fiyatı/Hisse Başına Kâr Eğer şirket karını agresif bir şekilde arttırıyorsa piyasa yüksek F/K oranları ödemeye hazırdır. F/K değeri düşük diye bir şirket alınmaz. Hikayesi olan ve büyüyen, karını arttıran şirketin F/K'sı düşükse alınır. Peki bunu nasıl ayırt edebiliriz?

F/K ve büyüme ilişkisi arasındaki analizi PEG rasyosu ile hesaplayabiliriz.
PEG Rasyosu = F/K Oranı / Kâr Büyüme Oranı
Kârını hızlı artıran şirketlerin F/K oranları, kârları yavaş artan şirketlerin F/K oranlarına göre daha yüksektir. PEG rasyosu düşük olan şirketlerin büyümesi daha hızlıdır. F/K oranını PEG ile birlikte değerlendirmek daha doğru bir sonuç verecektir. Borsaya da baktığımızda agresif büyüyen sektörler (enerji, yazılım, teknoloji..) yüksek F/K oranı ile işlem görmektedir.

Borsa İstanbul’da tarihi zirvesine yüzde 30’dan uzak olan hisseler! İşte BIST 100’ün o şirketleri 

Borsa İstanbul’da 4. çeyrek bilanço tarihleri açıklandı. İşte Bist 100’de 2024 bilanço tarihleri…

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 seviyesinde sabit kaldı!

Yatırımcılar dikkat! Ocak ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı?

Borsa tarihi rekorunu kırdı, dolar zirvesine yaklaşamadı

Faize para koymak için dolar bozdurulur mu? Ünlü ekonomist dolar -faiz sorusunu cevapladı

 


Geri Dön